Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Danas moguće probijanje zvučnog zida. Zbog potresa promijenjena zona probnih letova

Uvažavajući uslijed nedavnih potresa pojačanu osjetljivost na buku građana, probni letovi do daljnjeg se neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja „Lekenik“ u Sisačko-moslavačkoj županiji već će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova „Čazma" te privremenoj ruti ubrzanja, kažu u MORH-u
26. siječnja 2021. u 12:02 1 komentara 182 prikaza
Prelet vojnih zrakoplova iznad Knina povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će danas  2021. u vremenu od 11:00 do 15:00 sati provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Helikopterska obuka pripadnika specijalnih snaga Večernji sa specijalcima Najelitnija postrojba: Ovako se pripremaju za najsloženije vojne zadaće i borbu protiv terorista

"Uvažavajući uslijed nedavnih potresa pojačanu osjetljivost na buku građana, probni letovi do daljnjeg se neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja „Lekenik“ u Sisačko-moslavačkoj županiji već će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova „Čazma" te privremenoj ruti ubrzanja. Privremena zona probnih letova "Čazma" je geografski izmaknuta sjeveroistočno, a u njoj se provode probni letovi motora, sustava i uređaja u podzvučnim brzinama u rasponu visina 600 metara iznad tla do 10000 metara. Zona „Čazma“ privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a na preporuku probnih pilota, dok je ranija zona „Lekenik“ publicirana zona od strane svih nadležnih institucija", priopćili su iz MUP-a.

Također, privremena ruta ubrzanja, kako kažu u MORH-u koristi se za probne letove u zadnjoj fazi ispitivanja aviona i odvija se na visinama iznad 10000 metara. Provodi se iznad Slavonije na način da avion ubrzava od istoka prema zapadu; načelno od Đakova prema Križevcima zbog sigurnosnih razloga i geografskog položaja aerodroma s kojeg se provode probni letovi.

KRITIKE Stručnjaci o projektu helikopterske hitne službe: Ovakvim planom ne može se pokriti cijela Hrvatska

"Napominjemo kao navedena privremena zona i ruta ubrzanja nisu trajno održive zbog uzurpiranja prilaznog i odlaznog prometa u Zračnoj luci Zagreb, osobito kada se poveća frekvencija prometa, koji je trenutno smanjen zbog pandemije COVID-19. U skladu s navedenim, planirani letovi danas će se provoditi na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1 000 do 10 000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera", stoji u priopćenju MORH-a.

Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te iz MORH-a mole građane za strpljenje i razumijevanje.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • Beny:

    Crni humor! Cime mislite probiti zid? Helikopterima mozda?!