Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeti blokada

Damir Juzbašić: Zbog političke elite i tri politička šerifa Županja dužna 5 milijuna kuna Borovu

Damir Juzbašić
Foto: Branimir Bradarić
1/3
09.03.2022.
u 14:02

Iako još nije sklopljen Sporazum s tvrtkom Borovo, koja čeka odluku Nadzornog odbora, Grad Županja je 8. ožujka na račun Borova uplatio milijun kuna

Poslije 16 godina od pozajmice, kako bi se riješile isplate zaposlenicima tvrtke Lužnjak koja je tada bila u stečaju koji su prijetili blokadom cesta, i presude Visokog trgovačkog suda Grad Županja je dužan isplatiti preko 5 milijuna kuna duga tvrtki Borovo d.d. ili će radi toga biti blokirani. Tim povodom gradonačelnik Županje Damir Juzbašić održao je konferenciju za novinare na kojoj je pojasnio kako je došlo do toga da Grad Županja obešteti radnike iz jednoga stečajnog postupka.

- Povijest bolesti je započela s dogovorom tadašnje političke elite i tri politička šerifa, onoga lokalnog – tadašnjeg gradonačelnika Županje Davora Miličevića, regionalnog – tadašnjeg župana Bože Galića, i federalnog – Damira Polančeca. Oni su smislili genijalan plan da se 2,5 milijuna kuna osigura iz trgovačkog društva Borovo d.d., koje u vlasništvu države, a koji je te godine dobio određena kreditna sredstva iz Fonda za razvoj i zapošljavanje. Borovo je to napravilo, a ova današnja presuda je rezultat takvoga načina rada gdje je sve spalo na Grad Županju – rekao je Juzbašić.

Dodaje kako je potom pet godina trajalo prepisivanje kako opravdati tih 2,5 milijuna kuna pri čemu su svi dionici dogovora bili iz iste političke stranke. Po riječima Juzbašića ključna stvar dogodila je se 2011. godine kada je tadašnji gradonačelnik Županje Davor Miličević pismeno se obratio tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor u kojem traži novac kako bi se obeštetila tvrtka Borovo. Kako ističe Juzbašić upravo je taj dopis usmjerio tužbu koja je završila na štetu Grada Županje. U međuvremenu su i Fond za privatizaciju i Fond za razvoj i zapošljavanje ugašeni ali to svejedno ne odgađa isplatu.

-Ta glavnica od 2,5 milijuna kuna s godinama je narasla tako da danas taj dug iznosi preko 5 milijuna kuna. Radi nemara i neznanja Grad Županja danas mora osigurati tih 5 milijuna kuna. Postojala je mogućnost da ne isplatimo dug i završimo u blokadi i izađemo na ulicu ili pak da dignemo prireze i sve namete u gradu. Mi smo se odlučili za treći način, a to je dug isplatimo u ratama što će svakako otežati dalje poslovanje grada i planirana ulaganja – istakao je Juzbašić dodajući kako radi ovoga duga nameti u Županji sigurno neće rasti niti ove niti slijedeće godine.

Iako još nije sklopljen Sporazum s tvrtkom Borovo, koja čeka odluku Nadzornog odbora, Grad Županja je 8. ožujka na račun Borova uplatio milijun kuna. Planiraju do rujna tekuće godine uplatiti još 1,5 milijuna kuna, a onda preostali dug isplatiti u 14 jednakih mjesečnih rata. Pokrenuli su i preostale pravne lijekove ali niti to ne odgađa isplatu dugovanja. 

Inače, proračun Grada Županje za tekuću godinu iznosi 46 milijuna kuna što dovoljno govori o opterećenju koje donosi ovaj dug. Međutim, niti to nije sve, jer kako kaže Juzbašić, dolaskom na mjesto gradonačelnika on je zatekao dug od 2,8 milijuna kuna koji nije bio zabilježen, a tu je i prijetnja s još jednom sudskom presudom od preko milijun kuna. Ukazao je i na mešetarenje gradskim nekretninama koje je Grad Županja tijekom proteklih godina izgubio što je također dovelo do velikih gubitaka.

- Sve je to rezultat jednoga debeloga nema, neznanja i rješavanja problema koji nisu niti poslovno niti politički korektni. Ponekad mislim kao da smo u filmu „Beskrajni dan“ gdje se svakoga tjedna saznaje za neko novo dugovanje. S dosadašnjim saznanjima Županja ima dug od oko 8 milijuna kuna. Mi ćemo se kao grad skupiti i riješiti ta dugovanja tijekom idućih godina ali ćemo i nadležne institucije upoznati s nekim detaljima. Primjera radi za zaduživanje od Borova tadašnji gradonačelnik Davor Miličević nije imao odobrenje niti Gradskog poglavarstva niti Gradskog vijeća te je prekršio određene propise. Na nadležnima je da dalje odluče što će biti – zaključio je Juzbašić.

VIDEO Zakon o radu po mjeri žene

Komentara 1

OV
ovcalila
21:08 09.03.2022.

Polančec je nevin treba i nemu isplatiti oštetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije