Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dario (4) i Tomislav Jurić (3) najmlađe su žrtve rata u županiji

Optužnice za smrt braće Jurić, njihove majke i oca, te još 12 mještana sela nedaleko od Majura, još nema. Iako se zna koja je jedinica počinila masakr
15. studenoga 2010. u 17:05 2 komentara 546 prikaza
\'     \'
Foto: Jakob Ivanković/VLM

Petnaestog studenoga 1991. godine počinjen je masakr nad preostalim mještanima mjesta Kostrići na području općine Majur. Ubijeno je tada u svojim kućama 16 mještana.

Otac naknadno ubijen

– Žrtve tog strašnog zločina su i dvoje djece od tri i četiri godine. Dario i Tomislav Jurić najmlađe su žrtve Domovinskog rata u našoj županiji, a zločin su počinili pripadnici jedinice za posebne namjene, Kaline Komogovina, pod zapovjedništvom sada pokojnog Steve Borojevića. Tog 15. 11. četnici su u Kostriće upali iz dva smjera, Hrvatske Kostajnice i Majura, i poubijali sve stanovnike koji nisu uspjeli pobjeći. U jednoj kući zatekli su mladu ženu kako s dvoje male djece sjedi na krevetu, i pitali gdje joj je muž. Rekla im je da je otišao u susjedno selo Stubljani, a potom su ih ubili. Kada se Zlatko Jurić vratio kući, vidjevši taj strašni prizor, onako izbezumljen i rastrojen, otišao je Hrvatsku Kostajnicu u 'stanicu javne bezbjednosti' prijaviti taj strašni zločin Martićevoj miliciji. Kada su ga saslušali i njega su ubili, rekao je na jučerašnjoj komemoraciji županijski savjetnik za branitelje i pukovnik u mirovini Ivica Pandža Orkan, koji je istaknuo da je riječ o zločinu za koji još nitko nije procesuiran od mjerodavnih organa Republike Hrvatske, mada postoje brojni zapisnici o tom događaju od krajinskih vlasti.

Našao mrtve roditelje

– Ništa nije učinjeno, iako je prije četiri godine Županijsko državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama objavilo da taj slučaj kod njih ima prioritet. Ono što zabrinjava je i da se priprema izgradnja još jednog spomenika, kao da ovaj jedan nije dovoljan. Možda bi bilo pametnije da se taj novac upotrijebi za istragu i progon počinitelja ovog gnjusnog zločina – rekao je Ivica Pandža.

– Majku Jelicu i oca Petra ubili su u kući, te ih zatim zajedno s kućom i zapalili – kazuje nam Milan Bašić (44) iz Kostrića, koji je u masakru ostao bez roditelja. Njihova tijela našao je, nakon akcije Oluja i oslobođenja, unutar ruševina i zgarišta rodne kuće.

– Danas smo se ovdje okupili da bismo odali počast nevino pobijenim našim najmilijima. Sve nas žalosti što za ovaj genocid još nije podignuta niti optužnica, iako su neki počinitelji poznati našoj vlasti – rezignirano kazuje Milan Bašić.

 

-------------------------

Kostrići su danas prazni. Obnovljene su samo dvije, u ratu srušene kuće. U druge se nema tko vratiti, jer je mnoštvo seljana ubijeno.

– Tužno je to da Kostrići kao mjesto nestaju jer su obnovljene samo dvije kuće. Većina bivših stanovnika ne vraća se, a znamo da je i dobar dio poubijan. Veliki je to gubitak za našu općinu – rekla nam je Ana Šarić, načelnica općine Majur. Vijence su na godišnjicu masakra položila brojna izaslanstva, uključujući i izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, Općine i Sisačko-moslavačke županije.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • markopvz:

  za onog ili one koji su to ucinili i koji su ucinili neto takvo bilo kom djetetu,bez obzira kojoj strani pripadali,ne postoji druga kazna nego smrtna,ne injekcijom nego na najstrasniji nacin koji se moze zamislit..to nisu ljudi to su zvijeri..a ... prikaži još! ovo nase nazovi pravosudje je smijesno,ne znam zasto mi to sve placamo,i naravno politicare u istom kosu sa ovima..fuj...

 • Majur10:

  Nek je tim ljudima laka hrvatska zemlja,a srpski gadovi koji su imali snage to uciniti neka gore u paklu jednog dana........a nasa vlada........sramota i jad od politicara.....