Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove podjele

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježio nedolazak ministara

vukovar,dan branitelja
Foto: Branimir Bradarić
1/7
10.03.2015.
u 16:28

Ove godine po prvi put se Dan hrvatskih branitelja Vukovara održava 10. ožujka na dan kada je 1991. godine, kod Bogdanovaca, organizirano prvo postrojavanje nenaoružanih odreda

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja kod masovne grobnice na Ovčari i Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskoga rata danas je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

Obljetnica će ostati zapamćena i po novim i još dubljim podjelama među braniteljima s obzirom da se dio udruga nije priključio obilježavanju.

– Žao mi je što ima prijepora između pojedinih udruga. Vjerujem kako će razum pobijediti i da ćemo zajednički naći način da se svi okupimo, rekao je zapovjednik 204 vukovarske brigade Branko Borković. Na novinarski upit hoće li se on pojaviti i na obilježavanju Dana vukovarskih branitelja 24. kolovoza, kada će ga ostale udruge obilježavati, rekao je kako hoće i da će se uvijek odazvati svakom pozivu iz Vukovara koji je vezan za Domovinski rat.

– Niz je bitnih datuma poput stradanja policajaca u Borovu selu, postrojavanja nenaoružanih odreda, početka okupacije Vukovara, sloma obrane Vukovara, razmjene logoraša… Sve ih treba obilježiti i ne dozvoliti da se zaborave, rekao je Borković. Komentirajući obilježavanje gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je ovaj datum odabran od strane većine udruga kao i da će taj datum i ubuduće biti dan kada će se obilježavati Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

– Ponašamo se demokratski. Većina odlučuje, a ne manjina s tim da uvažavamo njihovu odluku hoće li se ili ne pojaviti na obilježavanju. Ovaj datum je odabran kao dan kada nije bilo žrtava u Vukovaru i kada svi zajedno možemo proslaviti i družiti se, rekao je Penava. Dodao je i kako 24. kolovoz neće biti službeno Dan vukovarskih branitelja jer je nemoguće da postoje dva datuma za jedan te isti povod.

– Možemo razgovarati sa preostalim udrugama pa i obilježiti ga na neki način ali ne službeno, rekao je Penava. Obilježavanju u Vukovaru nazočile su gradske i županijske vlasti, a među uzvanicima bili su i Ante Deur, Tomislav Merčep i Đuro Glogoški koji je okupljenima prenio pozdrave iz Savske 66 u Zagrebu. Vidljivo je bilo i kako na današnjem obilježavanju Dana hrvatskih branitelja u Vukovaru nije bilo niti jednoga ministra iako su im pozivi na vrijeme poslani.

– Nismo niti očekivali da će ovdje, zajedno sa nama, biti i ministar branitelja Predrag Matić. On ne voli biti na mjestima gdje ima branitelja. Za ostale neka im je na čast, rekao je predsjednik stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić komentirajući činjenicu što među okupljenima nije bilo pozvanih ministara.

>> Podijeljeni zbog Dana vukovarskih branitelja 

>> Tijekom agresije na Vukovar poginula su 1664 branitelja i civila

Komentara 31

Avatar etnaanbama
etnaanbama
09:42 10.03.2015.

Hvala svima koji su podnjeli žrtvu braneći grad heroj! Oprostit da zaboravit nikada.

Avatar navijač
navijač
09:53 10.03.2015.

Zna se kakvi su ljudi koje Josipovic odlikuje.Ova podjela kao i ostale su njegovo djelo.

DU
Deleted user
08:58 10.03.2015.

Mrtvi branitelji se vjerojatno okreću u grobu jer se gore tiplaju ćirilićne table po gradu! To je njima borba dala, Zokija za maršala... I još se vlast ne može načuditi što se branitelji utaborili pod prozorima ministarstva, a kad je trebalo raspaliti pendrekom usred Vukovara, e onda milosti nije bilo! Srećom, sitno broje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije