Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Ovo je važan zakon za borbu protiv terorizma

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako se u 2017. za skupe lijekove izdvajalo 750 milijuna kuna.
12. travnja 2018. u 16:50 13 komentara 1442 prikaza
Vlada RH
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sjednica Vlade, već druga ovog tjedna, održana je u Banskim dvorima. Zbog saborske rasprave o inicijativi oporbe za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić sjednica se nije kao inače održala ujutro, već u popodnevnim satima.

Prva točka dnevnog reda bio je Nacrt prijedloga zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka koji je Vlada i usvojila.

 

Vlada je na sjednici prihvatila i konačan prijedlog zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela (EU).

Njime se u u hrvatsko zakonodavstvo prenose odredbe Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o uporabi podataka iz evidencije podataka o putnicima (PNR) u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istrage i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i teških kaznenih djela, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sukladno odredbama Direktive zakoni i drugi propisi država članica koji su potrebni radi usklađivanja moraju stupiti na snagu do 25. svibnja 2018. godine. Cilj Direktive je jačanje i unaprjeđenje međunarodne suradnje s ciljem povećanja učinkovitosti u suzbijanju kriminaliteta s međunarodnim obilježjem, istaknuo je.

S obzirom na rasprostranjenost organiziranih kriminalnih mreža, koje se vrlo brzo i dobro prilagođavaju novim okolnostima iskorištavajući ih u svoju korist za izvršenje kaznenih djela, ali i terorističkih aktivnosti, te imajući u vidu nove oblike terorističkog djelovanja koji predstavljaju sigurnosni izazov za cjelokupnu međunarodnu zajednicu i zahtijevaju angažman na nadnacionalnoj razini, nužno je ojačati i unaprijediti međunarodnu suradnju te osigurati učinkovitu razmjenu i upotrebu svih relevantnih podataka u svrhu otkrivanja istraživanja i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i drugih teških kaznenih djela, naglasio je Božinović.

Vlada RH
1 / 8
Vlada RH

Učinkovitom uporabom podataka o putnicima u zračnom prijevozu nastoji se dodatno ojačati aktivnosti sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i određena druga teška kaznena djela. Upotreba podataka iz evidencije podataka o putnicima predstavlja ključni alat u borbi protiv novih pojavnih oblika terorizma i drugih teških kaznenih djela budući da se njime omogućuje identifikacija osoba koje nisu bile osumnjičene za sudjelovanja u počinjenju takvih kaznenih djela.

Konačnim prijedlogom zakona namjerava se osigurati pravna osnova u nacionalnom zakonodavstvu za prijenos i obradu podataka o putnicima u zračnom prometu, kao i uspostava postupaka prijenosa i obrade podataka te sigurnosnih standarda. Utvrđuje se obveza i postupak prijenosa podataka o putnicima u zračnom prijevozu koje prikupljaju zračni prijevoznici te obrada tih podataka od strane nadležnih tijela, zatim nadležna tijela za traženje i primanje podataka o putnicima, njihovu obradu i čuvanje, rokovi čuvanja podataka o putnicima, postupak ponovnog otkrivanja depersonaliziranih podataka o putnicima te sankcije za neispunjenje obveza propisanih Zakonom, rekao je ministar Božinović.

Dodao je kako za njegovu provedbu nije potrebno osigurati dodatna proračunska sredstva.

- Ovo je izrazito važan zakonski prijedlog kojeg treba Sabor usvojiti na vrijeme i još moramo osigurati barem nekoliko tjedana za testiranja u naših zračnim lukama - rekao je premijer Andrej Plenković te dodao:

- Izrazito važan zakon za pitanje sigurnosti i za borbu protiv terorizma.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, predstavljajući izvješće o poslovanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2017. godinu, kazao je kako se za skupe lijekove izdvajalo 750 milijuna kuna.

- Nakon godinu i pol dana ove Vlade izdvajanja su povećana na 1,25 mlrd. kuna, što je povećanje od oko 60 posto. U 2017. godini stavljeno je 20 novih lijekova na listu.

Kujundžić je dodao i kako će 17. travnja započeti liječenje pacijenata oboljelih od spinalne mišićne atrofije.

- U ovom trenutku četiri su pacijenta na lijeku Spinraza. Uz sve teškoće, uistinu se osjeti jedan veliki i financijski i medicinski pozitivni pomak - naglasio je Kujundžić dok je premijer Plenković dodao:

- Nastojat ćemo, u duhu solidarnosti i brige za one koje su nažalost pogodile najteže bolesti, učiniti sve što je u našoj moći da se osiguraju sredstva za njihovo liječenje.

Sjednica Vlade Sjednica Vlade Plenković: Odabrali smo savjetnike za kupnju MOL-ovih dionica u Ini Prema konsenzusu Plenković: Kolalicija je stabilna, a obiteljski zakon konfuzan Vlada i službeno donijela odluku o kupnji borbenih zrakoplova F-16 ANALIZA Hrvatska najviše u EU troši na vlast, dovoljno je 12 ministarstava
RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

  • IVANIVANIVAN:

    HDZ,SDSS i HNS se svakodnevno sprdaju sa Hrvatima ....nego zagovornici obrazovanja i budućnosti mladih gdje ste uhljebili lika sa srednjom saobraćanom ? Dijete me kući pita !

  • rightside:

    plenkovicu, objasni javnosti koliko ce IK kostat hrvatsku kad je gotov novac u pitanju..podatak skrivas kao zmija noge, kao i razloge zasto bi hrvatska morala placat tu konvenciju,, i sta ces ti od toga imat.

  • Max65:

    Ajde ne Kenja..e. Plan kontrole stanovnistva, oduzimanje privatnosti, represija i policijska drzava po planu liberala, masona tj NWO. Stvori problem da bi dosao kao spasitelj sa njegovim rjesenjem.. Prozirni ste do boli. Dupeli..i, podvornici te sluge kapitala i fotelja. Neprijatelji ... prikaži još!i vlastitog naroda i izdajice. Sve za judine skude....a poneki i Briselske fotelje. Sve pred zid i poslat davlu kojeg zastupaju.