Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pobunjenici' ostaju jedinstveni

Danas rasplet krize u SDP-u: Hoće li doći do velikog raskola i osnivanja nove stranke?

Zagreb: Predsjednik SDP-a Peđa Grbin obratio se medijima
Foto: Sanjin Strukic; Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
07.10.2021.
u 13:50

Hoće li doći do rješenja krize koja traje danima, tko će poražen otići, a tko izaći kao pobjednik mogli bismo doznati danas kada se održava sjednica Predsjedništva SDP-a s početkom u 17.30 sati.

Kako je Večernji list već pisao proteklih dana, postoje naznake o daljnjem raskolu u kojem bi sudjelovali čitavi ogranci SDP-a, stranke koja je i dalje brend i logistička platforma koje se malotko ispod markice Partije želi odreći.

Nakon što je Glavni odbor prošle subote stao iza predsjednika Peđe Grbina odlukom da Nikša Vukas, Rajko Ostojić, Zvane Brumnić i Marina Bilić Opačak, nakon što su izbačeni iz stranke, nikako ne mogu biti članovi saborskog Kluba zastupnika, očekuje se rasplet sage koja traje već danima. Postoji mogućnost da Peđa Grbin iz partije izbaci samo neke, manje poznate “pobunjenike”.

A nakon sjednice Kluba zastupnika SDP-a, koja se održala u srijedu, kriza u toj stranci i dalje ne jenjava. Pljušte optužbe, a Grbin tvrdi da ''pobunjenici'' odbijaju provesti odluku Glavnog odbora. A ''pobunjenici'' pak najavljuju da će se i dalje držati zajedno pa i pod cijenu izbacivanja.

Šef stranke Grbin kazao je kako je 14 kolegica i kolega odlučilo ne provesti odluku koju je velikom većinom u subotu donio Glavni odbor stranke, a to je nazvao i opstruiranjem. Nije htio govoriti kakvi će biti zaključci Predsjedništva ni iznositi što će kao čelnik stranke predložiti tom tijelu, kao ni hoće li biti sankcija i isključenja. Saborski zastupnik Franko Vidović ustvrdio je da se kriza u SDP-u očito nastavlja te za Grbina kazao da se ponaša kao tiranin. 

Hoće li doći do rješenja krize koja traje danima, tko će poražen otići, a tko izaći kao pobjednik, mogli bismo doznati danas kada se održava sjednica Predsjedništva SDP-a s početkom u 17.30 sati. 

Upravo bi se na sjednici trebalo odlučivati o daljnjoj sudbini svih onih zastupnika koji su se izjasnili protivno odluci Glavnog odbora. Njih 14 protivi se isključenju četvorke iz Kluba, a ostanu li jedinstveni, tada je jasno da bi novi saborski klub, koji bi bio sastavljen od svih izbačenih SDP-ovih zastupnika, trebao biti brojniji od službenog SDP-ova Kluba. Jer u tom bi slučaju u Klubu SDP-a ostalo 14 zastupnika, dok bi u drugom, sastavljenom od izbačenih, bilo čak njih 18 (14 plus četiri već izbačena).

Izvori iz Sabora, koji su protiv Grbinove odluke, kažu da nema nikakve sumnje da su i dalje jedinstveni i da će ostati na “hrpi”. Oni pak skloni Grbinu i dalje se nadaju da će vodstvo stranke morati izbaciti ipak nešto manje zastupnika i da će neki, u zadnji trenutak, početi poštovati odluke stranačkih tijela.

U svakom slučaju, do kraja tjedna trebalo bi biti poznato koliko će točno članova Klub SDP-a na kraju brojiti u Saboru. Oni koji ostanu na suprotnoj strani već imaju i planove što dalje. Osim što bi, kako kažu, ostali svi u jednom klubu, ne isključuju opciju da će osnovati i novu političku stranku. Navodno su gotovo cijeli ogranci u nekim organizacijama spremni na odlazak iz SDP-a, a što sve vodi tome da bi od SDP-a doista mogla nastati još jedna stranka u budućnosti.

Video: Zvane Brumnić nakon isključenja iz SDP-a: Grbin sve ovo radi zbog skrivanja vlastite nesposobnosti

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Malazan
Malazan
14:14 07.10.2021.

Oh, raskolite se, molim lijepo, bar na 3 dijela. Poslije možete da pjevate "oj partijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela".

DA
danijelrukavina4
14:56 07.10.2021.

Danas rasplet krize ? Koje krize ? Zar je kriza ? Gdje je kriza ? Kriza među ljudima koji nikada nisu radili u realnom sektoru, koji su cijeli svoj radni vijek proveli na jaslicama, ili u "stranačkim kolima". Nema tutu krize. To je jednostavno. Svi se nakrcali u kola i cijeli život se voze. Došlo vrijeme da neki i guraju kola. Svađa je tko će biti u kolima, a tko će gurati kola. To nije kriza.

SE
serafin002
15:39 07.10.2021.

Jedino rješenje je zabraniti partiju, nasljednicu zločinačke KPJ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije