Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na tribini u Sinju

Danica Ramljak postavila pitanje i Ivi Josipoviću

josipović ivo
Foto: Facebook
1/6
17.12.2014.
u 00:40

Ramljak je zanimalo zašto je Josipoviću regija fokus

Danica Ramljak, poznata po tome što je postavila 10 pitanja predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović, postavila je u utorak u Sinju na tribini o ustavnim promjenama jedno pitanje i predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću. Ostala pitanja postavit će mu na Facebooku.

– Optužuju vas vaši oponenti i stvara se utisak da ste se prečesto u svom mandatu sastajali s predstavnicima, predsjednicima i premijerima zemalja u regiji, a premalo s predsjednicima i premijerima zemalja izvan regije. Stvara se dojam koji u medijima i vaši oponenti provlače i htjela bih čuti vaše mišljenje zašto je to tako i je li to tako. Recite nam s kojim ste se predsjednicima i premijerima izvan regije sastajali i zašto vam je regija fokus – upitala je Ramljak.

Predsjednik joj je rekao da se sastao s desecima ministara, premijera pa čak i kraljeva i kraljica. No osim cilja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što se i ostvarilo, kao drugu zadaću zadao si je, kako je rekao, ''poboljšanje odnosa u regiji''.

– Moja druga zadaća koju sam sebi i Hrvatskoj stavio je poboljšanje odnosa u regiji. Zašto? Ne zato što želim stvoriti novu Jugoslaviju, nego zato što je stabilizacija regije i naše dobro pozicioniranje u regiji naš vrhunski nacionalni interes – rekao je Josipović.

Kao prvi razlog zbog kojeg je pozicioniranje u regiji vrhunski nacionalni interes za Hrvatsku naveo je pitanje sigurnosti.

 – Više vrijedi dobar susjed, nego najviši zid kojim se ograđujemo i želio sam i želim i dalje da sa svim našim susjedima imamo dobre odnose. Zašto? Jer nam to jamči mir i stabilnost. Danas sasvim sigurno nema teorije da bi nas neki od susjeda napao. Mi smo ekonomski puno jači od svih susjeda. Članica smo NATO-a, dakle nema te vrste opasnosti, ali, ako mislite da naša sigurnost nije na iskušenjima, onda se jako varate. Pogledajte druge vrste ugroza: terorizam, trgovina oružjem, drogom, trgovina bijelim robljem, nasilni organizirani kriminal. Kraj svih tih ugroza, upravo zato što smo dobro surađivali i sa susjedima, Hrvatska je u ovih pet godina mog mandata bila sigurna zemlja – rekao je Josipović.

Osim toga, Ivo  Josipović istaknuo je da je Hrvatskoj susjedstvo važno i zbog gospodarskih i drugih interesa.

– Ako pogledate rezultate, pa to je skoro jedino mjesto na svijetu s kojim imamo suficit. Pa zar bi se netko toga odrekao. To su zemlje Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora nešto manje, Kosovo. Ako smo igdje ostvarili uspjeh onda je to tamo. Sve je više ulagača iz Hrvatske u susjedne zemlje. Sve veći je naš ekonomski interes i nakon toga netko bi da se ne bavimo regijom. Pa taj netko je neodgovoran. I konačno imamo i puno drugih interesa. Repovi iz rata, njih treba razriješiti. Najvažniju stvar koju imamo riješiti sa susjedima u političkom i moralnom smislu su nestali. Za vrijeme mog mandata je osjetno smanjen broj nestalih osoba između ostalog i zato što smo otvorili procese suradnje sa Srbijom. Danas umjesto da se gledamo preko nišana, danas sa svim zemljama, uključujući i Srbiju, imamo i zajedničke vojne vježbe. Pa zar to nije doprinos sigurnosti – rekao je Josipović.

Ostatak njegova odgovora možete pogledati u videu.

Komentara 48

VB
Veseli Bekrija
01:17 17.12.2014.

Dosadili ste više s tom Danicom Ramljak i Bogu i vragu! Sramota da vam Predsjednik Republike i njegove PR službe uređuju novine! Kakvi su tek drugi, ako je "Večernjak" ovako uvlakački nastrojen prema uskoro bivšem Predsjedniku.

MX
MXLCLGTG
01:27 17.12.2014.

Jeli u ovoj drzavi interesantna gos.Ramljak pa se njezina pitanja uporno guraju u Vecernjaku.

OX
oxymoron
01:54 17.12.2014.

Meni je ovo gadezljivo, pogotovo nakon sto je brat doticne gospodje rasvijetlio citav igrokaz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije