Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Ovo je važan zakon za borbu protiv terorizma

Vlada RH
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
12.04.2018.
u 16:50

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako se u 2017. za skupe lijekove izdvajalo 750 milijuna kuna.

Sjednica Vlade, već druga ovog tjedna, održana je u Banskim dvorima. Zbog saborske rasprave o inicijativi oporbe za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić sjednica se nije kao inače održala ujutro, već u popodnevnim satima.

Prva točka dnevnog reda bio je Nacrt prijedloga zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka koji je Vlada i usvojila.

 

Vlada je na sjednici prihvatila i konačan prijedlog zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela (EU).

Njime se u u hrvatsko zakonodavstvo prenose odredbe Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o uporabi podataka iz evidencije podataka o putnicima (PNR) u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istrage i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i teških kaznenih djela, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sukladno odredbama Direktive zakoni i drugi propisi država članica koji su potrebni radi usklađivanja moraju stupiti na snagu do 25. svibnja 2018. godine. Cilj Direktive je jačanje i unaprjeđenje međunarodne suradnje s ciljem povećanja učinkovitosti u suzbijanju kriminaliteta s međunarodnim obilježjem, istaknuo je.

S obzirom na rasprostranjenost organiziranih kriminalnih mreža, koje se vrlo brzo i dobro prilagođavaju novim okolnostima iskorištavajući ih u svoju korist za izvršenje kaznenih djela, ali i terorističkih aktivnosti, te imajući u vidu nove oblike terorističkog djelovanja koji predstavljaju sigurnosni izazov za cjelokupnu međunarodnu zajednicu i zahtijevaju angažman na nadnacionalnoj razini, nužno je ojačati i unaprijediti međunarodnu suradnju te osigurati učinkovitu razmjenu i upotrebu svih relevantnih podataka u svrhu otkrivanja istraživanja i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i drugih teških kaznenih djela, naglasio je Božinović.

Vlada RH
1/8

Učinkovitom uporabom podataka o putnicima u zračnom prijevozu nastoji se dodatno ojačati aktivnosti sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i određena druga teška kaznena djela. Upotreba podataka iz evidencije podataka o putnicima predstavlja ključni alat u borbi protiv novih pojavnih oblika terorizma i drugih teških kaznenih djela budući da se njime omogućuje identifikacija osoba koje nisu bile osumnjičene za sudjelovanja u počinjenju takvih kaznenih djela.

Konačnim prijedlogom zakona namjerava se osigurati pravna osnova u nacionalnom zakonodavstvu za prijenos i obradu podataka o putnicima u zračnom prometu, kao i uspostava postupaka prijenosa i obrade podataka te sigurnosnih standarda. Utvrđuje se obveza i postupak prijenosa podataka o putnicima u zračnom prijevozu koje prikupljaju zračni prijevoznici te obrada tih podataka od strane nadležnih tijela, zatim nadležna tijela za traženje i primanje podataka o putnicima, njihovu obradu i čuvanje, rokovi čuvanja podataka o putnicima, postupak ponovnog otkrivanja depersonaliziranih podataka o putnicima te sankcije za neispunjenje obveza propisanih Zakonom, rekao je ministar Božinović.

Dodao je kako za njegovu provedbu nije potrebno osigurati dodatna proračunska sredstva.

- Ovo je izrazito važan zakonski prijedlog kojeg treba Sabor usvojiti na vrijeme i još moramo osigurati barem nekoliko tjedana za testiranja u naših zračnim lukama - rekao je premijer Andrej Plenković te dodao:

- Izrazito važan zakon za pitanje sigurnosti i za borbu protiv terorizma.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, predstavljajući izvješće o poslovanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2017. godinu, kazao je kako se za skupe lijekove izdvajalo 750 milijuna kuna.

- Nakon godinu i pol dana ove Vlade izdvajanja su povećana na 1,25 mlrd. kuna, što je povećanje od oko 60 posto. U 2017. godini stavljeno je 20 novih lijekova na listu.

Kujundžić je dodao i kako će 17. travnja započeti liječenje pacijenata oboljelih od spinalne mišićne atrofije.

- U ovom trenutku četiri su pacijenta na lijeku Spinraza. Uz sve teškoće, uistinu se osjeti jedan veliki i financijski i medicinski pozitivni pomak - naglasio je Kujundžić dok je premijer Plenković dodao:

- Nastojat ćemo, u duhu solidarnosti i brige za one koje su nažalost pogodile najteže bolesti, učiniti sve što je u našoj moći da se osiguraju sredstva za njihovo liječenje.

Komentara 13

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:29 12.04.2018.

HDZ,SDSS i HNS se svakodnevno sprdaju sa Hrvatima ....nego zagovornici obrazovanja i budućnosti mladih gdje ste uhljebili lika sa srednjom saobraćanom ? Dijete me kući pita !

RI
rightside
17:09 12.04.2018.

plenkovicu, objasni javnosti koliko ce IK kostat hrvatsku kad je gotov novac u pitanju..podatak skrivas kao zmija noge, kao i razloge zasto bi hrvatska morala placat tu konvenciju,, i sta ces ti od toga imat.

DU
Deleted user
17:10 12.04.2018.

Ajde ne Kenja..e. Plan kontrole stanovnistva, oduzimanje privatnosti, represija i policijska drzava po planu liberala, masona tj NWO. Stvori problem da bi dosao kao spasitelj sa njegovim rjesenjem.. Prozirni ste do boli. Dupeli..i, podvornici te sluge kapitala i fotelja. Neprijateljii vlastitog naroda i izdajice. Sve za judine skude....a poneki i Briselske fotelje. Sve pred zid i poslat davlu kojeg zastupaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije