Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentar

Dalmatinski zet ruši ‘zimmer frei na crno’

jelsa
Vanja Zubčić/Pixsell
13.08.2010.
u 12:30

Desetljećima ilegalnim iznajmljivačima nitko nije mogao ništa; inspektori nisu smjeli dalje od ulaznih vrata i "zimmer frei na crno" je cvao.

Mnogi vlasnici privatnih soba i apartmana ovih dana zadovoljno trljaju ruke; gosti se smjenjuju kao na traci, euri cure i, dao Bog, ponovilo se i dogodine. Mnogi se, međutim, prvi put, uhvaćeni s brojnim najboljim prijateljima iz Češke i bliskom rodbinom iz Mađarske u gostima, preznojavaju u velikoj neprilici. Za iznajmljivanje na crno inspektori im ispisuju masne kazne (glavni državni inspektor kaže da one mogu narasti i do sto tisuća kuna), a nad glavom su im povrh toga još i tužbe za izmaklu dobit.

Desetljećima ilegalnim iznajmljivačima nitko nije mogao ništa; inspektori nisu smjeli dalje od ulaznih vrata i "zimmer frei na crno" je cvao. Koliko su turizam i država zbog toga u gubitku, nitko pouzdano ne zna. No, i sa 10 posto utajenih turista, koliko najčešće procjenjuju, svakoj evidenciji u sezoni izmakne sedam milijuna noćenja. Za zemlju koja u godini registrira 56 milijuna turističkih noćenja uopće nema mjesta pitanju je li to puno ili malo. Pogotovo kad se noćenja pretvore u novac koji se, čak i da su utajeni gosti ljetovali ispod jadranskih cijena, u nečije džepove slio u minimalnom iznosu od sedam milijuna eura.

Manje je važno čiji su to džepovi bili i tko si je potkradajući hrvatski turizam i državu otplatio kredit baš za apartman u kojem je nelegalno primao goste, priuštio si novi auto ili nešto treće, ali mnogi su sa stranim putovnicama. Hrvati jesu vlasnici nešto više od 180.000 vikendica i stanova za odmor, međutim, stranci su samo u posljednjih desetak godina, kako se procjenjuje, u Hrvatskoj postali vlasnici oko 70.000 kuća, stanova i zemljišta. Zahvaljujući dalmatinskom zetu ministru Damiru Bajsu, čija je supruga iz šibenskog kraja i koji je o tome zasigurno iz prve ruke ponešto čuo i od vlastitog punca i punice, u istoj su mjeri dolijali i strani i domaći nelegalni iznajmljivači.

I jednima i drugima inspektori sada mogu doći na vrata osnaženi sudskim nalogom i uvjeriti se u ono što je i prije po mnogočemu bilo očito – u kući, kao što se često vidi i po nizu parkiranih automobila ispred – ima turista. Donedavno je za inspekciju bilo nepremostivo to što, recimo, u kući nije bilo samog vlasnika, a izmjenom triju zakona to je postalo nebitno. Već nakon prvog tjedna rada po novome, postroženom režimu, inspektorima se na piku našlo osamdesetak kuća i stanova za odmor duž obale. Većinu su i pročešljali, suci za prekršaje dnevno su ispisivali desetak naloga za ulaz i nisu bili u krivu. U velikoj većini apartmana neprijavljeni su turisti i zatečeni.

Za zaštitu svih koji bi se i bezrazložno mogli naći pod sumnjom inspektora valja reći da su suci u pet, šest slučajeva odbili izdati nalog za ulaz. Zanimljivo je da je tih prvih dana u inspekcijsku mrežu pao i jedan legalni iznajmljivač. Na internetu se oglašavao s osam apartmana, a prijavio ih je samo četiri pa i njega čekaju sankcije. One, pak, neće biti tolike da spase proračun, ali lekcija su za sve privatne iznajmljivače. Uređene i unosnije turističke budućnosti kakvoj se teži – s kvalitetnim smještajem i profesionalnim domaćinima, koji su osviješteni da prodajemo i hrvatski "lifestyle", uz utaje i varanje, inspekcijske akcije i pečaćenje objekata gostima pred očima – još dugo neće biti.

Komentara 15

OB
-obrisani-
18:11 13.08.2010.

Ti koji kradu prihode od Hrvatske trebaju bit proglaseni srbima, cetnicima i komunistima ili jugonostalgicarima,ovisno kolko su maznuli. pa nemoze Hrvat krast od svoje drzave.

DU
Deleted user
10:36 14.08.2010.

dok dođu inspektori tri puta se okrene lova a onda njega malo podmažeš i furi ko te pita

OB
-obrisani-
10:05 14.08.2010.

Inspektorat nam je i inače karikatura svega i svačega... Treba nam barem 10 000 inspektora i to sa policijom!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije