Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
masovna prijevara

Dali smo joj novac za legalizaciju, a ona je kupila golf sedmicu i stan

legalizacija,prevareni,Retkovci
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/4
27.05.2014.
u 15:45

Obećavali su kule i gradove, nasjeli smo jer su bili jako slatkorječivi

Najmanje 500 osoba iz Retkovaca i Vinkovaca, ali i iz drugih mjesta istočne Slavonije 2012. i prošle godine prevarili su, kako se sumnja, Daniel Ikić (31) i Darija Čajkovac (33) kojima je sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Ugovarali su i naplaćivali izradu dokumentacije za legalizaciju nezakonito sagrađenih objekata. Naravno, tu dokumentaciju nikada nisu izradili.

Oštetili i proračun

Tako su, sumnja se, nezakonito prisvojili 3,4 milijuna kuna, a prevarili su i državu jer u državni proračun nisu uplatili 684.000 kuna poreza na dodanu vrijednost. Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv Ikića i Čajkovac.

– Obećavali su kule i gradove, bili slatkorječivi i nasjeli smo jer su govorili da ništa ne moramo mi raditi, sve će oni. Kod mene je dolazio čovjek iz Nuštra i nudio izradu dokumentacije za legalizaciju, ali neki su mi susjedi rekli da se nudi tvrtka MG-gradnja iz Vukovara da nam to povoljno napravi pa sam pristao. Želim legalizirati kuću i dvor pa sam nedugo po potpisivanju ugovora u svibnju prošle godine uplatio 12.000 kuna.

To je dio ukupnog iznosa od 32.000 kuna, ali rekli su da imam popust ako pola odmah platim. Nakon toga došlo je njih petero, sve mlade djevojke i momci, nešto su tu mjerili, crtali, upisivali, ali do danas nije se ništa napravilo. Nazivali smo ih, ali uvijek se opravdavaju kako imaju puno posla, da prvo moraju legalizirati kuće na moru i neka se strpimo. Znam tu Dariju i znam da nije imala pošten automobil, a tijekom godinu dana kupila je golf sedmicu i stan.

Kada sam joj prigovorio što je s mojih 12.000 kuna, odgovorila mi je da to nije velik novac i da njoj duguju 45.000 te mi predložila, onako između redaka, da pokušam taj dug naplatiti.

Ja bih je kaznio tako da rukama kruni kukuruz bez vode i hrane dok ne nakruni u vrijednosti 12.000 kuna pa da vidi koliko valja truda uložiti za taj novac – kaže Franjo Zetović iz Retkovaca, a sličnu priču ima i njegova supruga Željka koja je ugovorila legalizaciju kuće svoje sestre koja živi u Austriji.

– Platila sam 2180 kuna, a Daniel je tražio još 2000, ali je sestra rekla neka ništa ne plaćamo dok posao ne bude završen – kaže Željka Zetović dodajući kako je ovaj dvojac u susjednim Andrijaševcima pokušao prevariti policajca, ali im je on zaprijetio pa su mu na vrijeme sve napravili. No uspjeli su prevariti umirovljenog policajca Antuna Blaževića u čijoj je ulici 20-ak prevarenih.

– Htio sam legalizirati sinovu i majčinu kuću, ali sada izgleda da će ostati ilegalne jer dva puta neću platiti. Neka im uzmu taj novac i naprave posao za koji smo im platili.

Crtali, mjerili i nešto pisali

Platio sam u svibnju lani 6900 kuna, i to uz popust od 1500 kuna, a ostatak do Nove godine do kada su trebali podnijeti zahtjev za legalizaciju. Dva je puta dolazilo  dvoje ljudi, crtali su, mjerili i pisali, ali dokumentaciju nismo nikada dobili.

Čuo sam od susjeda da su tužili to dvoje pa ću morati i ja, ali sumnjam da ćemo dobiti svoj novac – kaže umirovljeni policajac Antun Blažević.

Komentara 44

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
16:09 27.05.2014.

Kod mene je bio arhitekt pa je napravio posao,pa mi je predao dokumentaciju pa je dobio 3000 kn.Tada je došao mjernik pa je mjerio pa je napravio papire i kada mi ih je predao dobio je 3000 kn.Tada sam ja otišao u općinu u odsjek za graditeljstvo pa sam platio 70 kn biljega i predao navedene papire i sada čekam daljnji postupak.Prevariti me može samo onaj komu ja dozvolim.Ako netko unaprijed traži novac od mene ga dobiti neće.

BI
bilikamen
16:11 27.05.2014.

Dali smo joj novac za legalizaciju, a ona je kupila golf sedmicu i stan Obećavali su kule i gradove, nasjeli smo jer su bili jako slatkorječivi ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Neka ste, koliko vam treba da svatite da je ova država leglo kriminala,inala, korupcije, pljačkaša I da ne nabrajam a vi samo pukio promatraći I naivne ovce.

PK
puši kurac
16:55 27.05.2014.

nemogu vjerovat, pa kaj je golf već do sedmice došao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije