Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glava kriminalne organizacije

Danski sud odbio izručiti romskog bossa Gimija Levakovića Hrvatskoj

gimi levaković
Foto: Ekstrabladet.dk
12.05.2016.
u 21:23

Vrhovni sud u svojoj odluci navodi kako su pravno gledajući Levakovićevo pravo na privatnost i obiteljski život ispred obveze izručenja

Gimi Levaković glava romske mafijaške obitelji, kako navode danski mediji, neće biti izručen Hrvatskoj već ostaje u Danskoj.

Odlučio je tako danski Vrhovni sud navodeći u obrazloženju odluke kako sukladno Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava, Gimi koji većinu života živi u Danskoj, kao i njegova obitelj ima pravo ostati u toj zemlji.

U ovom slučaju najvažniji su Levakovićevo pravo na privatnost i obiteljski život i izručenje Hrvatskoj bilo bi u suprotnosti s međunarodnim pravnim odredbama, navodi se u presudi koju prenosi danski Ekstrabladet. Podsjetimo, Danska je Levakovića, koji je hrvatski državljanin, željela deportirati nakon što mu je sud izrekao presudu za protuzakonito korištenje oružja i prijetnje smrću.

Bila je to, prema pisanju danskih medija, posljednja u nizu kriminalnih aktivnosti zbog koje je Gimi završio u zatvoru. Ekstrabladet piše kako su danske vlasti već umorne od klana Levaković čiji članovi desetljećima “teroriziraju” lokalnu zajednicu. Gimi je u Dansku stigao kao trogodišnjak 1972. godine i otad živi u Danskoj. Osuđen je za 28 kaznenih djela na desetogodišnju zatvorsku kaznu. Osim njega u zatvoru su i njegova braća Jura, Stefan, Đango i Alpacino Levaković, od kojih dvojici prijeti izručenje Hrvatskoj. Gimi Levaković osim što je redoviti gost na stranicama crne kronike, glavni je protagonist dokumentarca kojeg je o njemu snimila danska televizija.

>>Neće ga izručiti Hrvatskoj: Španjolski sud pustio Sindičića jer ga ne traži njemačko pravosuđe

Komentara 34

Avatar drugMilan
drugMilan
21:53 12.05.2016.

a tata mu se zove sandokan

DU
Deleted user
22:12 12.05.2016.

To je za nas odlicno, neka ostanu u Danskoj...

FR
frabrne
02:21 13.05.2016.

Ljudi palite se bezveze jer ovo nepismeno piskaralo koji bi htjelo postati novinar nema pojma , naime sud je poništio presudu o deportaciji a ne izručenju. jer Hrvatska nema ni razloga tražiti njegovo izručenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije