Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Verbalno nasilje

Danas govor mržnje, sutra nasilje

Kongresni centar Hypo
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
14.03.2016.
u 21:15

Svi politički akteri slažu se s time da je neprihvatljiv javni govor koji je snažno obilježen mržnjom i nasiljem, ali ga pripisuju – drugoj strani

Sabor Hrvatske stranke prava AS pretvorio se u prvorazredni politički skandal kada je Anto Kovačević zapaljivim govorom podigao publiku na noge. Meta su, kao i obično, bili Zoran Milanović, Vesna Pusić i Milorad Pupovac. Kovačević je rekao da je “rulja na ljevici bijesna jer su pali Zoki, Pupovac i orjunašica Vesna”. Još je dodao da im “jedina nada osta’ da u Savu skoče s mosta”.

Dok su Kovačevićeve riječi naišle na odobravanje, pa i neskriveno oduševljenje izaslanika HSP AS-a, dobar dio javnosti takav istup doživljava kao vrhunac govora mržnje koji hrvatsku zapljuskuje posljednjih mjeseci. Svi politički akteri s kojima smo razgovarali slažu se da je takav javni govor neprihvatljiv te da je snažno obilježen mržnjom i nasiljem, ali se, očekivano, ne slažu kada ga treba konkretno imenovati. Predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš ograđuje se od Kovačevićeva i nastupa još nekih gostiju, ali upozorava da je predsjednik SDP-a Milanović prvi počeo koristiti se govorom mržnje. Tepeš tvrdi da javnost reagira uglavnom kada neprimjeren govor dolazi s desnice, dok su nekako ispod radara prošle Milanovićeve izjave o “filonacistima, filoustašama i šaci jada”.

Ljevica zgrožena

– Ne kažem da je sve što on kaže govor mržnje, ali izrekao je mnogo nekorektnih i uvredljivih izjava – zaključuje Tepeš. Za Vesnu Pusić i HNS nema nikakve dvojbe da je ono što je izrekao Kovačević govor mržnje i direktna prijetnja s kojom se treba pozabaviti i Državno odvjetništvo.

– Za takvo ponašanje smatramo odgovornom i vladajuću koaliciju koja ni pod koju cijenu nije smjela dopustiti da na vlast dođu pojedinci koji prijete i siju strah ekstremističkom retorikom. Govoru mržnje i prijetnjama nema prostora u 21. stoljeću – tvrde u HNS-u. Na ljevici su zgroženi Kovačevićevim istupom, ali smatraju da je politički još opasnija izjava glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića koji je poručio Miloradu Pupovcu da potraži mjesto gdje će biti siguran ako se ne osjeća dobro u Hrvatskoj. HDZ osuđuje govor mržnje, ali za razliku od HNS-a, smatra da je Milanović najodgovorniji što se zagadio javni prostor. Na govor mržnje, ističu, ne treba odgovarati istom mjerom, već treba osuditi one koji vrijeđaju neistomišljenike, pozivaju na nasilje te svoje poruke temelje na iskustvu režima i političara koji su iza sebe ostavili stotine tisuća pogubljenih. I kandidat za predsjednika HSS-a Nenad Matić ograđuje se od neprimjerene retorike.

– Svaka politička stranka u Domoljubnoj koaliciji ima svoj izričaj i bori se za glasove na svoj način. U HSS-u nema tog rječnika – zaključuje Matić. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić ističe da u kriznim vremenima uvijek dolazi do jačanja ekstremizma u politici, pa tako i u javnom govoru.

– Mnogi istupaju s ekstremnim stajalištima ili neprimjerenim izjavama koje su atraktivne medijima i one dominiraju medijskim prostorom više nego umjerene i konstruktivne poruke. Odgovornost je na medijima da ocijene koje su neprimjerene izjave relevantne, a koje služe tek privlačenju pozornosti i koje bi bilo bolje ignorirati – kaže Kusić. Ugledni teolog Anton Šuljić ističe da je u posljednjih pola godine radikaliziran govor na razini čitave Hrvatske. Radikalizacija se najviše osjeti u političkim strankama i medijima.

Stati na loptu

– Tu nitko ne zaostaje, od bivšeg premijera Zorana Milanovića do Tomislava Karamarka. Zaista bi trebalo stati na loptu i smiriti ovaj neprimjeren pa katkad i prijeteći govor – ističe Šuljić dodajući da uvijek postoji opasnost da se verbalno nasilje pretvori u fizičko.
– Uvijek radikalizacija u govoru vodi k nekom nasilju. Ako se na utakmici viče ubij ovoga ili onoga, onda se poslije utakmice te ljude dočekuje i tuče – zaključuje Šuljić.

>> Majka 13-godišnje djevojčice: 'Kći se počela rezati po rukama, pronašla sam i oproštajno pismo'

Ključne riječi

Komentara 3

BA
bakulušić
21:53 14.03.2016.

Zanimljivo je da ovakve teme javnosti postanu zanimljive uvijek, i samo onda, kad sa takozvane desnice dođe neka "neprihvatljiva" poruka ili izjava. Uvijek se to opisuje kao "govor mržnje". Zanimljivo je da "govor mržnje" nikada ne dolazi sa takozvane ljevice. Valjda ga tamo nema. Tamo vlada sloboda govora sa, eventualno, neodmjerenim izjavama. I to vrlo rijetko. I još je zanimljivo da se skoro svi mediji u tome slažu. Jednoglasno. Ili je ljevica cijepljena protiv "govora mržnje" ili netko od nas pravi bedake? Zar zaista nisu "govor mržnje" izjave o "ustaškoj guji", o "šaki jada", o "polusvijetu", o "prekrštavanju deset tisuća srpske djece" i da dalje ne nabrajam a mogao bih dugo? I zar nisu "govor mržnje" brojni komentari na portalima u kojima se vrijeđa Franjo Tuđman, hrvatski narod, Republika Hrvatska, Katolička Crkva, biskupi, svećenici...? Ili je i to sloboda govora obzirom da te i takve komentare nitko ne briše? Zbilja, tko je tu bedast?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije