Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nizama hećimović

Danas je sprovod ubijene žene iz Gradačca, poslijepodne najavljeni mirni prosvjedi diljem BiH

Gradačac: Policijski očevid povezan s trostrukim ubojstvom
Foto: PIXSELL
1/12
14.08.2023.
u 10:05

Tragični događaji u BiH potaknuli su prosvjede koji se organiziraju poslijepodne u nizu gradova

Bosna i Hercegovina tuguje. Danas poslijepodne bit će pokopana Nizama Hećimović, žena koju je u petak ujutro u Gradačcu brutalno ubio Nermin Sulejmanović koji je potom ubio još tri osobe, isto toliko ozlijedio te potom i sebi oduzeo život. Nazima, 38-godišnjakinja, nasilnika je prijavila, no pravodobna reakcija institucija je izostala te ju je on nemilosrdno ubio prenoseći cijeli događaj uživo na društvenim mrežama.

Stravičan femicid podigao je na noge cijelu regiju, pa i Bosnu i Hercegovinu, a ranije spomenuta tuga sve više prerasta u osjećaj ljutnje i bijesa ponajviše usmjeren prema institucijama. Stoga će se nakon dženaze u 16.30 diljem BiH poslijepodne održati mirni prosvjedi u više gradova.

VIDEO Teta ubijene žene u Gradačcu: 'Skrivala se s bebom kod mene 7 dana. Onda je doznao gdje je'

Prosvjedovat će se u Zenici. Vrijeme je da kažemo: "Stop nasilju i stop femicidu u ovoj zemlji", navodi se u najavi mirnog okupljanja na društvenim mrežama koje organizira Emina Babić, vijećnica u Gradskom vijeću grada Zenice. Inicijativa građana Mostara danas u 18 sati organizira mirni prosvjedni skup građana Mostara na Španskom trgu, javlja Dnevni Avaz.

– Zahtijevamo dosljednu primjenu Zakona te u slučajevima kada smrtni ishod nastupi kao posljedica nasilja u obitelji, da se počinitelju sudi po odredbama Zakona koji će strože kazniti. Femicid u našoj zemlji je realnost i iz godine u godinu sve je češći i kao takav ne može se i ne smije ignorirati – naglasili su.

Pozvali su sve nositelje vlasti u Gradu Mostaru, gradske vijećnike, kantonalne zastupnike u Skupštini Narodnog kongresa, nevladine organizacije, građane i građanke u Mostaru da im se pridruže. Također s početkom u 18 sati danas će se održati mirna šetnja i u Sarajevu. Gradonačelnica Benjamina Karić pozvala je sve da se pridruže.

POVEZANI ČLANCI:

– Dragi prijatelji, svjesna funkcije koju obnašam i pozornosti javnosti koju ona nosi, dopustite mi da je u ovom trenutku zlouporabim. Tragična ubojstva u Gradačcu ne dopuštaju mi ​​da sjedim prekriženih ruku. Osjećam svaku obvezu da učinim sve da ova tema ne zastari kao što to obično biva kod nas. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i to mora biti točka odakle će se slati sve važne i snažne poruke – poručila je u pozivu na društvenim mrežama.

Okupljanje je predviđeno ispred Katedrale, a prošetat će se do centra "Aria". Karić je pozvala i sve političare, neovisno o stranačkoj pripadnosti da se pridruže jer je to najmanje što mogu učiniti, zaključuje.

Komentara 1

MM
MMarko657
11:09 14.08.2023.

Nekad se "crna kronika" smatrala dijelom novina samo malo vrijednijim od čitulja. Hranjenja tragičnim pričama crne kronike i Arene su se sramili i oni koji su to redovito čitali. Danas je hranjenje ljudskim tragedijama ponos i aktivizam. O tempora o mores!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije