Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O ministru kulture

Đapić: Napadi na Hasanbegovića jer je jedini počeo s reformama

Đapić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
12.02.2016.
u 14:58

"Ako Hasanbegović ne bi opstao kao ministar, onda će pasti Vlada, a HDZ u tom slučaju više ne bi imao što tražiti na hrvatskoj političkoj sceni. Ipak, nadam se da će Hasanbegović ostati na mjestu ministra kulture i konačno uvesti reda, te da nećemo više financirati vlastite neprijatelje kroz medije i udruge", poručio je Đapić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić ustvrdio je danas da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović izvrgnut brutalnim napadima zbog svog domoljublja i jer je jedini počeo s istinskim reformama u svom ministarstvu, odnosno s rezanjem troškova.

"Ako Hasanbegović ne bi opstao kao ministar, onda će pasti Vlada, a HDZ u tom slučaju više ne bi imao što tražiti na hrvatskoj političkoj sceni. Ipak, nadam se da će Hasanbegović ostati na mjestu ministra kulture i konačno uvesti reda, te da nećemo više financirati vlastite neprijatelje kroz medije i udruge", poručio je Đapić na konferenciji za novinare.

Pritom se osvrnuo na fotografiju na kojoj je Hasanbegović snimljen s kapom HOS-a tijekom Domovinskog rata.

"O tome pišu Novosti, glasilo Srpskog narodnog vijeća koje kroz dugogodišnje izlaženje širi mržnju prema Hrvatskoj, a za to godišnje iz hrvatskog državnog proračuna dobivaju oko tri milijuna kuna. Mi se nadamo i očekujemo da će novi ministar hrvatske kulture ukinuti financijska sredstva za takva glasila, koja rade izravno protiv hrvatskih nacionalnih interesa", poručio je Đapić.

HOS-ovi dragovoljci nosili su crne odore i na kapama značke na kojima je bio povijesni hrvatski grb s prvim bijelim poljem, okružen stiliziranim hrvatskim pleterom.

"To što iz hrvatskog pletera Nenad Stazić i njemu slični vide slovo 'U' je njihova fantazija i mržnja prema svemu što mi doživljavamo da je istinsko hrvatsko. Oni i na povijesnom hrvatskom grbu na Markovoj crkvi vide ustaško znakovlje", kazao je Đapić.

Kap koja je prelila čašu je izjava Zorana Milanovića da je i Franjo Tuđman smatrao HOS-ovce opasnim crnokošuljašima, čime je bivši premijer obmanuo hrvatsku javnost i obezvrijedio ulogu dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu, napominje Đapić.

Tuđman je imao posve drugačiji stav o dragovoljacima HOS-a, istina, imao je svojih primjedbi, ali je izuzetno visoko cijenio dragovoljce HOS-a koji su kroz Zakon o pravima hrvatskih branitelja ušli u sastav Hrvatske vojske kao njezin regularni, sastavni dio. Također je priznao status dragovoljcima HOS-a i sve činove koje su imali kao svoje u doba stvaranja Hrvatske vojske, tvrdi Đapić. 

Pritom ističe da je na Vojnom sudu u Zagrebu donesena oslobađajuća presuda vodstvu HOS-a, u kojoj je Vojni sud izrijekom naglasio da dragovoljačke postrojbe HOS-a nisu bile paravojne formacije, nego doprinos HSP-a stvaranju Hrvatske vojske i obrani Hrvatske. 

>> Za rata sam htio u HOS, ali me nisu primili, bio sam premlad 

>> 'Hasanbegović danas nije ni u jednom trenutku osudio ustaški režim'

Komentara 32

Avatar navijač
navijač
15:09 12.02.2016.

Svaka čast Đapiću što smije javno reći istinu , tko nam je pravi neprijatelj , za razliku od mnogih koji su ponovo ušli u sabor i ponovo šute. Dokle više.

DU
Deleted user
15:18 12.02.2016.

nisu to napadi nego organizirana hajka kakve je provodio Staljin i Goebbels orkestrirana od SVIH registriranih medija u Hr .

AG
Agricola
15:44 12.02.2016.

Pa ti napadi nisu ni zbog reformi, ni zbog ovih par milijuna kuna koje je oteo onim žoharima, a pogotovo ne zbog nekakve kape od prije 20 ili 30 godina. Nitko nema hrabrosti reći ono što je istina, a istina je da na hrvatskoj desnici postoji raskol, i to Đapić kao pravaš jako dobro zna, a Hasanbegović bio mogao biti integrirajući čimbenik u prevladavanju tog raskola barem do trenutka obračuna s komunistima i jugoslavenima. Nakon toga, opet jedni mogu slaviti Kraljevića s drugi Matu Bobana, jedni HV i HVO a drugi HOS, jedni Tuđmana a drugi Paragu itd. Ali, ako te suprostavljene strane da desnici prevladaju raskol zbog višeg interesa, a to su lustracija i obračun a komunizmom i jugoslavizmom onda komuniste i jugoslavene više ništa ne može spasiti. To je glavni razlog napada na Hasanbegovića, a ovo o kapama, izvacima iz konteksta, hoće li biti koji milijun kuna tamo ili ovamo, to je posve sporedna stvar u cijeloj priči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije