Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzni zakon

Danska odlučila: Migrantima plijenimo stvari kako bi otplatili prouzročene troškove

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
22.03.2016.
u 11:05

Sentimentalne vrijednosti neće se oduzimati, ali primjerice satovi, mobiteli i kompjuter mogu biti zaplijenjeni

Danska vlada u utorak je izglasala zakon kojim podržava legalnu zapljenu novca i dragocjenosti tražitelja azila, u svrhu pokrivanja nastalih troškova. Zakon dopušta zapljenu stvari u vrijednosti od 10.000 danskih kruna (1342 eura).

Sentimentalne vrijednosti, poput vjenčanih i zaručničkih prstenja ili slika obitelji, neće se oduzimati. No, primjerice satovi, mobiteli i kompjuteri mogu biti zaplijenjeni, prema izjavi danskog ministarstva imigracije, integracije i stanovanja.

Kontroverzna legalizacija zgrozila je pojedine države, s obzirom na to da Danska ima dugogodišnji ugled zbog tolerancije, promoviranja liberalnih i demokratskih načela, javlja CNN.

– Svi danski građani i izbjeglice dobivaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje od predškolske dobi do sveučilišta, kao i mogućnost učenja jezika te njege za starije osobe – kaže Jakob Ellemann-Jensen, glasnogovornik liberalne stranke.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Država sjeverne Europe želi da migranti podržavaju sve što je za dobrobit zemlje u kojoj se nalaze.

– Nadamo se da ćemo pokrenuti lančanu reakciju u europskim zemljama. Ne trebamo postrožiti pravila za migrante kako bismo sačuvali europsku kulturu – smatra Martin Henriksen, glasnogovornik Danske narodne stranke koja podržava zakon.

– Prošle godine primili smo 170.000 tražitelja azila, i to u zemlji s 9.5 milijuna ljudi. Naravno da je nemoguće integrirati toliki broj ljudi u zajednicu – naglasio je i Markus Wiechel, član parlamenta švedskih demokrata.

– Migranti drukčije gledaju na život, dolaze iz različite kulture i ne razmišljaju isto kao i mi – dodao je.

Danska naglašava da žele pametnije kontrolirati tko ulazi u zemlju. Iako ostaje otvorena i tolerantna država, smatra da broj pristiglih migranata narušava funkcioniranje društva.

>> Izjava da migranti imaju mentalitet neandertalaca izazvala svađu u austrijskom parlamentu

Komentara 14

ZA
Zagabria68
11:23 22.03.2016.

Svaka cast!

Avatar FrancJunior
FrancJunior
11:33 22.03.2016.

A i jako brzo su se sjetili, da te "izbjeglice" drugacije misle, imaju drugi nacin zivota, druge su vjere...itd...itd!

PP
pp
11:40 22.03.2016.

Bravo, bravo...pravi skandinavski socijaldemokrati...a ovi naši skojevci...oni još žive u nekim drugim vremenima, nekim svojim svijetovima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije