Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNO VRIJEME

Izdano crveno i žuto upozorenje DHMZ-a: Nastupila je promjena vremena, oprez u prometu

Autori: Vecernji.hr, Hina
27.03.2023.
u 07:54

Najviše upozorenje izdano je za Velebitski kanal i Sjevernu Dalmaciju gdje se očekuju udari vjetra do 140 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. U ostatku Hrvatske moguća su jača grmljavinska nevremena, a očekuju se i teži uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti i mokrih kolnika.

Promjenljivo s povremenom kišom te razmjerno vjetrovito danas, a kiša će biti češća i lokalno obilna tijekom jutra, osobito na Jadranu mjestimice izraženi pljuskovi s grmljavinom, a u višem gorju uz pad temperature zraka susnježica ili snijeg, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Umjeren sjeverozapadni vjetar, na istoku i na Jadranu s jakim udarima, popodne će okrenuti na jak sjeverni, a duž obale na jaku i olujnu buru, mjestimice i s orkanskim udarima.

Najviša dnevna temperatura većinom između 11 i 16 stupnjeva Celzijevih, u Dalmaciji malo viša. Navečer na kopnu razvedravanje i osjetno hladnije. "U još hladniji utorak još će biti lokalnih olujnih udara bure, na Jadranu i povremene mjestimične kiše, a na kopnu su mogući poslijepodnevni pljuskovi susnježice i snijega. Ponegdje će biti i jutarnjeg mraza, osobito u uglavnom suhu srijedu. Od četvrtka opet južina te povremena kiša", kaže prognoza HRT-a. 

Danas je cijela Hrvatska pod meteoalarmom. Najviše upozorenje izdano je za Velebitski kanal i Sjevernu Dalmaciju gdje se očekuju udari vjetra do 140 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. U ostatku Hrvatske moguća su jača grmljavinska nevremena, a očekuju se i teži uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti i mokrih kolnika. 

Kolnici su jutros mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a u Gorskom kotaru mjestimice pada snijeg. Zbog ponegdje obilnije kiše, moguć je nailazak na veću količinu vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8).

Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog snijega i zimskih uvjeta vožnje promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na ŽC5126 Sveti Juraj-Krasno i ŽC5140 Krasno-Otočac. Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak. Na graničnom prijelazu Tovarnik za sada se u teretnom prometu čeka 6 sati. 

VIDEO: Nadzorna kamera škole u Mississippiju zabilježila intenzitet tornada

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije