Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHF krediti

Danas odluka Suda EU o pravu na obeštećenje za konvertirane

Konferencija za medije Udruge Franak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
05.05.2022.
u 06:00

U UF-u su argumentirali da su posrijedi dugoročni krediti, čiji se najveći dio otplate događa u vrijeme kada RH jest članica EU.

Za dužnike koji su konvertirali CHF kredit danas je dan D – Sud EU donijet će presudu o predmetu C-567/20 u kojem se odlučuje o pravu na obeštećenje po preplaćenim kamatama i valutnoj klauzuli i nakon provedene konverzije. Više od godinu dana čeka se mišljenje suda nakon što je hrvatska sutkinja Jesenka Jurić Šojat uputila prethodno pitanje Sudu EU na tu temu, a nezavisna odvjetnica Juliane Kokott dala mišljenje da je – Sud EU nenadležan.

Odvjetnica je svoje mišljenje utemeljila na tezi da Hrvatska u vrijeme ugovaranja kredita iz predmeta o kojem se odlučuje nije bila članica EU, nakon čega je Udruga Franak poslala pismo sudu kako bi pobila njezino mišljenje. U UF-u su argumentirali da su posrijedi dugoročni krediti, čiji se najveći dio otplate događa u vrijeme kada RH jest članica EU. Usto, RH je još od 2003. potpuno usklađena s Direktivom 93/13 koja štiti potrošače, a i Europska komisija je dala mišljenje kako Sud EU jest nadležan za hrvatski predmet C-567/20.

– Očekujemo odluku u našu korist, o drukčijoj odluci uopće ne razmišljamo. Sud EU nadležan je, i Sud EU će donijeti pozitivnu presudu koja će otvoriti vrata za još najmanje 35.000 tužbi – komentirao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak. Sud treba procijeniti jesu li konverzijom potrošači dobili punu restituciju, odnosno jesu li dovedeni u stanje kao da nikada nisu ugovorili valutnu klauzulu CHF i kao da nikada nisu ugovorili promjenjivu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke, odnosno može li im zakonodavnom intervencijom sama bit toga prava koje je ključni element i svrha Direktive 93/13, biti uskraćena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije