Naslovnica Vijesti Hrvatska

'HDZ je izručio sve generale Haagu, Ivica Račan nije ni jednog'

Ratni zločin je ratni zločin, onaj tko je ubijao, silovao – mora za to odgovarati. Za to nema opravdanja – kazao je Bernardić
12. prosinca 2017. u 12:42 31 komentara 2477 prikaza
Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije SDP-a o siromaštvu djece
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

SDP u saborsku proceduru upućuje svoj prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku kojemu je cilj početak borbe protiv dječjeg siromaštva u Hrvatskoj, poručio je danas na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Gotovo 30 posto građana Hrvatske u riziku je od siromaštva, a svaki pet građanin je ispod granice siromaštva, objašnjava.

Mišo Krstičević Mlada nada SDP-a: 'Presuda šestorci presuda je HDZ-ovoj politici tog vremena'

– Ovih dana u javnost se šalju slike obilja i blještavila, no u Hrvatskoj je sve više obitelji koje si neće moći priuštiti proslave, blještavilo i obilje – kaže Bernardić te iznosi strašne statistike koje govore o siromaštvu u Hrvatskoj.

Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije SDP-a o siromaštvu djece
1 / 12
Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije SDP-a o siromaštvu djece

– U Hrvatskoj je 45 posto roditelja ponekad bilo gladno da bi moglo nahraniti dijete, stopa dugotrajnog siromaštva djece u Hrvatskoj izrazito je visoka, a veće stope imaju samo Bugarska i Rumunjska. Stopa relativnog siromaštva u Hrvatskoj je za oko sedam posto veća u odnosu na prosjek Europske unije. Zbog toga što im prihodi u kućanstvima nisu dovoljni, 65,7 posto odnosno dvije trećine siromašnih kućanstava nije na vrijeme platilo režije za tri ili više mjeseci u posljednjih godinu dana. A 62,8 posto ih je smanjilo korištenje komunalija, svakom četvrtom kućanstvu isključene su neke komunalije – struja, telefon, voda – nabraja Bernardić. Smatra da je ovo predblagdansko vrijeme pravi trenutak da se sjetimo da je istraživanje EI u svibnju ove godine pokazalo da je na spavanje gladno išlo čak 21,3 posto, svaki peti ispitanik. Da bi mogli prehraniti djecu iz siromašnih kućanstava, 31 posto obitelji u zadnjih godinu dana prodalo je neki dio svog pokućstva, dok ih 43 posto nije imalo što prodati – naveo je Bernardić.

– Danas predstavljamo prvu i ključnu mjeru u borbi protiv dječjeg siromaštva, a to je povećanje dječjeg doplatka za najugroženije i najkritičnije obitelji za 50 posto – objasnio je Bernardić. Tako bi se prvoj skupini, odnosno kućanstvima u kojima dohodak po članu ne prelazi 543,14 kuna, isplaćivao doplatak po djetetu od 450 kuna. Drugoj skupini, odnosno kućanstvima čiji dohodak po članu iznosi između 543,15 kuna i 1119,54 kune, po djetetu bi se isplaćivao doplatak od 375 kuna, dok bi se posljednjoj, trećoj skupini, u kojoj dohodak po članu kućanstva iznosi između 1119,54 kune i 1663,00 kune, isplaćivao doplatak po djetetu od 300 kuna.

– Čak 20 godina iznos doplatka nije se mijenjao, a proširenje kruga primatelja dječjeg doplatka koje je Vlada najavljivala, ali dosad još nije realizirala, sigurno neće riješiti problem dječjeg siromaštva. Pomaže samo aktivna borba, a ovo je tek prva u nizu mjera koje će SDP predložiti jer je naš zadatak kroz set mjera osigurati bolju budućnost – najavio je Bernardić. Ističe da je 600 tisuća ljudi u Hrvatskoj na rubu siromaštva, a samo tri posto njihove djece uspijeva upisati fakultete, pa se pita što to govori o Hrvatskoj kao zemlji jednakih mogućnosti. Ova mjera pokrila bi oko 286 tisuća djece, a Vlada bi za ovo povećanje doplatka trebala osigurati 658 milijuna kuna.

Dejan Gemeri Dejan Gemeri: Sabo ne može biti budućnost vukovarskog SDP-a

– Ako ima za blindirana vozila i borbene avione, bit će i za siromašnu djecu. Moj životni projekt je osigurati u Hrvatskoj perspektivu i budućnost za svako dijete. Kako mi je cilj boriti se za svoju obitelj, tako mi je cilj boriti se za svaku obitelj u Hrvatskoj – ustvrdio je Bernardić.

SDP-ova Marija Alfirev naglašava kako su SDP-u izrazito zabrinuti činjenicom da je stopa relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj čak sedam posto veća od prosjeka europskih zemalja, a prema podacima UNICEF-a, stopa siromaštva djece do pet godina iznosi čak 22 posto.

Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije SDP-a o siromaštvu djece
1 / 109
Zagreb: Misa zadušnica za generala Slobodana Praljka u crkvi Svete Mati Slobode

Predsjednik SDP-a prokomentirao je i neke aktualne teme poput potrebe oduzimanja odličja generalima koji su osuđeni u Haagu, prijetnji novinarima, Pelješkog mosta...

– Bilo bi dobro da se negdje po bruxelleskim hodnicima nađe premijera Plenkovića i pita njega što misli o oduzimanju odličja. HDZ je izručio sve generale Haagu, Ivica Račan nije ni jednog, a sada se na ljudskoj žrtvi pokušavaju ukrasti jeftini politički poeni. Ratni zločin je ratni zločin, onaj tko je ubijao, silovao – mora za to odgovarati. Za to nema opravdanja – kazao je Bernardić te dodao da Hrvatska mora poštovati presude generalima kao i da predsjednica "apsolutno mora poštivati zakon" u vezi s oduzimanjem odličja osuđenim generalima.

U vezi sa sve češćim prijetnjama novinarima, poručuje kako si Hrvatska ne smije dopustiti nikakve prijetnje, kao ni nasilje, kako prema medijima tako i u obitelji ili nad ženama, pa ponovno proziva Vladu što još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju iako je to HDZ najavljivao u predizbornoj kampanji.

Davor Bernardić Zagrebački SDP-a Bernardić za bitku broj 1 još traži kandidata koji ima šanse

– Vjerojatno Plenković to ne može jer mu ne daju njegovi u stranci, primjerice župan koji tuče svoju ženu – kaže Bernardić. U Hrvatskoj, dodaje, vrijede različiti kriteriji za razne skupine, pa tako ono što je dopušteno velikim ribama, nije dopušteno malima.

– Policija je bila jako agilna u hapšenju zbog prijetnji premijeru, ali za prijetnje novinarima ne vidimo da se tako sankcioniraju. Plenković je očito u smrtnom strahu od desnice u HDZ-u, ne drži primat u stranci, jedna priča vrijedi u Hrvatskoj, a kad dođe u Bruxelles, zavlači se po hodnicima i gura glavu u pijesak – smatra Bernardić. Ovih je dana, dodaje, bio na gradilištu Pelješkog mosta na kojem, kaže, nije vidio ni jedan bager ni znak da se nešto tamo gradi.

– Od 100 eura iz Europe, Vlada je povukla samo 7 eura, od kojih dio potroši nenamjenski. Tu možemo navesti i primjer paketića za Svetog Nikolu, gdje se otima siromašnima da se da bogatima – zaključuje Bernardić.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije SDP-a o siromaštvu djece
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Goran Kotur Goran Kotur, šef splitskog SDP-a Kolege su me napale lažima i to je naštetilo SDP-u Davor Bernardić POLITIČKA ANALIZA Kad je vođa oporbe drugi po redu negativac, to je znak za uzbunu u društvu Petar Škorić PETAR ŠKORIĆ 'Stranka Pametno i splitski SDP ne poštuju generala Praljka'
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • DonQuijote:

  Bero je jednostavno potkapacitiran za posao koji radi. Ne kužim kako je uopće uspio postati predsjednik stranke, no to mnogo govori o samoj stranci. On je lijepi bedaček, pa im je valjda zgodno da ga guraju u prvi red. Hrpa ... prikaži još!a jeftinih floskula za koje i on sam zna da su floskule, prejednostavno i predebilno čak i za SDP.

 • Deleted user:

  Ono kad misliš da glasaš za hrvatsku ljevicu, a na vlast dođe najgora crna srpska desnica.

 • Avatar Django
  Django:

  Nije izručio, samo je donio zakon koji to dozvoljava. Prije Račana nije bilo moguće izručiti hrvatske državljane stranim sudovima.