Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima li kraja tmurnom vremenu

Danas snijeg u najvišem gorju: Prognostičari objavili što nas čeka u idućim danima

Tmurni oblaci nad Zagrebom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.04.2023.
u 09:30

DHMZ je izdao narančasto upozorenje za dijelove Hrvatske zbog jakog vjetra. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati

Danas će biti promjenljivo do pretežno oblačno, mjestimice kiša, osobito u prvom dijelu dana kada lokalno može biti izraženija, u Dalmaciji praćena i grmljavinom. U najvišem gorju snijeg, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za nedjelju. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U Dalmaciji umjereno do jako jugo i istočni vjetar, a na sjevernom Jadranu jaka, mjestimice i olujna bura koja će se do večeri proširiti prema jugu. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 13 stupnjeva Celzijusovih, na istoku i jugu Hrvatske malo viša.

DHMZ je izdao narančasto upozorenje za dijelove Hrvatske zbog jakog vjetra. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. 

Foto: DHMZ

U ponedjeljak, prvi radni dan, će biti promjenljivo oblačno, na Jadranu uz dulja sunčana razdoblja. Povremeno kiša, osobito u gorju gdje lokalno može biti izraženija. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice i jak. Na sjevernom dijelu Jadrana umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. U Dalmaciji slab do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 9, a na Jadranu od 9 do 12 °C. Najviša dnevna uglavnom između 14 i 18 °C, a u gorju niža.

"Sredina travnja je prevladavajuće oblačna, hladnija od prosjeka i kišovita. Najkišovitije, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, bit će u noći sa subote na nedjelju i u nedjelju prijepodne, osobito u Dalmaciji. Nakon juga na sjevernom će dijelu Jadrana u nedjelju zapuhati jaka bura, koja će se u ponedjeljak proširiti na cijelu obalu. Oslabjet će već u utorak pa će mnogi imati dojam da su dani topliji. Opravdano, jer će i temperatura postupno rasti. Oblačno će prevladavati do utorka, zatim će sunčana razdoblja biti češća, ali i dalje će povremeno padati kiša. Srećom za mnoge - prema kraju radnog dijela novog tjedna sve rjeđe.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

"Početkom tjedna na kopnu oblačno s povremenom kišom, uz sve više suhih - od utorka i sunčanih razdoblja. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar i bit će malo toplije. Na Jadranu u ponedjeljak vjetrovito s jakom, na udare olujnom burom koja će uglavnom oslabjeti već u utorak i ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak u srijedu. Bit će promjenjivo te i dalje nestabilno pa unatoč sve češćim sunčanim razdobljima, i dalje treba računati na mogućnost za kišu, prije svega u Dalmaciji", prognozirao je Izidor Pelajić.

Video: Balkon iz Zagreba koji je zabezeknuo Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije