Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dani graditeljske baštine u parku prirode Lonjsko polje

Selo Krapje je zbog očuvanog krajolika i brojnih očuvanih tradicionalnih drvenih kuća 1995. proglašeno selom graditeljske baštine
26. rujna 2015. u 17:08 0 komentara 471 prikaza
polje
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

 - U Park prirode Lonjsko polje uložili smo 7 milijuna kuna. Park sada ima novi Centar za posjetitelje Krapje, gradi se novi most Greda Ljubljanica, a već nekoliko godina potičemo očuvanje gnijezda roda koje su jedan od zaštitnih znakova Lonjskog polja, rekao je to u subotu u Krapju ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je u Parku prirode Lonjsko polje boravio povodom obilježavanja 21. Dana europske baštine.

Dodao je kako je cilj ulaganja čuvanje prirode, obogaćivanje ponude parka i stvaranje preduvjeta za dolazak većeg broja posjetitelja.

Selo Krapje je zbog očuvanog krajolika i brojnih očuvanih tradicionalnih drvenih kuća 1995. proglašeno selom graditeljske baštine. Dani europske baštine tradicionalno promoviraju ljepote, običaje i proizvode hrvatske Posavine i Moslavine kako bi se potakla revitalizacija tog kraja.

Tome će pomoći i 4,4 milijuna kuna vrijedan Centar za posjetitelje Krapje kojeg su financirali Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu tog projekta obnovljene su dvije tradicionalne kuće u kojima posjetitelji mogu dobiti informacije o parku, kupiti suvenire ili se okrijepiti uz piće i hranu.

 - Projektima koje provodimo želimo razvijati nove turističke proizvode i ponudu koja će u park privući nove posjetitelje. Park prirode Lonjsko polje ima potencijala postati jednim od centara održivog razvoja Posavja od čega će najviše koristi imati lokalno stanovništvo“ – izjavio je ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković.

U parku se, preko rijeke Odre, gradi i novi most Greda-Ljubljanica na mjestu starog koji je izgorio u požaru. Gradnju mosta dugog 54 metra financira Ministarstvo sa 2,6 milijuna kuna kroz projekt integracije u EU Natura 2000. Grade se i novi čardaci u kojima će se smjestiti osmatračnice za ptice čime će se povećati njihov broj s postojeća dva. 

Program, u sklopu obilježavanja Dana graditeljske baštine, trajat će u Krapju i na području Parka prirode cijelu subotu, a nastavlja se i u nedjelju fotoradionicom, atletskim natjecanjem i programom za posjetitelje.

>> Vodeni svijet središnje Hrvatske

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.