Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO

Debeljuh: Ulazite u rizičan projekt, ne odustajemo od borbe za svoja prava!

Plomin
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
10.10.2014.
u 14:42

TE Plomin je ekološki, gospodarski i financijski sporan projekt, opasan i zbog korupcije jer su potencijalni investitori kažnjavani zbog korupcije, rekao je Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera

Na adrese potencijalnih investitora gradnje bloka C TE Plomin Udruga Eko Kvarner i građanske i ekološke udruge iz Istre i Rijeke uputit će otvoreno pismo kako bi ih informirali o "pravom stanju stvari" : upitnoj dokumentaciji kojom je blok C nazvan zamjenskom za elektranu Plomin 3 četiri puta manje snage, odluku Istarske županije kojom Plomin treba kao energent koristiti plin te će ih obavijestiti o  protivljenju građana projektu sa zastarjelom tehnologijom na ugljen.

- Kad nije bilo razuma u Hrvatskoj, kod Vlade i HEP-a, obraćamo se izravno potencijalnim investitorima kojima poručujemo da ulaze u rizičan projekt i da nećemo odustati od dokazivanja da se radi o štetnom projektu  - rekao je u petak u Rijeci bivši saborski zastupnik Dino Debeljuh u ime istarskih udruga. Debeljuh je ponovno upozorio i da  TE Plomin nije samo istarski problem, te da ugrožava i zdravlje i turistički razvoj s obje strane Učke. Za Vjerana Piršića iz Eko Kvarnera gradnja Plomina je "potez očajnika", pogotovo jer se slične elektrane u svijetu gase, a kompanije napuštaju tehnologiju kakva se predviđa za Plomin i cijeli se svijet okreće obnovljivim izvorima energije.

- Uza sve činjenice koje govore da je riječ o ekološki, gospodarski i financijski spornom projektu njegova glavna opasnost  je korupcija jer su investitori, primjerice japanska tvrtka koja se javila na natječaj, kao i francuska, kažnjeni milijunima dolara zbog korupcije – rekao je Piršić prozivajući ministra Ivana Vrdoljaka i HEP zbog pregovora s takvim ulagačima. Pritom je naveo da i Vrdoljak i uprava HEP-a sigurno odlaze pa u svojim "zadnjim danima pokušavaju iskokošariti što se može". Zaokret u mišljenju predsjednika Ive Josipovića, koji se sada zalaže za vađenje plina iz Jadrana, a ne kao donedavno za crpljenje nafte, Piršić tumači činjenicom da je predsjednik promijenio mišljenje nakon što je dobio informacije iz studija o bušenjima koje su pokazale da je riječ o ekonomski neisplativom poslu.

Komentara 1

MA
Machak
15:08 10.10.2014.

O, Piršić se probudio....kako to da ni riječi nije rekao glede i u svezi izgradnje golf igrališta na otoku Cresu, predjelu Matalda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije