Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI POSLIJERATNI IZBORI

Danas predsjednički izbori na Sri Lanki

molitva
Reuters
26.01.2010.
u 08:24

Četrnaest milijuna glasača otočne države u Indijskom oceanu biraju predsjednika na prvim izborima nakon što je okončan 25-godišnji rat s Tamilskim tigrovima.

Između 22 predsjednička kandidata, najviše izgleda nakon dvomjesečne kampanje imaju sadašnji predsjednik Mahinda Rajapaksa i njegov nekadašnji saveznik, bivši glavni zapovjednik vojske general Sarath Fonseka, koji će najvjerojatnije ući u drugi krug.

Nekadašnji suborci u građanskom ratu s Tamilskim tigrovima našli su se na suprotnim stranama nedugo nakon okončanja neprijateljstava u svibnju 2009., a Rajapaksi je situaciju dodatno kompliciralo to što je bivša predsjednica Chandrika Kumaratunga, iako Rajapaksina stranačka kolegica, u nedjelju svoju podršku dala Fonseki.

 - Današnja pobjeda bit će izuzetna. Očito je da će glasači širom nacije podržati našu pobjedu. Očekujemo mirne izbore i pripremamo se uživati u boljem sutra – izjavio je Mahinda Rajapaksa nakon što je rano ujutro glasao u Medamulani, na južnoj obali otoka koji se u vrijeme britanske vlasti zvao Cejlon.

Građani uglavnom očekuju da će, nakon prekida neprijateljstava u građanskom ratu, uslijediti oporavak gospodarstva. New York Times je nedavno Sri Lanku naveo kao najpoželjniju na popisu deset turističkih destinacija širom svijeta, na što je vrlo oštro protestnom pjesmom reagirala poznata hip-hoperica M.I.A., čiji se otac borio u Tamilskim tigrovima.

 Prema prvim izvještajima, izbori zasad protiču mirno; u sjevernom tamilskom gradu Jaffni čule su se četiri manje eksplozije, ali tamošnja policija kaže da većih nereda i incidenata nije bilo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije