Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Danas se u Rijeci otvara državna cesta DC403 koja je ključna za multimodalno prometno povezivanje

DC403
Foto: povezanahrvatska.eu
1/3
18.10.2023.
u 12:39

Smanjenje onečišćenja, gužve, buke i vibracija, sigurniji promet i usmjeravanje tranzita izvan područja kretanja pješaka i biciklista u gradu Rijeci, samo su neke od prednosti nove državne ceste DC403.

Današnje svečano otvaranje i puštanje u promet državne ceste DC403 obilježava završetak radova na ovom strateški važnom projektu kojim će se povećati regionalna i lokalna mobilnost te sigurnost prometa u Primorsko-goranskoj županiji.

Na svečanom otvorenju prisustvuju predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Otvorenje ceste DC403 kruna je velikog projekta cestovne infrastrukture, čija je ukupna vrijednost 69 milijuna eura, od čega se 85 % iznosa sufinancira iz europskih fondova.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je posredstvom poziva na dodjelu bespovratnih sredstava ugovaranje europskih sredstava i omogućilo investitoru Hrvatske ceste d.o.o. izgradnju ove zahtjevne dionice. Usprkos složenoj konfiguraciji terena i zahtjevnosti radova, projekt je završen u roku, a obuhvatio je i izgradnju tunela Podmurvice duljine 1263 m, vijadukta Mlaka duljine 144 m, vijadukta Piopi duljine 316 m te tri kružna toka.

Projekt izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka
Foto: povezanahrvatska.eu

Državna cesta DC403 omogućit će spajanje kontejnerskog terminala Zagreb Deep Sea na mrežu hrvatskih autocesta te na glavnu transeuropsku prometnu mrežu (TEN-T), čime će se znatno povećati konkurentnost riječke luke, a time konkurentnost i gospodarski razvoj cjelokupne Primorsko-goranske županije i grada Rijeke. Cestovni spoj iz luke omogućit će novi prilaz centru grada i olakšati život građanima jer će smanjiti prometne gužve i povećati sigurnost cestovnog prometa. Kamionski promet odvijat će se tunelom te će biti preusmjeren na pravce prema Ljubljani, Trstu i Zagrebu. Spomenuto rješenje stavlja Rijeku uz bok suvremenim europskim gradovima koji povećavaju prometnu sigurnost i smanjuju buku, gužvu i prometno onečišćenje te pritom pozitivno utječu na gospodarski rast i razvoj.

Povezivanje s TEN-T koridorom na suvremen i siguran način od temeljne je važnosti ne samo za Rijeku i Primorsko-goransku županiju, već i za cijelu Hrvatsku. Njime se omogućuje jedinstveni prostor za slobodno kretanje putnika i roba, jačanje ekonomske i socijalne kohezije te promicanje gospodarske konkurentnosti i održivog razvoja.

Projekt izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka
Foto: povezanahrvatska.eu

Smanjenje onečišćenja, gužve, buke i vibracija, usmjeravanje tranzita izvan područja kretanja pješaka i biciklista, sigurniji promet te poboljšanje usluge javnog prijevoza izmještanjem tranzitnog teretnog prometa izvan gradskih pravaca samo su neke od prednosti koje građanima Rijeke donosi otvaranje ceste DC 403. Uz usmjeravanje i organiziranost tokova u gradskom prometu, izravna cestovna veza luke s autocestom donosi niz razvojnih prednosti za zajednicu - uštede u vremenu transporta robe u odnosu na postojeće gradske pravce, niže troškove održavanja i rekonstrukcije cesta i zgrada te povećanje konkurentnosti lokalne ekonomije.

Kroz ovaj i slične projekte, Ministarstvo razvija i povezuje ne samo Rijeku i okolicu, već cijelu Hrvatsku s europskim prometnim prostorom. Daljnjim ugovaranjem strateških nacionalnih i lokalnih projekata, Ministarstvo će nastaviti stvarati uvjete za sigurniji i učinkovitiji tranzit, suvremeni i zeleniji razvoj gospodarstva te veću mobilnost svih građana.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije