Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar Kitarović:

'Milanović mora podnijeti račune zašto se zemlja nalazi u takvoj krizi'

kolinda
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/17
12.01.2015.
u 15:51

Grabar Kitarović je kazala kako je njezin apsolutni prioritet 'sazivanje sjednice Vlade RH na kojoj će se raspraviti o gospodarskom i socijalnom stanju i razmotriti moguća rješenja

Dan nakon pobjede na predsjedničkim izborima buduća hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović snimljena je kako izlazi iz svog stana u Bauerovoj ulici u Zagrebu. S osmijehom na licu spremno je dočekala novinare i odgovarala na pitanja.

– Cijelo jutro sam odgovarala na pisma, poruke i e-mailove. Tek je polako počelo sjedati što se sinoć dogodilo iako sam vjerovala u pobjedu od samoga početka – kazala je Grabar Kitarović dodajući kako je spavala tek 2 i pol sata jer je ujutro pomagala u pakiranju suprugu koji putuje u Bruxelles.

U pet sati naći ću se s predsjednikom Josipovićem

Na pitanje kako će provesti današnji dan rekla je kako ima dogovorene medijske nastupe te da se mnogi državnici s njom žele naći. – U pet sati naći ću se s predsjednikom Josipovićem – kazala je.

Izjave premijera Milanovića nije htjela komentirati dok se ne vidi s njim. – Da sam znala da ćete me čekati, bila bih vam barem kuhano vino skuhala – kazala je Grabar Kitarović odgovarajući na pitanje kako će se sada nositi s gubitkom privatnosti.

Nakon pobjede se, kaže Kolinda, promijenilo jedino to što više neće imati privatni život te dodaje da se na to sada mora naviknuti. Istaknula je i kako je njezin suprug jako dobro podnio cijelu kampanju. Nakon sinoćnje pobjede, Grabar Kitarović je kazala kako je njezin apsolutni prioritet sazivanje sjednice Vlade RH na kojoj će se raspraviti o gospodarskom i socijalnom stanju i razmotriti moguća rješenja. – Nema li Vlada rješenja, onda treba inzistirati da idemo – dalje. To uključuje i traženje prijevremenih izbora. Okupit ću sve političke snage u zemlji jer stanje je doista teško. Trebamo pronaći zajednički jezik kada je riječ o pitanjima od nacionalne važnosti. Sljedeći je prioritet sazivanje summita, koji će uključivati poslodavce, sindikate i ostale, na kojemu bi se raspravljalo o gospodarskoj krizi i kako pokrenuti zapošljavanje. Premda je ovršni zakon već na Ustavnom sudu, tamo ga je poslala Udruga blokiranih, ipak ću svojim aktom i ja poslati ovršni zakon na ocjenu ustavnosti jer držim da nije u skladu s Ustavom RH. Puno je posla pred nama – kazala je Grabar Kitarović.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

"Milanović mora podnijeti račune"

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, nakon izborne noći i tijesne pobjede protiv Ive Josipovića, u gostovanju na Hrvatskom radiju kazala je da premijer Zoran Milanović mora podnijeti račune i reći zašto se Hrvatska nalazi u takvoj krizi.

Na pitanje kakav je osjećaj nakon pobjede, Grabar Kitarović je kazala da kada se probudila "još uvijek joj sve skupa nije sjelo da je doista završila kampanja". – Još uvijek se nalazim u osjećaju kao da vodim kampanju. Kada su me kamere dočekale ispred stana, osjetila sam da je to to. Nema više privatnog života, nego sada slijedi rad za narod – rekla je Grabar Kitarović na radiju.

"Milanović ne može vrijeđati hrvatske građane"

Prva hrvatska predsjednica ponovila je da je Zoran Milanović još nije nazvao te smatra da svojim izjavama i takvim ponašanjem ne može vrijeđati hrvatske građane i ignorirati njihovu volju. – Milanović se ne može ponašati tako prema biračima i neću dopustiti da dijeli ljude na naše i njihove. A mora podnijeti i račune zašto se zemlja nalazi u takvoj krizi. Neću dopustiti da dijeli građane – jasna je bila prva hrvatske predsjednica te jasno poručila da, ako se Milanović i Vlada ne prime posla, da će "inzistirati na prijevremenim izborima".

Na pitanje kako će surađivati s Tomislavom Karamarkom ako HDZ dobije parlamentarne izbore kazala je kako je uvjerena da će suradnja biti vrlo dobra jer imaju zajedničke ciljeve. Ipak, neće se libiti poslati kritike, ako to bude trebalo. – Društvo je previše podijeljeno, no učinit ću sve da pokažem da su mi svi građani isti i da mi je u interesu dobrobit svih građana. Potrebno nam je slično jedinstvo kao u Domovinskom ratu kad smo obranili Hrvatsku – kazala je Grabar Kitarović i dodala da je ova Vlada Zorana Milanovića "bezidejna" te da "u Hrvatskoj previše stvari izmiče kontroli na način da se govori o ideološkim pitanjima, a ne o gospodarskoj krizi".

Na pitanje jesu li joj prosvjedi branitelja išli na ruku u kampanji, kazala je da misli da nisu. – Podržavam da njihova prava uđu u ustavni zakon – rekla je Grabar Kitarović i dodala da će učiniti sve da se "maknu s ulice" i najavila da će pokušati posredovati između njih i Vlade. Ponovno je kazala da će tražiti od Vlade da njezin ured bude u Visokoj ulici i da će prepoloviti broj ljudi u Uredu. – Uvjerena sam da se može raditi sa 50 posto manje ljudi, posebno kada se Ured preseli s Pantovčaka – rekla je Grabar Kitarović. – Nepotrebno je držati kompleks na Pantovčaku za Ured predsjednika, to je preskupo – dodala je Grabar Kitarović. Nada se da neće imati problema u suradnji s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić u sukreiranju vanjske politike.

>> Grabar Kitarović: Sazvat ću sjednicu Vlade. Ako treba, tražit ću i prijevremene izbore

>> Deutsche Welle: 'Politička senzacija' u Hrvatskoj

>> Nakon izbornog poraza Josipović s kiselim smiješkom na licu otišao na posao

Komentara 203

DU
Deleted user
15:42 12.01.2015.

Sve je to lijepo, ali pitam se je li nova predsjednica svjesna bolne činjenice da je zbog njezine pobjede četvero HNS-ovih ministarskih likova "popušilo" po 30.000 kuna doniravši ih za Josipovićevu kampanju. Zbog toga je valjda Pusić dr. Veki sinoć i bila onako jarosna, samo što nije pregrizla samu sebe i mikrofon ispred sebe. Tja, kaj se more, ona je "popušila" najviše, i to ne samo spomenutu lovu nego i položaj samozvane ministrice spoljnih poslova tzv. regiona. Sad kad jeJosipović dr. Ivek neslavno sišao s vlasti, ni njoj ni njezinoj imenjakinji Teršelički, a ni drugim protuhrvatskim udrugarima ne piše se najbolje. Napokon. Ima Boga.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
14:35 12.01.2015.

Napokon vidim malo sunca na Hrvatskom nebu. Nadam se da nam predstoji napredak, za koji oni koji ne vole Domovinu nalaze samo kočnice u ovoj pobjedi. Našoj Domovini prije svega fali puno ljubavi, mislim da je Domovina ljubav dobila sa novom Predsjednicom Kolindom Grabar Kitarević a siguran sam da če i ona birati suradnike naj više prema ljubavi za Hrvatskom i onda stručnosti za poslom. Poštovanje i puno uspjeha od srca Vam želim. Pozdrav dobrim ljudima

19
1995josip
14:44 12.01.2015.

Kako je danas lijep dan ! Naša predsjednica Kolinda nam je uljepšala cijelu godinu , pa i narednih deset godina .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije