Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Darivatelji krvi morat će putovati i po 100 km ili čekati akcije

Dragovoljni darivatelji koji su naviknuli krv darivati u brodskoj bolnici to više ne mogu učiniti, nego moraju ići u Osijek ili čekati akciju Crvenog križa
11. siječnja 2014. u 09:50 0 komentara 606 prikaza
davanje krvi
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Pored spajanja bolnica oko kojeg se podiglo dosta prašine i kojem su se mnogi usprotivili, reforme koje provodi Ministarstvo zdravlja mogle bi dovesti do još jedne negativne posljedice. Naime, prikupljanje krvi sada mogu provoditi samo klinički bolnički centri, a za Slavonski Brod zadužen je onaj u stotinjak kilometara udaljenom Osijeku. Split će "preuzeti" Zadar, Rijeka Pulu, a od manjih centara aktivan bi ostao Dubrovnik zbog specifičnog geografskog položaja.

Tako sada dragovoljni darivatelji koji su naviknuli krv darivati u brodskoj bolnici to više ne mogu učiniti, nego moraju ići u Osijek ili čekati akciju Crvenog križa. - Mi ćemo na terenu organizirati akcije dragovoljnog darivanja, i to u prostoru Crvenog križa, u općinama, školama i manjim dijelom u tvrtkama – kaže Milena Plivelić Grgić, ravnateljica brodskog Društva Crvenog križa.

Dakle, prema mišljenju reformatora hrvatskog zdravstva, bolje je uzimati krv u školskim učionicama i vatrogasnim domovima nego u bolničkim uvjetima. Ova promjena izazvala je negativne komentare među ionako sve malobrojnijim darivateljima. Sada bi se mogao dodatno smanjiti broj onih koji se odlučuju na ovaj plemeniti čin, a samim tim i zalihe krvi s kojima raspolažu bolnice.

- Većina darivatelja krv daje redovito četiri puta godišnje. Kada dođe vrijeme, oni jednostavno odu na transfuziju i obave svoju plemenitu misiju. Sada to više neće moći raditi na taj način – ističe Neno Kladarić, predsjednik Aktiva dragovoljnih darivatelja krvi u Slavonskom Brodu. U bolnici kažu kako razloga za brigu ipak nema. Cilj je kvaliteta prikupljenih doza. - Radimo prema preporukama Europske unije. Preskupo je da svi imaju sve. Mi ćemo prema našim potrebama obnavljati zalihe krvi – kaže Marica Piplović, voditeljica Službe za transfuziju brodske bolnice. U Ministarstvu zdravlja, pak, potvrđuju kako su djelatnost prikupljanja krvi preuzeli klinički bolnički centri. Dodaju kako je plan reorganizacije transfuzijske službe izradila struka, s vizijom uspostavljanja ekonomski i organizacijski racionalne strukture službe.

- Niz manjih proizvodnji krvnih pripravaka objedinjen je bez ikakvih negativnih posljedica na opskrbu – tvrde u Ministarstvu.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.