Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'Danas bi Crkva i biskupi trebali reći: Mi smo šutjeli'

Naslovnica
Foto: VL
06.06.2015.
u 00:01

- Obostrano se čuju predrasude da su vjernici zatucani, da su ateisti protiv prirodnih zakona i Boga i odriče im se pravo da mogu biti dobri ljudi - kaže prof. dr. Ivan Markešić

Prof. dr. Ivan Markešić istaknuti je sociolog religije i znanstveni savjetnik Instituta Ivo Pilar. S njim smo razgovarali o aktualnim društvenim i vjerskim pitanjima u Hrvatskoj i EU.

Zašto je kod nas prisutno etiketiranje između vjernika i ateista i zašto “građanskoj” Hrvatskoj smeta ona vjerska i obratno?

Mi spadamo u skupinu predmodernih tradicionalnih društava u kojem više vrijedi biti i djelovati u kolektivu nego biti odgovorno slobodan. Nemamo previše uvjerenih vjernika, ni previše uvjerenih ateista, nego tzv. „borbene vjernike“ i „borbene nevjernike“, jer kao društvo nismo došli do toga da smo u stanju prihvatiti da drugi može imati drukčije mišljenje i da to poštujemo. Obostrano se čuju predrasude da su vjernici zatucani, da su ateisti protiv prirodnih zakona i Boga i odriče im se pravo da mogu biti dobri ljudi.

Je li crkva sv. Marka u slučaju branitelja samo pružila utočište onima koji ga traže ili je ušla i na političko područje?

Sve religije imaju svete prostore i prema (ne)pisanim pravilima taj prostor je azil u kojem nitko vjernike ni nevjernike nema pravo progoniti. U crkvi sv. Marka došlo je u pitanje tko što brani. Mislim da su tu svećenici dobrodošli svima kao sigurnost da neće doći do neželjenih scena između branitelja koji brane svoja prava i policajaca koji brane državne institucije i među kojima su njih više od 60% bili branitelji. Vrijednost našeg društva je život i tada prestaje sakralnost prostora, a daje se prednost životu. Ali zanimljiva je promjena paradigme u društvu. Početkom 90-ih političarima je bilo važno da za njih svećenik kaže da su domoljubi i kad pogledate ljude iz prve garniture HDZ-a, nisu se znali pričestiti, ali im je bilo važno biti u crkvi. Danas, da biste bili dobar svećenik, trebate za to dobiti potvrdu od političara koji zastupaju domoljubne ideje i ako vam kažu da ste ‘lijevi svećenik’, nije dobro. Nedavno sam s jednim kapelanom i časnom sestrom, teologinjom, bio predavač na Forumu mladih SDP-a o ženama u religiji. Pokazalo se da su u vodstvu mladih SDP-a i katolkinje, studentice KBF-a. U župi ih pitaju kako mogu biti katolkinje i biti u SDP-u, a u SDP-u ih ortodoksni SDP-ovci pitaju kako mogu biti katolkinje!

Cijeli intervju pročitajte u izdanju Večernjeg lista od subote ili prelistajte e-izdanje!

Foto: VL

Komentara 38

BA
bakulušić
22:25 05.06.2015.

Poštovani profesore! Vjernik, katolik, ne može biti član SDP-a niti član SDP-a može biti vjernik iz prostog razloga što time postaje licemjer. Onaj tko jutrom u Saboru glasa za zakone protivne nauku Katoličke Crkve, ne može popodne biti vjernik. Onaj tko prihvaća program SDP-a ne može reći da je vjernik i pričestiti se kao da je sve u redu. Ovdje se ne radi o tome da li je netko dobar ili loš čovjek i u Crkvi to nikada nije bio kriterij. Pa ni u Partiji. Pitanje je da li vjeruješ ili se samo pretvaraš. Onaj koji kaže da vjeruje mora slijediti Kristov Nauk a svi mi znamo što to znači. Onaj tko se zalaže za pobačaj, homoseksualne "brakove" i slobodu bez Boga, nije i ne može biti vjernik. Ne može biti katolik. Mislim da je barem to jasno.

DA
Djeca_Arbata
23:23 05.06.2015.

Ovaj čovjek, profesor doktor priča gluposti...ovo su isuviše ozbiljne stvari da bi se komentirale na razini tračeva za šankom ili u najboljem slučaju negdje na nekoj terasi uz koju butelju vina...vrlo površno profesore...daleko ste od istine kako bi rekao Johnny Štulić...žalosno i za Večernji i za tog profesora da tako komentira...

DU
Deleted user
10:51 06.06.2015.

Veliki Hrvati su se krstili kad su bili veliki, a mi mali Hrvati kad smo bili mali. Ono koji su se do 1990. kleli u ateizam i komunizam, preko noći su postali veliki vijernici i Hrvati koji su se uguravali u prve redove na misi, jednako kao ranije u prve redove na štafeti. Takvi su danas najglasniji u prodavanju domoljubne magle, jednako kao što su prije cinkarili svoje susjede UDBA-i. Interesantno je kako je Večernji list potpuno ignorirao interview Manolića u kojemu je Karamarka direktno prozvao da je surađivao s UDBA-om. To su takvi o kojima govorim i koji nas vode putem mržnje i netrpeljivosti, pod domoljublje prodaju ustašluk i stvaraju sebi poligon za kriminal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije