Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muškarci u Dalmaciji: Drukčiji ili isti?
Povratak na članak

Dalmatinac se ne mijenja. Ne moderniziraju se, zaostaju za ženama

Nekoć su u Dalmaciji bili najnapredniji odnosi između muškarca i žena, a sad zaostaju za svima.

Komentari 43

BE
Berlioz
08:26 07.02.2019.

Društveni inženjering i dalje cvate :) Izmisliš što bi trebala biti društvena vrijednost i onda grupu ljudi optužiš da je zaostala ako ne prihvati tvoje izmišljene stavove. A onda te ne smetaju niti nelogičnosti same novinarke i istraživanja "I uz sve to u kafićima i restoranima odvajaju se od žena, što prije za Dalmatince nije bilo zamislivo." da bi već nekoliko rečenica kasnije #Nekoć su u ugostiteljske objekte najčešće odlazili bračni i muško-ženski parovi, a često i isključivo „muška društva“. Pa daj neka se UGLEDNI sociolozi i novinarka dogovore jesu li muškarci izlazili samo u muškom društvu ili im je to bilo nezamislivo. A "istraživanje" je sponzorirao Šoroš jer je zabrinut za položaj žena u Dalmaciji te Hrvatskoj. Što se tiče dijela današnjih žena koje zaista razmišljaju kao "ugledni" sociolozi i novinarka najbolje ih opisuje "danas bolje motaju joint nego sarmu i pitu. I time se još hvale.

VL
Avatar nekakav
nekakav
08:12 07.02.2019.

emancipirani mušklarac.. tko ili što je to? vrlo lukavo se umjesto riječi 'spol' koristi 'rod'. rodna ravnopravnost, ne spolna. jeste skužili 'uglednu' istraživačicu (istraživača, ili 'ono'..?) što znači da se muškarac modernizira? da prihvati da je žena ravnopravna njemu? žene to lakše prihvaćaju? pa zanimljivo istraživanje i rezultat. djeca u školi u kojoj ih ne tjeraju pisati zadaće su zadovoljnija od djece iz škole u kojoj obavezno pišu zadaće. jel tako? dal su žene prihvatile tu ravnopravnost na svim razinama? nisu. i dalje na gradilištu je 98% muških radnika. i dalje je u javnoj upravi, školi, vrtiću, 90% žena. što nisu na traktoru, kamionu, na fasadi, zidariji...? zašto muški u prosjeku žive kraće? da vidimo ženu koja će dočekati penziju kao zidar! za 5 godina biti će stalno na bolovanju zbog mjehura, o normi da ne govorimo, mada im propisi daju više vremena za odmor, lakši teret i tako dalje. deklaratorno smo za ravnopravnost, al diskriminiramo kad i koga stignemo.

VL
Avatar Based Croat
Based Croat
09:10 07.02.2019.

Bedastoće. Potpuno proizvoljne definicije ljevičara o "naprednosti", "modernosti", "emancipiranosti". Uostalom ovo je primjer ženskog šovinizma i ženske privilegiranosti. Da žena piše kako bi se muškarci trebali ponašati. Jel muškarci pišu ovakve članke u kojima govore ženama kakve bi trebale biti? Jel tako nešto uopće zamislivo? Jel to ravnopravnost? Muškarci će biti onakvi kakvi sami hoće. Žene isto. Ne treba nam nekako propovijedanje temeljeno na subjektivnim, proizvoljnim definicijama. Zašto bi se muškarci mijenjali? Ja sam od stranih žena čuo samo riječi hvale za hrvatske muškarce. I to najčešće od Zapadnjakinja, Amerikanki, Kanađanki...najviše mi se sviđa što su u Hrvatskoj muškarci muškarci, a ne ti rodno neutralni "egalitarni", "emancipirani" papci. Što je tragedija. Da tamo nisu ovakvi čudni eksperimenti društvenog inženjeringa odmak li ne bi morale ići u Hrvatsku tražiti prave muškarce...

VL
DU
Deleted user
08:23 07.02.2019.

A sto bi se mijenjali i "modernizirali"? Budite to sto jeste i svaka cast na tome. To i zene vole.

VL
US
usredini
09:12 07.02.2019.

Ankete su naravno vrh točnosti a posebno ova terenska istraživanja što sam vidio po kafiću tko se s kime druži.Da se ova sredstva uložena u ženske studije ulože u dječje vrtiće i pravu znanost društvo bi bilo puno produktivnije ii uspješnije a ne bi stalno se stvarale podjele u društvu.

VL
Avatar miyamoto
miyamoto
09:06 07.02.2019.

Dalmatinac nisam, ali mogu reći sve dobro o njima. Vole dobro zivjeti, znaju kako a imaju i cime a da pri tome i ostatku drzave pomognu

VL
LE
LeandroZG
08:59 07.02.2019.

Glupo je raspravljati o ravnopravnosti spolova, naravno da zene moraju biti ravnopravne muskarcima, ali navodjenje kucanskih poslova zene koja radi kao referentica u poreznoj upravi, zavrsi posao u 15h popodne i donese 5000 kn place doma svaki mjesec, dok njezin muz radi na bausteli, zaradi 8000, od 7 do 19, dodje slomljen doma i trebao bi napravit rucak? Kasno je za rucak u 19h

VL
Avatar babas
babas
10:12 07.02.2019.

Istina je da su Dalmatinci manje emancipirani,odnosno manji papučari. Zato Dalmacija ima najbolji natalitet. Čim emancipiraniji i moderniji muškarci,tim je lošiji natalitet. Koliko je bijelih Europljana bilo prije 30 godina,a koliko ima danas? Isto vrijedi i za hrvatsko stanovništvo,palo je za bar 15%,a prosječna starost Europljana,kao i Hrvata je narasla za desetak godina. Europu je emancipacija demografski ubila,da nema miljuna useljenika iz trećeg svijeta godišnje ,danas bi prosječan Europljanin imao oko 55 godina. Emancipirane žene većinom žive same i jako slabo i nikako ne rađaju.

VL
Avatar comparator
comparator
09:35 07.02.2019.

Dalmatinac je mornar ,ribar ili hajdukovac . Sve ostale kategorije su podvrste.

VL
Avatar Melankolija
Melankolija
10:36 07.02.2019.

Djedovina je najvaznija, bez nje bi morali delati kao Miki Bandic

VL
MA
marijanastoch
14:36 07.02.2019.

Mislim da gluplji clanak davno nisam procitala.

VL
DU
Deleted user
08:48 07.02.2019.

ma ne zaostaju oni, samo su malo ljeni i brzo se umaraju, a sad zašto ih mame i žene serisiraju, možda sa njima nešto ne štima

VL
Avatar Jadra1312
Jadra1312
10:24 07.02.2019.

Thrue.. Thrue.. Nije baš ni bilo potrebno nekakvo istraživanje za ovakav zaključak..

VL
TM
trade_mark
11:31 07.02.2019.

al fakat... dođeš u dalmaciju i imaš osjećaj da si u nekom paralelnom svijetu sumraka logike, ukusa, civiliziranosti.

VL
Avatar grbadeva
grbadeva
09:04 07.02.2019.

E, al dalmatinac nosi lančić oko vrata (MMK)

VL
Avatar Jadra1312
Jadra1312
10:24 07.02.2019.

Thrue.. Thrue.. Nije baš ni bilo potrebno nekakvo istraživanje za ovakav zaključak..

VL
MA
Majur
09:06 07.02.2019.

Kako nisu moderni?!Pogledaj ti te “šikimiki” frizurice,oblekicu,izdepilirani kao kokice prije kuhanja,nakit po cijelom tijelu,torbice preko ramena,ronilačke sunčane naočale...izgledaju kao tetkice(kao i većina moderno osvještenih muškaraca)...Htjeli bi da im djevojke izgledaju kao posjetiteljice turbo folk cajki,ali da bude vjerna(hahaha)..da bude Inteligentna i da trpi njhovo glasanje :”e,a,i,ae,aa,ai”...da zarađuje,ali kod kuće sve obavlja...Konoba,pisma,sunce, more..hebiga,može im biti...prelijepa Dalmacijo.

VL
Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:10 07.02.2019.

Izvor problema je umazenost. Ne moraju pomoci u kuci jer mama sve za njih radi. Ne moraju sluziti vojsku. Ne moraju nositi nikakvu odgovornost niti si zaraditi bar djeparac, jer roditelji vode Zimerfrei. Na kraju ispadnu samozaljubljeni, umazeni, za obrisatii guzu nesposobni muskarcici puni adrenalina koji svoju energiju trose unistavajuci javno dobro ili napadajuci u rulji pojedince ili djevojke. Neki od njih na kraju napadaju i svoje roditelje jer im juha nije po volji skuhana. Za takve mlade su samo roditelji krivi.

VL
DH
dalibor.hren
09:15 07.02.2019.

Tu je snimljen film "Glup i gluplji"!

VL
SN
SNV
08:26 07.02.2019.

Koliko vidim u Dalmaciji su buzdovanima s brda i Bosne sad Dalmatinci.. Dalmatinaca nema

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.