Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Davor Bernardić čeka prvi Milanovićev posrtaj

Šef SDP-a nije ugrožen dok je premijer i dobiva izbore. No, na prvom kiksu čeka ga ZG-trojac...
06. lipnja 2012. u 14:00 21 komentara 9 prikaza
davor bernardić,zoran milanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Rezultati subotnjih unutarstranačkih izbora u SDP-u jasni su kao dan – šef stranke Zoran Milanović izgubio je, gotovo pa potpuno, kontrolu nad dvije najjače organizacije u zemlji – zagrebačkoj okupljenoj oko Davora Bernardića i riječkoj koju predvodi Zlatko Komadina.

Vješti oportunisti

Možda je bolje reći da Milanović kontrolu nije izgubio, nego ju je prepustio jer se nije želio petljati u izborne “igrice” i time je ekipi okupljenoj oko zagrebačke osovine Davor Bernardić – Gordan Maras – Rajko Ostojić olakšao izborni trijumf. Objavom “šalabahtera” s uputama za koga treba glasati, koje je Bernardićeva ekipa poslala svojim sljedbenicima, Večernji je dokazao da su u pravu svi oni koji tvrde da su Bernardić, Maras i Ostojić prešli granice lobiranja i ušli u teren klasičnog izbornog inženjeringa.

Hoće li Davor Bernardić iskoristiti svoju dodatno ojačanu poziciju u stranci i ugroziti poziciju Zorana Milanovića kao neupitnog vođe socijaldemokrata?

– Zoran još nije ugrožen jer nas u Predsjedništvu ima dovoljno da mu osiguramo mir u stranci. Bernardić mu se zasad neće suprotstavljati – kaže osoba iz vrha stranke i Vlade.

“No Bernardić i njegova ekipa vješti su oportunisti i, kada Milanović iz bilo kojeg razloga stane, oni će biti tu, spremni da odmah uskoče na njegovo mjesto”, nadovezuje se još jedan esdepeovac lojalan šefu stranke.

– Sve dok će dobivati izbore, imati stabilnu Vladu i biti premijer, nitko neće postavljati nikakva pitanja. A nakon toga? Tražit ćemo novi posao... – tvrdi naš sugovornik koji nam je objasnio i razloge Milanovićeva neuplitanja u izbornu kampanju: “Zoran je takav. Pustio je da sve ide svojim tijekom. Da je eventualno postajala opasnost da u Predsjedništvo stranke ili na mjesto potpredsjednika uđe netko poput Milana Bandića, onda bi se aktivno uključio i pokušao to spriječiti. Bernardić ipak nije kvaran igrač”.

Sociolog Dragan Bagić tvrdi da su rezultati unutarstranačkih izbora irelevantni za rad Vlade, ali važni za sudbinu Zorana Milanovića.

– Zasad je potpuno nejasno ima li ta grupa (Bernardić, Maras...) neke posebne kadrovske ili političke intencije i još nisu frakcija. A Bernardić će moći pokušati zasjesti na čelo SDP-a tek ako pobijedi na lokalnim izborima, postane zagrebački gradonačelnik i bude dobar na toj funkciji – smatra Bagić.

Odbija komentare

Zanimljivo, premijerov bliski suradnik smatra da će Zoran Milanović kratkoročno imati manje problema nego Davor Bernardić i njegova ekipa. Imat će, tvrdi, velikih problema u ispunjavanju svega što su obećali lokalnim “igračima” u zamjenu za njihovu podršku na izborima. Davor Bernardić nam danima odbija komentirati izbore i optužbe na svoj račun.

Birači se solidarizirali sa "simpatičnim

Birači se solidarizirali sa "simpatičnima u nemoći"

Veliku pobjedu Zlatka Komadine i analitičari i esdepeovci s kojima smo razgovarali tumače potpuno drukčije od pobjede trojca Bernardić – Maras – Ostojić. Svi se slažu da je uspio dijelom zato što je bio u dogovoru sa spomenutima, dok drugi dio uspjeha tumače različito. Dok jedni tvrde da uspjeh može zahvaliti protestnim glasovima birača razočaranih šefom stranke, drugi kažu da se ljudi vole solidarizirati s prosječnima, “simpatičnima u nemoći” pa čak i kad je riječ o jednom od najneuspješnijih ministara.

Da ne bude preočito, na popis stavili i

Da ne bude preočito, na popis stavili i imena "neprijatelja"

Autori su šalabahtera s uputama za koga treba glasati, tvrdi naš izvor iz vrha stranke, Davor Bernardić, Gordan Maras i Rajko Ostojić. Logično s obzirom na to da se uz M. Zmajlovića na sva tri šalabahtera (namijenjena različitim regijama) ponavljaju samo njihova imena. Naš izvor tvrdi da su imena poput Milanke Opačić, Borisa Šprema, Tomislava Sauche ili Igora Rađenovića samo “dimna zavjesa” da “urota” ne bude preočita.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • autoritet:

    Tek sad je jasno zašto je Milanović bio jedini kandidat na nedavnim izborima za predsjednika - da ih je bilo još, možda ne bi dobio. Izbori sjevernokorejskog tipa...

  • mikrogrizzly:

    Prvo planinarsko pravilo je: Drž se uz greben, inače će da budeš ...! Vesna Pusić je utrla put u propast nove Vlade konceptom da treba voditi državnu politiku tijekom prve godine kao da će izgubiti izbore. I hoće! Neovisno što ... prikaži još! napravili ili ne napravili kasnije jer nema kome nisu nadigli tlak: od Todorića do lokalnog električara. Tako da se radi o krivoj teoriji - crni se peteljka esdipija njihovim zaslugama, nadigli poreze, režu radnička prava kao izraštaj na živici, poskupjelo sve odreda...Neće njih nitko više popet na greben kasnije nego će im puk, kojem su oni zabiberili život tijekom prve godine mandata, zabiti kajlu na izborima. Onda ne trebaju urotnici za abšisati Milanovića kad je dovoljno: Pogledajte semafor!

  • carlogiordano:

    bernardić je "slatka voda", nit stava nit reakcije. samo palamudi...