Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar se hvali ostvarenim rezultatima

Darko Milinović: Na lijekovima sam uštedio 410 mil. kn

VL
Autor
Diana Glavina
24.03.2009.
u 16:38

Unatoč kriznim vremenima, rezultati zdravstvne reforme su dobri i temelj su za daljnje uređivanje sustava, a naravno da je za brojne promjene nužno i uhodavanje, ocijenio je ministar zdravstva Darko Milinović te je danas iznio niz pokazatelja kojima je argumentirao svoj stav.

Zahvaljujući reformi, naglasio je, Ministarstvo zdravstva moglo je u prvom rebalansu državnog proračuna sudjelovati sa 508 milijuna kuna i tako pomoći u očuvanju radnih mjesta. Unutarnjom preraspodjelom novca Milinović je ministru Šukeru smanjio izdatke za dodatnih 230 milijuna kuna koji idu za kredit Rebra te za povećana prava u nekim socijalnim naknadama, ali, tvrdi, rebalans nije ugrozio reformu.

Bez novog duga
– Iz državnoga proračuna u HZZO ove će godine ući oko 2,4 milijarde kuna – od trošarina na duhan, za dopunsko osiguranje oslobođenih kategorija, nezapsolenih itd. – što je 662 milijuna kuna više nego lani. Toliko dakle iznosi cijena reforme, ali nema novih generiranja dugova koje je prijašnjih godina država sanirala. Do 1. travnja prošle godine svakoga su mjeseca bolnice stvarale 110 – 120 milijuna novoga duga – komentirao je Milinović povremene špekulacije kako je njegova reforma previše zagrabila u državni proračun, te da je generirala deficit države i inflaciju.

U polusatnoj prezentaciji iznio je brojne financijske podatke o učincima reforme, o kojoj su se tri-četiri posljednja mjeseca 2008. vodile intenzivne rasprave. U prva dva mjeseca ove godine u zdravstvo su ušle 1,3 milijarde novog prihoda. Tu je, među ostalim, 17,2 milijuna kuna od naplaćene participacije u gotovini te blizu 800 milijuna kuna premija novih korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja.


Milinović je posebno ponosan na uštedu koja je postignuta nižim, tzv. referentnim cijenama lijekova, pa je istaknuo da je očekivana ušteda na godišnjoj razini iznosila oko 200 milijuna kuna, a ostvarena je ušteda od 370 milijuna kuna.Međunarodnim natječajem za posebno skupe lijekove ušteđeno je 45 milijuna kuna.

A duševni bolesnici?
– Jedina smo zemlja u Europi koja je na ovaj način uspjela kontrolirati cijene lijekova. Istovremeno, proširena su prava pacijenata na lijekove s osnovne liste kao i s liste skupih lijekova. Usto, u dva mjeseca rok plaćanja lijekova na recept prepolovoljen je – sa 300 pao je na 174 dana – rekao je ministar zdravstva. Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu prof.

Vlado Jukić, ravantelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, kaže da je naravno dobro što je u sustavu više novca kao i to što ministar u hodu “popravlja” stvari koje u praksi zaškripe. 
– Mislim da pacijenti nemaju razloga biti nezadovoljni. Ali, od ministra očekujem da promijeni cijenu BO dana za kronične duševne bolesnike, jer je niska. Mora uzeti u obzir i to da je 90 posto naših pacijenata oslobođeno participacije i da mi imamo vrlo malo vlastitih prihoda, a moramo kao i ostali tri posto smanjiti materijalne troškove – komentira prof. Jukić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije