Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Daruvar vraća liječenje blatom od kojeg je 70% neplodnih zatrudnjelo

Mineralno blato i termalne vode stvaraju bolju prokrvljenost i izmjenu tvari, posebice kalcija, magnezija i karbonatnih iona, a masaža bolju cirkulaciju
16. siječnja 2011. u 11:00 1 komentara 1604 prikaza
toplice (1)
Foto: Michael Palijan/VLM

Uz titulu najljepšega malog grada kontinentalne Hrvatske, Daruvar je nedavno, zahvaljujući Daruvarskim toplicama, odnosno fizijatru Božidaru Egiću i njegovu timu, postao poznat kao središte za rehabilitaciju sportskih ozljeda, koje obilaze vrhunski sportaši poput Ivice Kostelića, Marija Ančića, Mirka Filipovića i drugih. No, uskoro bi mogao dobiti i epitet grada plodnosti! Naime, Daruvarske toplice poslije 20 godina opet pokreću centar za pomoć u liječenju steriliteta prirodnim faktorom, kojom su se do kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća ponosile. U godinama prije Domovinskoga rata u DT i njihov, u ratu srušen odjel "Ivanove kupke", masovno su dolazile žene iz bivše države kako bi sterilitet liječile terapijama, odnosno ljekovitim termalnim blatom i vodom, te masažom.

Ukinut potkraj 1980-ih

– U bivšoj državi time su se bavile još Terme Dobrna u Sloveniji i Materuška banja u Srbiji, a oni se i dalje time bave. No, s obzirom česte upite žena, ali i nekoliko nedavnih slučajeva u kojima je primjena takve terapije pospiješila začetak trudnoće, odlučili smo ponovo uvesti taj program. Kako nije ušao u sklop HZZO-a, bit će komercijalnog tipa – kaže ravnatelj DT-a Marcel Medak. Budući da je 1980-ih tadašnji SIZ zdravstva prestao financirati program, on je zamro zbog malog interesa. Program kreće već potkraj siječnja, kada će biti poznate i cijene, a provodit će se u hotelu "Termal" u kojem, dodaje Medak, postoje sva potrebna infrastruktura i stručni kadar.

Dr. Zlatica Vezmar, specijalistica fizijatrije, zamjenica ravnatelja, koja u Toplicama radi od 1978. i ima veliko znanje i iskustvo u tom programu, navodi kako su okosnica liječenja steriliteta Fango - mineralno blato vulkanskoga podrijetla, termalna voda i ručna masaža donjeg dijela abdomena, odnosno kralježnice.

– U toplini i mineralnom sastavu ljekovitoga blata i vode je moć djelovanja prepoznata odavno. Osim što izaziva bolju prokrvljenost krvnih žila, sastav blata i vode potiče i izmjenu tvari, posebice kalcija, magnezija i karbonatnih iona u stanicama, a masaža pospješuje cirkulaciju – objašnjava dr. Vezmar, preporučajući da se tretmanu podvrgnu i muževi. Zanimljivo je da su sobe hotela "Termal" građene tako da nemaju tuš kabine, već kade, kako bi se nakon prijepodnevnih terapija pacijentice i poslijepodne u sobama kupale u termalnoj vodi.

Liječenje i drugih tegoba

Podaci DT-a govore da je čak 70 posto pacijentica nakon tretmana zatrudnjelo.

– Tadašnji ravnatelj dr. Rolinc, ginekolog, molio ih je da se nakon terapije jave, te su stizala mnoga pisma, čak i fotografije malih beba začetih nakon našega tretmana – kaže dr. Vezmar. U najboljim vremenima u tretmanu je odjednom bilo i do 70 žena, odnosno 50 posto kapaciteta Ivanovih kupki, koje su provodile i sve ostale fizikalne terapije. U gradu je cvao i biznis iznajmljivanja soba, koje su mnoge žene unajmljivale kako bi se, unatoč ispunjenim kapacitetima toplica, posvetile tretmanu.

Putokaz DT-u u kojem bi se smjeru trebao odvijati njihov program su iskustva slovenskih i čeških termi, ali i europski trend da se prirodnim faktorima osim liječenja steriliteta ublažavaju i postoperativne, tegobe uzrokovane klimakterijem, PMS-om i druga slična stanja. Time će, navodi ravnatelj Medak, DT biti jedina takva ustanova u nas. Pacijentice toplica Ivana Gotal i Jaruška Bohar, koje smo na terapijama zatekli zbog drugih bolesti, kažu kako bi, kada bi imale problema sa začećem, prvo prihvatile takav način liječenja.

Jednako uspješna metoda kao i umj

Jednako uspješna metoda kao i umjetna oplodnja

Dok je u osamdesetima u DT-u bio stalno zaposlen ginekolog, sada će raditi kao vanjski suradnik. A da bi se pacijentice mogle podvrći terapiji, riječ ginekologa bit će presudna. Naime, one će morati predočiti posljednji nalaz svog ginekologa u kojemu ne bi smjela biti niti jedna kontraindikacija terapijama. Kutinska ginekologinja Libuška Lokotar oduševljena je što će takav program ponovo i službeno biti dostupan ženama s problemima neplodnosti.

– Moja praksa pokazuje da umjetna oplodnja i fizikalni tretman imaju jednaku uspješnost u liječenju steriliteta. Blato i voda pospješuju prokrvljenost zdjelice, što ima poseban učinak kod žena starijih od 30 godina, čija je prokrvljenost zdjelice daleko manja od onih u 20-godišnjakinja – kaže dr. Lokotar, dodajući kako je sterilitet najčešći upravo kod starijih žena. Čak i nakon umjetne oplodnje preporuča fizikalni tretman kako bi uspješnost začeća bila još bolja.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
  • pupilla:

    ma dajte, molim vas! pa nismo u 16.stoljeću! kao malo valjanja po blatu je jednako uspješno kao umjetna oplodnja... ma kako da ne! možda ima placebo učinak, u svakom slučaju nije štetno, ali izjednačavati učinkovitost je, da blago kažem, stupidno. ... prikaži još! i kakav tek naslov! ajmo malo senzacionalizma! dajte, očekivala sam više, ako ne od novinara, onda barem od liječnika.... no briga me, vaš je kredibilitet u pitanju....baš me i zanima hoćete li ti prezentirati na kojem kongresu i kakve bi reakcije kolega bile....