Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pisanice na trg

Dali su 70.000 kuna za jaja, a mogli su nam urediti galeriju

\'jaja1_krj_pod_040310\'
Kristina Jošt/VLM
04.03.2010.
u 15:45

Svatko ima pravo reći što misli. Ako netko ima bolju ideju i mogućost da ju realizira, neka izvoli. Jaja smo izložili za građane- kazao Zdravko Mihevc iz Turističke zajednice

Jučerašnje otvaranje izložbe 12 velikih pisanica na gradskom trgu, probudilo je "duhove" među koprivničkim umjetnicima.

- Ostala sam zbunjena od šume pisanica koje su zasjenile trg. Pomislila sam da je to neka šala ili priča za Guinnessa jer pisanice na našem trgiću dominiraju poput izvanzemaljaca, kojima se ljudi dolaze diviti i pokloniti kao zlatnom teletu Izraelci - rekla je slikarica Nadica Zlatar Lukavski te dodala da se za novac, koji je otišao na 12 jaja, a to je oko 90 tisuća kuna, mogao urediti izložbeni prostor u gradu, koji nedostaje slikarima amaterima, što bi bilo pametnije ulaganje.

Oslikavali odabrani

- Pisanice ovdje nemaju nikakav estetski momenat, a više je novca utrošeno na njih nego što je vraćeno njihovom promocijom. Svaka čast naivnim slikarima, no pisanice nije mogao oslikavati bilo tko, samo odabrani - kaže ona.

Povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar rekao je da na izložbu nema komentara, te dodao: "Ionako kad je u pitanju umjetnička estetika i zaštita baštine, svi su kompetentniji od povjesničara umjetnosti".

- Svatko ima pravo reći što misli i cijenim njihova mišljenja, no ne želim ih komentirati. Ne osjećam se kompetentan za umjetnički dio i ako netko ima bolju ideju i mogućnost da ju realizira, nemam ništa protiv Želio sam izložiti jaja da ih mogu vidjeti građani Koprivnice - rekao je Zdravko Mihevc, direktor Turističke zajednice županije, koja je začetnik projekta Pisanica od srca.

Dovoljna bi bila jedna

- Problem je u prevelikom broju pisanica na malom mjestu. Vizualno se tuku jedna s drugom zbog stila njihovog oslikavanja. Rado bih vidio jednu pisanicu i to bi bilo primjerenije samom ambijentu grada - misli pak dizajner Antonio Grgić.

I dok su se, prema riječima Krešimira Blažeka, stručnog suradnika TZ županije, velike pisanice ponosno šepurile na Zrinskom trgu, mali su školarci stajali na kiši i slušali govore lokalnih uglednika, koji su se sklonili pod nadstrešnicu pivnice Kraluš. - Pozdravljam djecu koja nas pozorno gledaju i možda smo se trebali drukčije pozicionirati, mi van na kišu, a oni unutra - rekao je župan Darko Koren, pri kraju otvaranja izložbe, za koju kaže da je jedinstvena, jer nigdje nema nečeg sličnog. Na otvaranju su pjevale članice KUD-a Koprivnica, a Blažek je sve znatiželjnike pozvao u aleju velikih pisanica. (kj/VLM)

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:24 04.03.2010.

Mogu i moja ofarbati .... u crveno! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije