Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava o izvješćima o obrani

Dalija Orešković kritizirala HDZ: "Prešli su svaku granicu, ponašaju se kao predatori na vlasti"

Zagreb: Anka Mrak Taritaš i Dalija Orešković o izbornom zakonu i drugim aktualnim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
20.04.2023.
u 21:32

"Tko će stati u obranu i zaštitu prava građana, nakon što Plenković i HDZ pokore sve institucije i oduzmu im smisao njihova postojanja? Koja je razlika između diktature, i situacije u kojoj vladajuća mašinerija mimo Ustava i zakona provodi što god hoće, i nitko joj ne može ništa?", zapitala se Orešković.

Dalija Orešković na svoj Facebook objavila je da je raspravljanjem o Izvješćima o obrani za 2020. i 2021. godinu HDZ prešao granicu preko koje mu se ne bi trebalo dopustiti da prelazi. Orešković tvrdi da negiranjem ovlasti koje predsjedniku države pripadaju po Ustavu i zakonu u području obrane, "HDZ provodi udar na državu i ponaša se kao predator na vlasti. Isti obrazac postaje učestala i sve opasnija pojava." 

"Tko će stati u obranu i zaštitu prava građana, nakon što Plenković i HDZ pokore sve institucije i oduzmu im smisao njihova postojanja? Koja je razlika između diktature, i situacije u kojoj vladajuća mašinerija mimo Ustava i zakona provodi što god hoće, i nitko joj ne može ništa?", zapitala se Orešković.

Ona tvrdi da su Izvješća za 2020. i 2021. godinu upućena u saborsku proceduru bez prethodno zatraženog mišljenja predsjednika države. Time, kaže Orešković, HDZ obmanjuje navodeći da po Zakonu obrani, mišljenje predsjednika države nije niti potrebno zatražiti. "Na moje izričito postavljeno pitanje ministar Mario Banožić je odgovirio da za 2019.g., mišljenje predsjednika države nije traženo. Iz dokumenta kojeg niže objavljujem proizlazi da je ministar lagao", govori.

Foto: Dalija Orešković

"Na ovome ne može i ne smije ostati, tko god da je ovdje u pravu, jer je poštivanje Ustava i zakona Republike Hrvatske od strane najviših nositelja državne vlasti, ujedno i pitanje imamo li mi uopće državu", zaključuje Orešković. 

VIDEO: Banožić: To je agresija predsjednika Milanovića na hrvatsku javnost

Komentara 5

LL
lijepa_li si
22:44 20.04.2023.

rijetko iritantna persona!

JU
juma
22:13 20.04.2023.

Je li to ona koja ide na studiska putovanja 20 godina nakon završetka studija?.

DU
Deleted user
10:00 21.04.2023.

Da barata pravnim terminima, znala bi koja je razlika između akta i izvješća. Predsjednik se poziva na članak o uvođenju novog akta u kojem sudjeluje i predsjednik, a to nema nikakve veze s člankom o godišnjem izvješću zakona o obrani u kojem izričito stoji da vlada izvješće prenosi direktno saboru. Oboje malo bolji pravnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije