Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŠAO KRITIKE

Bernardić se susreo sa sindikatima, bivši SDP-ov ministar ga podsjetio koji je bio osnovni cilj Milanovićeve Vlade

Mirando Mrsić i Davor Bernardić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
14.02.2017.
u 17:36

Sam Davor Bernardić danas je, nakon sastanka, kazao kako je bilo propusta u prošlosti između socijaldemokrata i sindikata, ali da je na njima da razgovaraju i vraćaju povjerenje

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić sastao se danas s predstavnicima sindikalnih središnjica u Hrvatskoj. Razlog je, kako je sam kazao, uspostava budućeg povjerenja između socijaldemokrata i sindikata te povratka dijaloga. Načeli su, kaže Bernardić, brojne teme. Od minimalne plaće, nastavka kurikularne reforme, stručnog osposobljavanja,... A s obzirom na izjave sindikalnih predstavnika Bernardić je morao saslušati i niz kritika na račun njegove stranke, ali i bivše SDP-ove Vlade za vrijeme Zorana Milanovića.

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, poručio je da je postignuto suglasje o nekoliko stvari, a jedan je da se dosadašnja politika SDP-a može podijeliti u dvije kategorije – u opoziciji i na vlasti. Kao velike minuse SDP-ove politike Kiš je nabrojao Zakon o radu, Zakon o reprezentativnosti i Pravilnik o mirenju.

– To nije bilo dobro, nije bilo prosindikalno, proradnički – poručio je Kiš dok je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš kazao kako se “nove politike ne mogu voditi s kadrovima koji su vodili staru politiku“, a koja je bila protivna svemu što su činili sindikati. I Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata dao je izjavu u sličnom tonu poručivši da „sindikati imaju gorko iskustvo s prethodnom socijaldemokratskom strukturom i da izbore unutar SDP-a ocjenjuje velikim pomakom, ne samo na mjestu predsjednika.

– Postojeća vlast je tvrdila da će obnoviti odnose sa sindikatima, međutim već i sada zadnji primjeri pokazuju da je to bila prazna priča, pogotovo primjer s aktivnom politikom zapošljavanja i „SOR-ovcima“. To je politika protivna nacionalnim interesima i tjera ljude van iz zemlje, a nema većeg i težeg problema u Hrvatskoj nego što je odlazak naših građana – kazao je Ribić.

Nije trebalo dugo čekati na reakciju iz SDP-a. Bivši SDP-ov ministra rada Mirando Mrsić poručio je kako smatra da stav sindikata da se SDP tijekom obnašanja vlasti odmakao od radništva nije ispravan i da je u teškim gospodarskim okolnostima, u kojima se Hrvatska tada nalazila, SDP sve svoje politike kreirao i provodio u korist radnika, ali i u korist sindikata.

– Podsjećam i da je osnovni cilj Milanovićeve vlade i mene osobno bio očuvanje radnih mjesta i jačanje sindikata i u tome smjeru su bila usmjerena zakonodavna rješenja ministarstva kojem sam bio na čelu. U kreiranju zakonodavnih rješenja sudjelovali su i sindikati, a danas vidimo da HDZ-ova i Mostova vlada sindikate izbjegava – poručio je Mrsić.

Dodao je i da se SDP ne treba odricati znanja i iskustava bilo koga tko može dati doprinos da politike SDP-a budu bolje i kvalitetnije i u tom smislu mi je nerazumljivo i ne podržavam isključivanje nekih osoba, ali i da SDP, ako želi biti prepoznatljiva i vjerodostojne stranka, treba imati vlastiti stav o politikama rada i radnika i o tome se savjetovati sa sindikatima, umjesto da preuzima stavove sindikata s kojima se u nekim područjima i ne mora slagati.

Sam Davor Bernardić danas je, nakon sastanka, kazao kako je bilo propusta u prošlosti između socijaldemokrata i sindikata, ali da je na njima da razgovaraju i vraćaju povjerenje.

– Da u Hrvatskoj gradimo dobro društvu u kojem će radnici moći živjeti od svog rada i u kojem će sa zarađenom plaćom moći prehraniti obitelj i platiti djeci školovanje. A danas to nije tako – kazao je Bernardić. Dodao je i da će se politika SDP-a temeljit na socijalnom dijalogu u kojem će sve biti usmjereno na izgradnju društva jednakih mogućnosti i smanjivanje društvenih nejednakosti.

>> Mirela Holy: Pričalo se da SDP plaća račune iz Tača jer bi Zoran Vladin novac brzo potrošio

Komentara 2

BI
Binga01
19:29 14.02.2017.

Nisam znao da je on postao sindikalni povjerenik sindikata SDP-a?

PU
Pulchrum
18:01 14.02.2017.

Napokon, promjena retorike Bernardića. Bravo.To je uljudnost i put u kvalitetnu budućnost, priznati svoje pogreške i krenuti u dobre projekte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije