Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditelji imaju cilj

Dan poslije: Saznati zašto više nema Ivane

hrv_zvonimir_tx_1.jpg
Foto: Anto Magzan
07.10.2008.
u 15:52

Nakon besane noći, koju su Hodakovi proveli u svome stanu u Hatzovoj 2, okruženi bliskim prijateljima, dan poslije neshvatljivog i brutalnog smaknuća njihove jedinice, pred njima je i dodatni bolni zadatak. Ujutro su obišli sudsku patologiju, te pošli organizirati posljednji ispraćaj za svoju Ivanu. Biti će u petak, u 15,50 sati na zagrebačkom Mirogoju.

Katarza doživljena
Nakon toga, sudeći po jednoj izjavi potrešenog oca, odvjetnika Zvonimira Hodaka, “da, ostajem u obrani Zagorca”, roditelji se neće predati boli, nego krenuti tragati za razlozima ubojstva. Isti zadatak imaju i mjerodavne državne institucije, koje doživljavaju promjene u vodstvima, jer je ubojstvo mlade odvjetnice Ivane, izgleda bio taj presudni “okidač”, nakon kojega ovo društvo više nije moglo nastaviti dosadašnjim smijerom.

Katarza je doživljena, nakon što se svak u ovoj državi, uključivo i pripadnike političke elite mogao i morao poistovjetiti s neutješnim roditeljima Ivane, s Ljerkom i Zvonimirom Hodakom. Svi oni koji imaju djecu osjetili su ovu zebnju. Pred institucijama je težak, ali neophodan zadatak - otkriti motive i počinitelje. Mnogo je činjenica koje će pomoći u istrazi.

Odvjetnik Miljević, kao, pored Silvija Degena, najiskusnijeg odvjetnika koji se bavio “hrvatskim ubojstvima”, tvrdi da u ovoj egzekuciji ne prepoznaje “domaći potpis”. - Nitko od zagrebačkih ubojica ne bi se usudio na ovakvo što, kaže Miljević. Nada se da će istraga polučiti rezultate, a smatra da u istrazi mnogo može pomoći i odvjetnik Hodak svojim saznanjima. Naravno, ukoliko se pokaže da ubojstvo ima veze sa slučajem “Zagorec”.

Stanovala drugdje
Dan poslije izlaze na vidjelo nove pojedinosti. Ivana Hodak, naime, već duže vremena nije stanovala na adresi roditelja. Imala je svoj stan kod Kaptol centra, a veći dio vremena provodila je, u posljednje vrijeme i kod svog zadnjeg dečka, odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića. To znači da je ona, u trenutku kada se pojavila u Hatzovoj, vjerojatno bila u posjetu majci.


Foto: Antonio Bronić

Da li je, stoga, ona i bila “izvorni” cilj, ili je to bio netko drugi od obitelji Hodak, a ona  po sistemu “kriva osoba na krivom mjestu” tamo naletila? Nadalje, osobe bliske Hrvoju Petraču, kažu da, upravo što su mnogi isprva pokazali prstom na njega, kao neprijatelja Vladimira Zagorca, nije u kombinaciji oko naručivanja beskrupuloznog smaknuća. Mnogi drže kako u Hrvatskoj i nema ekipe kilera koji bi obavili ovakav “azijatski” posao.

Nadalje, teško im je vjerovati da bi Petrač ovime krenuo i na sebi bliskog Ljubu Pavasovića i time napravio i od njega svojeg neprijatelja. Najlakše bi, koliko god da to ružno zvučalo - da je riječ o ubojstvu iz strasti. No, kako u to vjerovati, kada su u igri velike svjetske tajne o kojima saznanja ima utamničeni Vladimir Zagorec?

A riječ je o godinama prikupljanoj dokumentaciji oko uvoza oružja za Domovinski rat, u vrijeme međunarodnog embarga. Posao je to koji je toliko važan i sada, 10 do 15 godina poslije, da je mnogima stalo da se nikada, baš nikada ne otkriju načini i kanali distribucije i zamjene oružja za novac.

Zagorec je, očito najsvjesniji ove odgovornosti. Koja nije prestala odavno završenim poslom. Možemo samo pretpostavljati koji su svjetski igrači ovdje uključeni i je li to sve ima veze s ubojstvom u obitelji Hodak. I što znači ta poruka, ako se pokaže da je ubojstvo uistinu i vezano uz ove svjetske tajne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije