Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulični mačak

Dali su mu ime Dumko, a život su mu spasili u posljednji tren

Dumko
Foto: Privatni album (SOS CAT)
1/5
13.03.2017.
u 20:54

U zagrebačkom Skloništu za nezbrinute životinje mačka su htjeli eutanazirati jer je bio FIV i FeLV pozitivan, kažu, to je dio protokola

Kad se ulični mačak kojeg su hranili pojavio ozlijeđene šapice, nakon što ga nije bilo nekoliko dana, roditelji mlade Zagrepčanke napravili su baš sve da mu pomognu.

Odveli su ga veterinaru, no kako su umirovljenici i nemaju baš puno novca, njihova kći pokušala je pronaći nekoga tko bi preuzeo brigu o mačku. Kaže, zamolila je za pomoć i gradsko sklonište, iz kojeg su joj dan kasnije javili da će doći po mačka.

- U popodnevnim satima mačak je završio u skloništu, a kad je istu večer nazvala da vidi kako je, rekli su joj da je jako loše, ali i da je FIV i FeLV pozitivan (mačja sida i leukemija) i da će ga eutanazirati - priča nam Jelena Furlan, volonterka udruge SOS CAT koja je mačku spasila život. Kaže, mlada Zagrepčanka nikako nije htjela da ga ubiju i molila je da joj daju malo vremena. Već sljedeće jutro J. Furlan otišla je po mačka kojem je odmah dala ime Dumko. Priča nam da je bio sav sljepljen od proljeva i u transporteru u kojem se jedva mogao okrenuti. I u njemu je, pretpostavlja, proveo gotovo 15-ak sati.

Bez ugovora

- Preuzela sam ga u ambulanti, bez ikakva ugovora, zapravo sam potpisala njegov medicinski karton na kojem su napisali i rezultate testiranja. Tražila sam kopiju tog papira i nalaze, ali su odgovorili da mi to ne treba i da mačka ne smijem pustiti van – rekla nam je volonterka. Mačka je odmah odvela veterinaru, ponovili su testiranje i sve nalaze. Utvrđeno je da je Dumko samo FIV pozitivan, a sve ostalo bilo je u skladu s ozljedom šape. Bio je i žedan i gladan, očito mu nisu dali ni piti ni jesti, kaže. A ni ozlijeđenu nogu nisu mu premotali.

Objašnjenje smo potražili u Gradskom skloništu, u kojem kažu da su mačka sedirali kako bi obavili testiranje.

- Nije mu se mogla vaditi krv zato što je to mačak lutalica i nije imao povjerenja u nepoznate ljude. U tom slučaju ne daju se hrana i voda, a nekoliko puta smo mačku zbog proljeva premještali iz prljavog u čisti transporter. Nalaznici su javljeni rezultati testa i da se mačak mora uspavati ako nema nikoga tko bi ga udomio. U dogovoru s njom, pričekali smo neko vrijeme kako bi pronašla nekoga tko bi mačku preuzeo i držao u izoliranim uvjetima - stoji u odgovoru veterinarske službe skloništa, a dodaju kako su sve objasnili i gospođi koja je preuzela mačku i koja je svojim potpisom to potvrdila.

Foto: Robert Demo

Da je eutanazija dio protokola kojim se u Gradskom skloništu suzbija širenje zaraznih bolesti potvrđuje i Tatjana Zajec, dr.med.vet., zamjenica voditelja skloništa.

Dogovaramo postupke

- Za svaku mačku koja je pozitivna na FIV/FeLV, ili samo za jednu od bolesti, dogovaramo dalje postupke. Ne eutanaziraju se mačke za koje znamo da imaju sigurnog udomitelja i novi dom ili za koje se čak i samo nadamo da je to tako. Zato pričekamo neko vrijeme, no one koje nemaju udomitelja se eutanaziraju jer se ne smiju vraćati među ostale mačke. Prvenstveno jer dolaze obično u jako lošem zdravstvenom stanju i ne mogu dugo preživjeti u uvjetima života na ulici - kaže T. Zajec. Dodaje da je po mačku došla prijateljica nalaznice, koja, jednako kao i nalaznica, nije tražila nalaz. A nije, dodaje, tražila ni kopiju papira koje je pročitala i potpisala.

- To je standardni postupak pri otpuštanju životinje iz ambulante, jer ona nije ušla u sklonište. Tako nije bilo potrebe za potpisivanjem ugovora o udomljavanju, a mačku prijateljica nalaznice nije ni udomila - objasnila je T. Zajec i dodala da sklonište ne može znati hoće li mačka završiti na ulici, ali da se nadaju kako ljudi koji ih uzmu to rade zato što žele da mačke dalje žive.

I dok su u skloništu mačka morali sedirati, Jelena Furlan kaže da je on toliko miran i strpljiv da mu se može baš sve raditi. Čak su mu i ranu čistili bez sedacije, a Dumko je samo malo jače prislonio svoju glavicu uz nju. Stalno ga premataju, dobiva injekcije, a on bez problema sve podnosi. Nije joj, kaže, jasno zašto su dolazili ako su znali da mačka nemaju gdje smjestiti i da će satima biti u malom transporteru.

- Dumko je svaki dan sve bolje. Jako je uredan pa iako je imao proljev kad smo došli po njega odmah je sve obavljao u pijesak. Ima dobar apetit, živahniji je i dlaka mu je sve ljepša - kaže nam volonterka. Dodaje da će Dumko zasigurno uskoro htjeti malo i prošetati pa će morati u potragu za boljim smještajem. I rana jako dobro zarasta, no troškovi njegova liječenja svaki dan su sve veći. Novac im možete uplatiti na račun udruge, HR 8823400091110688803. Kako nije jedini mačak o kojem se brinu, svaka pomoć im je dobrodošla.

Komentara 1

Avatar arhaika
arhaika
21:51 13.03.2017.

svaka cast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije