Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Danko Končar: Prvi milijun bio mi je draži nego milijarda

- Prvi milijun zaradio sam kad smo kao zastupnici današnjeg LG-a prodali robe za 150 milijuna dolara, kaže Danko Končar. Ističe da se tome veselio više nego kad je poslije zaradio prvu milijardu
25. ožujka 2011. u 11:10 16 komentara 780 prikaza
\'KONCAR_IMG_4119d\'
Foto: Krešimir Raguž

Sestra Danica i ja imali smo jedan par cipela koje smo dijelili. Ona bi u njima išla u školu ujutro, a ja poslijepodne. Imali smo sreće što nismo u istoj smjeni – priču o svom odrastanju u poslijeratnom Zagrebu tim je riječima otvorio Danko Končar. Danas je milijarder, vlasnik više kompanija, rudnika i tvornica po cijelom svijetu. Uskoro možda i tri hrvatska brodogradilišta.

>>Danko Končar najbogatiji je Hrvat, ima tri puta više novca od Todorića

Sjedimo u elitnom dijelu Londona Kensingtonu, večeramo delicije i gostimo se francuskim vinom. Končar se smije kad priča o mladosti, otvara dušu. Kaže da se ničega ne srami. Takav silan novac koji ima na računima i plan ulaganja u Hrvatsku zahtijeva neka objašnjenja. Posebno zato što su svi skočili na noge kad se otkrilo da je nekoliko godina proveo u zatvoru, a milijune zaradio u tranzicijskoj Rusiji. Kako je počeo?

- Jedan prijatelj davno mi je rekao, da me netko baci s katedrale, ja ne samo da bih se dočekao na obje noge već bih u padu i sklopio dva dobra posla. Takav sam bio oduvijek. Otac, profesor na Poljoprivrednom fakultetu, i majka, učiteljica u Zajčevoj, gdje sam odrastao, meni, bratu Lazi, polubratu Milanu i polusestri Danici osiguravali su normalan život, ali ja sam htio više. Imao sam tu žicu za stvaranje novca i samo ju je trebalo iskoristiti – kaže. Srednju školu završio je u klupama VII. gimnazije u Križanićevoj, zajedno sa Silvijem Degenom. Obožavao je Dinamo i plesnjake u Gundulićevoj. No, za razliku od svojih vršnjaka, on je volio i novac, posao, nadmetanje.

- Sa 22 godine, kad sam još studirao, počeo sam se baviti kopiranjem arhitektonskih nacrta. Uskoro sam na tome angažirao cijelu obitelj i prijatelje, a ja sam tražio poslove. Tako sam si zaradio za prvi auto.

*Cijelu priču o tome kako se obogatio Danko Končar i zašto je završio u zatvoru, čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • Crollywood:

    Svaka mu čast ako ih je pošteno zaradio.

  • -obrisani-:

    Bojim se da budu i njegovi radnici išli na posao u istim cipelama, otac u jutarnju a sin u popodnevnu smjenu.

  • papaciune:

    hebes miljarde kad izgleda ovako...