Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka županija

Darivanje krvi od 1. siječnja provodit će se 'pod kapom' Zagreba

krv_PXL_kar_100930_232
PIXSELL
08.12.2010.
u 09:22

Darivatelji će u Karlovcu i županiji biti obaviješteni o terminima akcija dogovorenih sa zagrebačkom transfuziologijom za cijelu godinu

Svi koji su krv radnim danima redovito davali na Odjelu transfuziologije Opće bolnice Karlovac i u mnogim tvrtkama, to će od 1. siječnja moći činiti jednom mjesečno u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa. Više od tri tisuće dobrovoljnih davatelja s područja Karlovca dobit će i točan raspored svih planiranih akcija.


Veća sigurnost

Ostala gradska i društva u županiji, koja su svake godine imala tri do četiri akcije darivanja krvi, to će ubuduće činiti u organizaciji zagrebačke, a ne više karlovačke transfuziologije.
To su neke od najvažnijih promjena u dobrovoljnom davanju krvi, koja stupaju na snagu od Nove godine, kada Odjel transfuziologije Opće bolnice Karlovac postaje dio mreže transfuzijske djelatnosti. To znači da će akcije dobrovoljnog davanja u Karlovcu organizirati Zavod za transfuziologiju iz Zagreba, gdje će se sva prikupljena krv analizirati i pohranjivati.
– To je još jedna korak prema kvalitetnijoj, učinkovitijoj i boljoj usluzi. U svakom trenutku moći ćemo zatražiti onoliko doza krvi koliko nam je potrebno. Novi način rada donosi još veću sigurnost, jer u Zagrebu svake godine obrade oko 95.000, a mi samo 2800 doza. Karlovačka transfuzija i dalje će normalno raditi, ali će liječnici imati više vremena za bolničke pacijente – kazao je ravnatelj Opće bolnice dr. Nedjeljko Strikić.
Transfuzijska mreža donesena je još prije dvije godine, a Karlovačka županija u nju ulazi među posljednjima. Stoga je problem bio dogovoriti i uskladiti termine, s obzirom na to da je zagrebački Zavod mjerodavan za čitavu središnju Hrvatsku. Međutim, u karlovačkom Crvenom križu, koji svake godine prikupi oko 2500 doza dragocjene tekućine, nadaju se da ipak neće biti većih poteškoća u budućem radu.


Dar za nepoznate
– Najvažnije je da na početku svladamo sve prepreke, odnosno svi se zajedno priviknemo na novi način rada. Sa zagrebačkom transfuzijom dogovorili smo datume akcije za čitavu godinu, o čemu će biti obaviješteni i svi naši darivatelji. Oni ionako daruju krv za nepoznatog, i to uopće nije sporno, ali je nužno da se svi prilagodimo novim pravilima. Očekujemo i dalje dobru suradnju s medijima, da nam pomognu u najavi akcija – rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Karlovac Boris Rožman. Dodaje da će održati i sastanak s predstavnicima svih društava da bi što bolje i spremnije dočekali promjene koje ih očekuju s prvim danom 2011. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije