Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat

Sirijske snage preuzele al-Majadin, jedno od posljednjih uporišta IS-a

Raka
Reuters/Pixsell
14.10.2017.
u 15:20

Koalicija protiv IS-a pod vodstvom SAD-a rekla je da se u protekla 24 sata oko 100 pripadnika džihadističke skupine predalo te da su "izvedeni iz grada", no da da se još očekuju teške borbe "u danima koji slijede".

Snage sirijskog režima "preuzele su" u subotu al Majadin, jedno od posljednjih uporišta džihadističke skupine tzv. Islamske države na istoku Sirije, prenijela je novinska agencija Sana. Uz pomoć zračnih udara ruske vojske, sirijski vojnici uspjeli su već u četvrtak prodirati u al Mayadintjerajući džihadiste prema rijeci Eufrat.

"Postrojbe oružanih snaga preuzele su kontrolu nad Majadinom u pokrajini Deir Ezor", citira Sana vojni izvor koji dodaje da je "ubijen velik broj terorista Daesha (što je arapska kratica za IS). Vojska nastavlja goniti borce IS-a, a drugi dio provodi razminiranje, rekao je vojni izvor. Džihadisti IS-a, koji još drže pokrajinu Deir Ezor, na udaru su dviju ofenziva u tom području bogatom naftom blizu granice s Irakom.  Sa zapadne strane snage sirijskog režima napreduju prema Eufratu uz potporu ruskog zrakoplovstva.

S istočne strane Eufrata uz pomoć američke avijacije napreduju Sirijske demokratske snage (savez kurdskih i arapskih boraca). Majadin je "sigurnosna i vojna prijestolnica" džihadista u pokrajini Deir Ezor. Prema vojnom izvoru zadnjih dana u Majadin se povlače džihadisti u bijegu iz Rake gdje u subotu sirijska vojska provodi čišćenja posljednjih džepova otpora IS-a. Tzv. Islamska država nastavlja gubiti područja u Iraku i Siriji koje je ta radikalna skupina osvojila munjevitim ratom 2014. i na njima proglasila kalifat. 

Islamska država je na rubu poraza u sirijskome gradu Raki i grad može konačno biti očišćen od džihadista u subotu ili nedjelju, rekla je sirijska kurdska milicija YPG za Reuters u subotu.

IS na rubu poraza u Raki 

Koalicija protiv IS-a pod vodstvom SAD-a rekla je da se u protekla 24 sata oko 100 pripadnika džihadističke skupine predalo te da su "izvedeni iz grada", no da da se još očekuju teške borbe "u danima koji slijede".

Nije rečeno kako su džihadisti izvedeni niti kamo će biti odvedeni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da su preostali pripadnici IS-a prevezeni iz Rake autobusom u skladu s dogovorom između IS-a, koalicije pod vodstvom SAD-a te Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podupire SAD, kojima dominiraju snage YPG-a.

SDF, uz podršku koalicijskih zrakoplova i specijalnih postrojba, bori se od lipnja da izbaci IS iz Rake, formalno njihova glavnoga grada u Siriji i bazi za operacije odakle planiraju napade protiv Zapada.

Konačni poraz IS-a u Raki bit će velika prekretnica u naporima da se poništi samoproglašeni kalifat u Siriji i Iraku, gdje je ranije ove godine džihadistička skupina potisnuta iz Mosula.

"Borbe se nastavljaju u Raki. IS je na rubu da bude poražen. Danas ili sutra grad će biti oslobođen", rekao je glasnogovornik YPG-a Nuri Mahmud preko telefona.

Glasnogovornik koalicijskih snaga u mailu je priopćio da je od 13. listopada oko 85 posto Rake oslobođeno.

Zadnjih tjedana oko 1500 civila uspjelo se sigurno prebaciti do linija SDF-a, dodao je glasnogovornik koalicijskih snaga.

 

Komentara 11

KA
Kastelanin
16:40 14.10.2017.

E moji novinari, nisu to rezimske snage nego legalna vojska sirijske drzave!

Avatar NoProfit
NoProfit
19:55 14.10.2017.

tko piše ove nebuloze ostaje tajna.

DE
deda1234
21:44 14.10.2017.

Opet jedno od posljednjih....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije