Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo gospodarstva

Dan prije početka prijava hitno poništen natječaj za bespovratne potpore iz NPOO-a

Zagreb: Kandidat za gradonačelnika, Davor Filipović, obišao je Osnovnu školu Bukovac
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
31.05.2022.
u 17:59

Radilo se o natječaju na kojemu se poduzetnici bore za 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a uglavnom su projekte nudili iz ICT sektora, pa su i reakcije na taj inače nepopularan model natječaja bile oštrije.

Dan uoči predaje ponuda na još jedan natječaj iz fonda NPOO-a "Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća", Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je da zatvara i poništava taj natječaj. Službenog objašnjenja razloga još nema, no nije teško zaključiti da je to rezultat brojnih nepravilnosti na koje su ukazali poduzetnici koji su se prijavljivali s projektima na prvom nadmetanju kroz sustav eNPOO "Komercijalizacija inovacija", kada su samo u prvoj sekundi bile zaprimljene čak 354 ponude.

Radilo se o natječaju na kojemu se poduzetnici bore za 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a uglavnom su projekte nudili iz ICT sektora, pa su i reakcije na taj inače nepopularan model natječaja bile oštrije. Utvrdili su i obavijestili Ministarstvo, a o čemu je Poslovni dnevnik pisao u današnjem izdanju, čak i da su upute korisnicima za prijavu projekata mijenjane, i to nakon što je započeto prijavljivanje projekata 20. svibnja, te je pritom antidatiran i unos izmijenjene dokumentacije. To upućuje da je su kandidati bili krivo informirani o pravilnom unosu prijave, te da su nekima možda bile dostupne ispravne upute, zahvaljujući čemu mogu ostvariti prednost.

Zbog svega, poduzetnici su apelirali da se provede i forenzičko ispitivanje sustava, pa i pozove OLAF. Ministarstvo financija, koje je vlasnik sustava eNPOO, odgovorilo je na novinarski upit objašnjenjem da se prijave na automatiziran, robotiziran i sličan sustav smatra zlouporabom sustava i takve se kandidate isključuje iz postupka. "Takva ponašanja u podnošenju prijava su registrirana, a Ministarstvo financija dostavilo je informacije i dokaze mjerodavnim institucijama na daljnje postupanje", odgovorili su iz ministarstva financija, ne ulazeći u detalje o broju takvih slučajeva, koji očito nisu bili prijavljeni ljudskom rukom.

Iz Ministarstva gospodarstva sada se očekuje objavu hoće li, kada i pod kojim uvjetima biti ponovno raspisan natječaj za potpore za novoosnovana poduzeća, koji je trebao biti ukupno težak 141,7 milijuna kuna, a vrijednost potpore po poduzetniku predviđena je od 200 tisuća do milijun kuna. Osim toga, trebat će objasniti i kakva je sudbina "Komercijalizacije inovacija", hoće li i taj natječaj biti poništen i ponovljen po drugom modalitetu umjesto najbržeg prsta.

Odluku o poništenju natječaja za potpore za novoosnovana poduzeća pozdravlja HUP, koji godinama kritizira taj modalitet i zagovara integraciju "brojača vrijednosti prijava", kojim bi poduzetnici koji apliciraju u svakom trenutku mogli vidjeti koliko je posto od alokacije projekata zaprimljeno. Iako vodi do bržeg ugovaranja, modalitet najbržeg prsta više ne bi trebalo koristiti za poduzetničke natječaje, smatraju u HUP-u, koji je danas izrazio zabrinutost zbog mogućih nepravilnosti i naknadnih objava izmjena uputa za korištenje sustava.

Komentara 1

NN
novo nenormalni
18:52 31.05.2022.

iz našeg ministra isijava mudrost i poštenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije