Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan sv. patrika

Političari i mediji obrušili se i ismijali poruku australskog premijera Tonyja Abbotta

Tony Abbott
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
17.03.2015.
u 09:45

Uvredljiva video poruka stavljena je na kanal YouTube u petak. U njemu Tony Abbott veselo maše svojom zelenom kravatom govoreći da je to dobar dan "za sve koji se žele zabavljati"

Irski premijer Enda Kenny optužio je australskog kolegu i premijera Tonyja Abbotta da svake godine iznova ponavlja stereotipe o povezanosti njihovog nacionalnog blagdana Svetog Patrika s alkoholom, jer je u javnoj poruci spomenuo da će "popiti Guinness ili dva, a možda i tri".

Uvredljiva video poruka stavljena je na kanal YouTube u petak. U njemu Abbott veselo maše svojom zelenom kravatom, govoreći o utjecaju irskih običaja u australskoj kulturi – koje opisuje kao pjesme pune veselja i humora govoreći da je to dobar dan "za sve koji se žele zabavljati".

Prilično nediplomatski rekao je da i da je na taj dan "sigurno biti zelen". Ta je poruka u australskim medijima ismijana kao kopija lanjske. Irski mediji okarakterizirali su je kao patronizirajuću.

S Abbottovom izjavom ne slaže s ni Barack Obama koji je bio na ručku u povodu Svetog Patrika u Washington DC-u, piše The Guardian.

"Savršeno je u redu da Irci u Australiji uživaju u svečanosti Dana svetog Patrika na način koji žele. Dulje vrijeme promiče se generalni doživljaj Iraca na taj način. Mislim da je doista važno prihvatiti slavljenje nacionalnog dana diljem svijeta", rekao je.

Čak je i australski ministar obrane Kevin Andrews cvrkutnuo vlastitu fotografiju kako drži Guinness uz riječi: "Prerano? Sretan Dan svetog Patrika!"

Upitana je li se irski ambasador požalio na poruku premijera Abbotta, australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop je rekla: "Irski ambasador nije se požalio na izjavu koja poistovjećuje alkohol i blagdan ", rekla je.

>> Danas je sve u znaku zelenog. Slavi se Dan sv. Patrika

Komentara 8

ZG
zg223
12:06 17.03.2015.

evo i na anteni zg zovu ljude da se napiju od hladne pive povodom sv patricka.neka netko javi ircima...a gluposti..

DI
dinamojavolim1
09:59 17.03.2015.

sta je covjek kriv jer je rekao istinu?? pa ljudi ce popit i ne kuzim sta je tu lose bitno da obama nije zadovoljan izjavom

Avatar viki_nuland
viki_nuland
13:35 17.03.2015.

To je engleski mutikasa koji ima malo veze s Australijom. Londonski centar mafije pokusava drzati na okupu svoje bivse kolonije ali ekonomski interesi bivsih kkolonija sve ih vise i vise udaljuju od starog centra posrnulog imperija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije