Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO ODGOVARA:

Dani kruha sa svećenikom samo uz pristanak roditelja

Ilustracija
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
04.10.2019.
u 15:11

Vjerski dio svečanosti Dana kruha treba se održavati isključivo u sklopu nastave katoličkog vjeronauka

Uoči Dana kruha koji se u listopadu obilježavaju u osnovnim školama diljem zemlje, iz Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora ministrici obrazovanja Blaženki Divjak uputili su pismo moleći je pritom da ove godine osigura sve kako bi „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“ u školama protekli bez diskriminacije djece koja ne pohađaju nastavu katoličkog vjeronauka. Uz to, zamolili su ministricu Divjak da spriječi indoktrinaciju učenika u katoličku vjeru.

Prijavili udrugu ‘Lijepa Naša’

Kako upozoravaju iz udruge, sudjelovanje na Danima kruha za sve je učenike obvezno, a posljednjih godina ta se svečanost neizostavno održavala uz sudjelovanje katoličkih svećenika, zbog čega su se žalili brojni roditelji. Iz Protagore naglašavaju da se vjerski dio svečanosti Dana kruha treba isključivo održavati u sklopu nastave katoličkog vjeronauka, u čemu ih je podržala i pravobraniteljica za djecu, jer je svako suprotno postupanje protivno Konvenciji UN-a o pravima djeteta, Zakonu o odgoju obrazovanju i Ustavu. Zbog prošlogodišnjih pritužbi roditelja i sudjelovanja svećenika koji u škole dolaze isključivo na poziv ravnatelja, Udruga Protagora prijavila je Međunarodnoj zakladi za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) udrugu ‘Lijepa Naša’ koja u školama provodi manifestaciju “Dani kruha”, a koja je u Hrvatskoj i službeni predstavnik FEE-a. Na tu je prijavu reagirala spomenuta međunarodna zaklada poručivši da se vjerske aktivnosti ne bi smjele provoditi u sklopu njihovih programa i da udruga koja organizira Dane kruha po školama s takvom praksom mora prestati.

– Već i na temelju Ugovora između Svete stolice i RH o suradnji u području odgoja i obrazovanja ugovoreno je da odabir vjeronauka pri upisu u školu mora biti organiziran tako da ne bude povod bilo kakvom obliku diskriminacije na području školskoga djelovanja, što se treba primijeniti i na druge oblike vjerskog odgoja u državnim školama, a održavanje vjerskih obreda (i to isključivo jedne konfesije) u sklopu svečanosti koja je obvezna za sve učenike svakako predstavlja oblik vjerskog (prinudnog) odgoja – naglasili su u pismu ministrici Divjak.

Podsjetili su ministricu i na to da je iz Ureda pravobraniteljice za djecu još 2018. godine dobila istu molbu koju je potpisala sama pravobraniteljica, moleći još tada ministricu Divjak da poduzme mjere kako se vjerske aktivnosti u školama i vrtićima ne bi prakticirale izvan tih programa. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu ustvrdili su još lani da praksa pozivanja svećenika na razne proslave u javnim školama Hrvatske ukazuje na nespremnost i neučinkovitost odgojno-obrazovnog sustava da osigura poštivanje propisa, uči djecu poštovanju različitosti i toleranciji, uvažavanju prava i potreba drugih manjinskih zajednica te ih osposobi za život u pluralističkom društvu i interkulturalizam.

Obvezna je redovna nastava

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da za djecu u školama ništa nije obvezno osim redovne nastave, a roditelji moraju biti dobro informirani o svim događanjima i dati svoju privolu za djetetovo sudjelovanje.

– Roditelji imaju pravo odlučivati o uključivanju svoga djeteta u izborni program, sudjelovanju na izvannastavnim aktivnostima i izvanučioničkoj nastavi pa stoga mogu odlučiti hoće li njihovo dijete sudjelovati i na priredbama, izložbama ili drugim aktivnostima koje se provode u školi. U skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju - za sudjelovanje učenika u izbornim i fakultativnim predmetima, aktivnostima, modulima, programima i projektima koji nisu obvezni potrebno je informirati roditelje i pribaviti njihovu pisanu suglasnost – poručili su iz Ministarstva.

Ključne riječi

Komentara 23

AN
angeomihael
16:33 04.10.2019.

Ovdje nema tolerancije prema Kršćanima,nema ljudskih prava nego samo mržnja.Neka im Bog oprosti jer ne znaju šta čine.

Avatar tituš
tituš
15:57 04.10.2019.

neka druga djeca imaju pravo, katolička nemaju pravo! Tipična podvala Sotone u likovima Protagore i Ministarstva obrazovanja .. Belzebub divlja ..

Avatar vitez
vitez
15:54 04.10.2019.

HNS,SDSS neće rušiti tradiciju u hrvatskom narodu..odite u Srbiju pa tamo mijenjaj pravila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije