Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Davor Štern: Hrvatska će uvoziti turističke radnike iz Filipina

Naslovnica 19.7.2017.
19.07.2017.
u 00:06

Filipinci su skromni, obrazovani, imaju radne navike i spremni su za relativno mali novac ići u inozemstvo

Davor Štern, hrvatski biznismen i bivši ministar, smatra da ima načina kako brzo i kvalitetno riješiti gorući problem hrvatskog turizma i ugostiteljstva, pa i zdravstva, a to je nedostatak nekoliko desetaka tisuća radnika koliko ih sada manjka u tim segmentima gospodarstva.

Došli smo u apsurdnu situaciju da se Hrvati iseljavaju, a nemamo dosta radne snage. Najviše se to osjeća u turizmu, građevinskom sektoru i brodogradnji?

Nije to neka novost. Taj problem postoji, samo smo se od njega udaljavali. Mislim da ga vlasti ni danas nisu svjesne. Sjećam se, kad sam ja još bio u Vladi 1995., pojavio se problem manjka zavarivača u Uljaniku u Puli, bilo ih je viška u 3. maju, no nikako nismo mogli dobiti ljude da se presele iz Rijeke u 80 kilometra udaljenu Pulu. Oni su radije išli raditi u Italiju, a mi smo morali odobriti kvote za Rumunje. To je bilo prije 22 godine, a situacija je svakom godinom postajala još teža. Rupe u ugostiteljstvu godinama smo zatvarali uvozom radne snage, najviše iz BiH, no i oni su sada radije krenuli dalje u EU. Očito se BiH kao rezervoar radne snage isušuje. Od dubrovačkih turističkih i ugostiteljskih poduzetnika već godinama čujem da im manjka kvalitetne kvalificirane radne snage, natkonobarima i kuharima već nude velik novac, no tu je glavni problem povoljnog smještaja. Naši su ljudi destimulirani kada shvate da bi se trebali gurati njih četiri, pet u jednoj sobi i to više ne žele, a za adekvatan smještaj potrošit će pola plaće. Meni se stoga nameće rješenje koje je moguće i ad hoc provesti, a to je uvoz radne snage s Filipina.

>>Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Požar posvadio državni vrh, a struka poručuje: U Splitu je odrađen vrhunski posao

>>Franković: Ovo nije bio katastrofalan, već veliki požar, katastrofa je u Italiji, Portugalu...

>>Predsjednica kritizirala kasno uključivanje vojske, ministar Krstičević nakon toga podnio ostavku

>>Premijer: Ne znam na osnovi kojih je informacija predsjednica kritizirala vojsku. Ne prihvaćam ostavku ministra

>>Gunnar Peterson: Kod mene se znoji pola Hollywooda

>>Nela Kocsis: Ovo mi je prvo ljetovanje nakon šest godina

>>Turistička patrola – Vir

Komentara 43

Avatar anticenzura
anticenzura
21:39 18.07.2017.

Gradjani trebaju uvesti Filipince u Sabor da ne placaju ovu olos u suvome zlatu. Narod nam masovno napusta zemlju, citave familije se sele u bespovrat, citavi gradovi, a oni uvoze Filipince umjesto da zaposle vlastiti narod? Fuj bando, o vama ce pisati povijest i Hrvatska djeca ce rigati na vas.

BM
branko.mihalic1
21:41 18.07.2017.

takve kao ti trebamo izvozit besplatno ko ih hoće

BE
belimo
22:17 18.07.2017.

A kako bi bilo da "upregnete" lokalne dangube koji izigravaju mafijaše i opasne dečke a u stvari su paraziti na državnom proračunu. Imali bi i višak radnika. E pa neće ni filipinac raditi za siću od jutra do ponoći i bez slobodnog dana i samo sezonski. PLATITE RADNIKA!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije