Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U HRVATSKOJ

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: 'U školi nema nema opasnosti za kronične bolesnike, mogu nositi masku'

Zagreb: Ponovno otvorene škola nakon obustave zbog Covid-19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
20.05.2020.
u 21:54

Najviše slučajeva zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potom u gradu Zagrebu.

U Hrvatskoj je 2234 slučaja koronavirusa. Preminulo je devedeset i šest osoba, a 1978 osoba se oporavilo. U KBC-u Split je 18. svibnja preminuo pacijent koji je početkom travnja zaražen na otoku Murteru. Riječ je o muškoj osobi staroj 64. godine koji se liječio u KBC-u Split i bio je na respiratoru, priopćili su danas iz Stožera Šibensko-kninske županije.

Lista strelica na dnu

21:50 - HZJZ je danas objavio nove upute za sprječavanje epidemije koronavirusa za vrtiće i razrednu nastavu koje vrijede od 25. svibnja. Škole se 25. svibnja otvaraju za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Učenici se mogu naknadno uključiti.

"Pozivamo sve roditelje i djecu da 25. svibnja dođu u vrtiće i škole, s obzirom na relaksaciju mjera i s obzirom na to da su djeci škola i vrtić prirodno okruženje", rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u Dnevniku HRT-a.

Prema novim uputama HZJZ-a za vrtiće i razrednu nastavu koje vrijede od 25. svibnja, uz ostalo se povećava broj djece u skupinama, učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja nije potrebna.

Na pitanje što je sa zaposlenicima škola i vrtića koji su inače kronični bolesnici, Pavić Šimetin je odgovorila:

"Nema opasnosti ni za te zaposlenike, ali na ravnateljima je da takve djelatnike stave na poslove gdje ne moraju biti u kontaktu s većim brojem osoba, a u krajnjoj liniji može se koristiti i maska."

16:50 - Na Braču je od 160 novotestiranih radnika tvornice "Sardina" dosad obrađeno 66 testova i svi su negativni na koronavirus, doznaje se u Kriznom stožeru otoka Brača.

"Nakon što je nedavno utvrđeno da je nekoliko radnika tvornice 'Sardina' oboljelo od koronavirusa, pristupili smo dodatnom testiranju još 160 radnika i dosad smo obradili 66 testova koji su svi negativni na koronavirus", rekao je u srijedu poslijepodne za Hinu načelnik Kriznog stožera Brača Nikola Martinić Dragan.

Dodao je da je tijeku obrada ostalih testova za otok Brač, a njihovi rezultati se očekuju večeras ili sutra.

14:13 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Preostali nalazi poslani na analizu u ponedjeljak su negativni, a u obradi su 44 uzorka uzeta u utorak. S današnjim danom hospitalizirana su 2 pozitivna pacijenta smještena na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik. Ukupno je 10 građana u samoizolaciji

14:12 - Potvrđeno je jedno novo oboljenje COVID-19 infekcijom u Koprivničko-križevačkoj županiji, priopćio je u srijedu Županijski stožer. Kako navode, riječ je o kontaktu ranije pozitivne osobe na koronavirus. Na području od početka epidemije ukupno je zabilježeno 90 oboljenja.

Navodi se i kako su protekom potrebnog roka od 28 dana te nakon ponovnog negativnog epidemiološkog nalaza potvrđena dva nova slučaja izlječenja.

Time je ukupan broj izliječenih od bolesti uzrokovane koronavirusom na području županije porastao na 39 osoba.

14:00 -  Danas su potvrđene dvije novooboljele osobe novim koronavirusom. U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2234 oboljele osobe, a 1978 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 96 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Novooboljeli su iz Vukovarsko-srijemske i Koprivničko-križevačke županije. Do sada je testirano 57021 osoba, od toga 1221 u posljednja 24 sata.  Hospitaliziranih ima 3 manje, što znači da je 117 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 8 pacijenata. 

Video: Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

13:58 - U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 70 osoba. Do sada je pristiglo 55 nalaza koji su negativni. Ostatak nalaza još čekamo. Kroz DRIVE IN danas je testirana 31 osoba, kažu u Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije.
Pod mjerama samoizolacije  još se nalazi samo 1 osoba.

13:22 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nije bilo novooboljelih od COVID-19, navodi se u današnjem priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite. Ipak, tijekom dana očekuju se još rezultati dijela briseva uzetih tijekom jučerašnjeg dana. Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije iznosi 37, ozdravljenih je 15, a uz jednu ranije preminulu osobu, trenutno je 21 aktivna oboljela osoba.

12:08 – U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID 19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. I dalje je na području županije četvero pozitivnih na ovu bolest.

12:06 – Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije, danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 54 uzorka, a od početka epidemije 2511 uzorak. U samoizolaciji je 8 stanovnika, a nadzor je istekao za 3861 osobu. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

11:58 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 148 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Od ukupnog broja obrađenih testova 66 testova je s otoka Brača. Ukupno do sada na području Splitsko-dalmatinske županije izliječene su 434 osobe. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 558 slučajeva zaraze koronavirusom.  

11:47 – Međimurska županija nema novooboljelih od koronavirusa već 36 dana, a 12 dana nema ni oboljelih jer je svih osam osoba izliječeno.

11:08 – U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je 183 uzoraka i svi su bili negativni na COVID-19, što znači da već dvanaesti dan nema novooboljelih osoba na području Osječko-baranjske županije.

Svi ostali podaci u vezi s koronavirusom na području Osječko-baranjske županije, koji su danas ujutro (20. svibnja 2020. godine) pristigli u Županijski stožer civilne zaštite, identični su prethodnom izvješću te glase:

– ukupan broj oboljelih je 131 osoba,

– ukupan broj izliječenih je 110 osoba,

– ukupan broj preminulih je osam osoba,

– na liječenju u KBC-u Osijek trenutačno su dva pacijenta,

– na liječenju kod kuće nalazi se 11 oboljelih,

– u samoizolaciji se nalazi 14 osoba, s tim da je jučer jedna osoba izašla iz samoizolacije, dok je jedan novi kontakt stavljen pod tu mjeru.

11:03 – Danas nema novooboljelih osoba od COVID-19, tako da je broj oboljelih u Šibensko-kninskoj županiji i dalje 91, a oporavilo se 79 pacijenata. U KBC-u Split je 18. svibnja preminuo pacijent koji je početkom travnja zaražen na otoku Murteru. Riječ je o muškoj osobi staroj 64. godine koji se liječio u KBC-u Split i bio je na respiratoru. U našoj županiji ovo je četvrti slučaj sa smrtnim ishodom osoba zaraženih koronavirusom. Dosadašnji rezultati briseva iz Doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik su negativni, a očekuju se još 13 rezultata.

9:45 – U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirana su 183 uzorka i svi su bili negativni na virus COVID-19, što znači da već dvanaesti dan nema novooboljelih osoba na području Osječko-baranjske županije.

9:11 – Poslije dvadesetak dana bez ijednog novog slučaja zaraze i gotovo tjedan dana otkako su do sada svi oboljeli izliječeni u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom. Prema navodima županijskog stožera civilne zaštite oboljela je osoba iz Županje te je tako ukupan broj oboljelih osoba sada 41. Trenutačno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 50 osoba, pa su ukupno na području županije testirane 1853 osobe. U samoizolaciji na području županije nalazi se 20 osoba.

8:28 – Osamnaest dana Virovitičko-podravska županija je bez novooboljelih. Naime, ukupno 26 osoba s područja Virovitičko-podravske županije, testirano je na koronavirus u posljednja 24 sata. Nitko od njih nije bio pozitivan. Broj testiranih tako je prešao tisuću. Od početka pandemije testirano je ukupno 1016 osoba. Na području Virovitičko-podravske županije devet je osoba oboljelo od koronavirusa, od kojih se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac preminuo je od COVID 19.

8:27 – Stožer civilne zaštite Grada Crikvenice na svom je redovnom sastanku krajem ožujka donio posebne mjere za područje grada Crikvenice te je tada rečeno da je na otvorenim prostorima i u javnim prostorijama (trgovine, ustanove i sl.) obvezno nositi masku na licu.

S obzirom na cjelokupnu situacija sa stanjem koronavirusa u cijeloj Hrvatskoj te poglavito u Primorsko-goranskoj županiji koja ima jako dobre rezultate, prije dva dana na sastanku Stožera civilne zaštite Grada Crikvenice ukinuta je obveza nošenja maski na području grada te je to sada svedeno na razinu preporuke.

Valja istaknuti da su i dalje na snazi preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje vrijede za cijelu državu te od jučer područje grada Crikvenice više nema posebnih odredbi koje su donesene u ožujku, već se primjenjuju sve preporuke i mjere s državne razine, priopćili su iz Grada Crikvenice.

7:22 – Kako je jučer najavljeno na izvanrednoj konferenciji za medije Civilnog stožera Brodsko-posavske županije, danas se očekuje povratak 15 radnika u Hrvatsku iz Švedske. Njima će biti uzeti brisevi po dolasku u Hrvatsku te će biti smješteni u karantenu. 

Ključne riječi

Komentara 1

IN
ima_nešto
15:23 20.05.2020.

U Češkoj broj opet naglo porasta otkad su popustili izolaciju. Popuštanje mora biti ali uz kontrolu,inače nema turizma. U turizmu će se mnoge stvari promjeniti, najkasniji oporavak će doživjeti eventi sa masovnim okupljanjem ljudi i restorani, pogotovo diskoteke i kafići će dugotrajno biti KO, kao i hoteli. Iznajmljivanje stanova i apartmana će doživjeti procvat. Ali bit će puno manje turizma sa starijim, puni autobsi i slično...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije