Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deseci uhićenja

\"Dame u bijelom\" uhićene u Havani prije papina dolaska

\'Photo: Dusko Marusic/Vecernji list PULA -PULSKI ZATVOR\'
Duško Marušić/Arhiva VL
19.03.2012.
u 10:23

Prosvjednice svake nedjelje zajedno odlaze na misu nakon koje prosvjednom šetnjom glavnom ulicom Havane traže oslobađanje političkih zatvorenika

Kubanska policija uhitila je desetke opozicijskih aktivista samo tjedan dana prije posjeta pape Benedikta XVI. Većina uhićenih članice su organizacije "Dame u bijelom" koje zahtijevaju oslobađanje političkih zatvorenika. Većina njih zaustavljena je i privedena tijekom redovite nedjeljne prosvjedne šetnje u Havani. Iz organizacije javljaju da je pritisak komunističkih vlasti zadnjih nekoliko dana pojačan. Iz vlade pak tvrde, prenosi BBC, kako organizaciju plaća SAD da bi potkopao kubansku revoluciju.

"Dame u bijelom" svake nedjelje zajedno odlaze na misu nakon koje prosvjednom šetnjom glavnom ulicom Havane traže oslobađanje političkih zatvorenika.

Glasnogovornica organizacije potvrdila je da je jučer navečer uhićeno 19 članica "Dama" dok su pokušavale održati nedjeljnu šetnju središtem Havane. Tri članice puštene su na slobodu bez ikakvih optužbi.

Uhićenja su počela u nedjelju ujutro kada su članice organizacije krenule na misu. Među 36 članica uhićena je i voditeljica organizacije Bertha Soler.

Nakon mise još 22 žene i dvojica muškaraca uhićeni su dok su hodali prema središtu Havane pokušavajući zaobići uobičajenu rutu kojom su im vlasti do sada dopuštale da šeću u znak prosvjeda. Svjedoci tvrde da su uhićeni odvezeni autobusom bez ikakvih oznaka, a uhitili su ih policajci u civilu. Nakon nekoliko sati 24 uhićena puštena su bez ikakvih optužbi.

Ususret papinu posjetu prosvjednici su postali sve nemirniji i glasniji, a vlada je odlučila reagirati u skladu s time.

Uhićenja su se dogodila samo tjedan dana prije papinskog posjeta Kubi. Tijekom svog posjeta papa bi komunističkoj vladi, očekuje se, trebao dovesti u pitanje poštivanje ljudskih prava u otočnoj državi. Angel Moya, kubanski disident i politički zatvorenik, tvrdi da papa ne može donijeti slobodu na Kubu.

– Benedikt XVI. dolazi u pastoralni posjet donoseći poruku ljubavi i pomirenja, donoseći kršćansku poruku. On nije kubanski osloboditelj. Isključivi osloboditelji Kube je kubanski narod - kazao je Moya.

U nedjelju je obilježena deveta godišnjica uhićenja 75 protivnika kubanske vlade. Rimokatolička crkva odigrala je ključnu ulogu u njihovu oslobađanju 2010. nakon godina prosvjedovanja žena i sestara uhićenih. Organizaciju "Dame u bijelom" većinom čine članovi obitelji disidenata uhićenih 2003. tijekom "crnog proljeća" koji su se kasnije okrenuli i zagovaranju ljudskih prava.

Komentara 4

Avatar kobra11
kobra11
10:40 19.03.2012.

cega se plasi \"Bozji\" covek ?

OB
-obrisani-
10:59 19.03.2012.

Papu treba docekati pedofili i gay populacija

TO
Toni50
17:36 19.03.2012.

\"Dame u bijelom\" uhićene u Havani prije papina dolaska.. Svjesni da je on jedan od onih koji dugoooooo nisu imali tu čast tako griješiti sa damama pa da ne dođe u kušnju po nagovoru sotone ... ????. Ili ih zatvorere da se nebi ispovjedile kod Pape koji sve svečenicvci su jaki griješnici sa njima ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije