Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji u regiji

Daleko iza EU: Hrvatska po korupciji u društvu Kube i Omana

korupcija Transparency International
Dalibor Urukalović/PIXSELL
05.12.2012.
u 11:58

Prema indeksu percepcije korupcije Hrvatska je ove godine sa skupljenih 46 bodova mnogo ispod prosjeka EU od 63,6 boda. Lošije od Hrvatske među zemljama EU samo su Rumunjska, Italija, Bugarska i Grčka

Prema indeksu percepcije korupcije Hrvatska je ove godine sa skupljenih 46 bodova daleko ispod prosjeka EU od 63,6 boda. Lošije od Hrvatske među zemljama EU samo su Rumunjska, Italija, Bugarska i Grčka.

Na ljestvici od 176 država Hrvatska je zauzela 62. mjesto. Indeks se mjeri od 0 (potpuna korupcija) do 100 (bez korupcije) te se zbog nove metodologije ne može uspoređivati s prethodnim godinama jer su tada ocjene bile od 0 do 10.

- Naše mjesto na listi više nije bitno, uvedena je sofisticiranija metoda da se može bolje mjeriti napredak. Možemo, primjerice, biti i 150. na listi s 90 bodova - kazao je Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala.

Najbolji Danska, Finska i Novi Zeland

Najbolje ocijenjene zemlje u ovogodišnjem istraživanju su Danska, Finska i Novi Zeland sa 90 bodova, dok su najlošije Afganistan, Somalija i Sjeverna Koreja sa samo 8 bodova.

U regiji koja ne obuhvaća Sloveniju, Hrvatska je zauzela prvo mjesto, a iza nas je Makedonija sa 43 boda, BiH sa 42 boda, Crna Gora sa 41 bodom, Srbija sa 39, Kosovo sa 34 i Albanija sa 33 boda. Od naših ostalih susjeda Slovenija je sa 61 bodom na 37. mjestu, Mađarska sa 55 bodova na 46. mjestu, a Italija sa 42 boda na 72. mjestu.

Ispred nas Kuba i Oman

Hrvatska je po bodovima jednaka Slovačkoj, a za bod ili dva ispred nas su države kao što su Kuba, Jordan, Namibija i Oman, dok su iza nas Gana, Lesoto i Kuvajt.

Indeks "ne mjeri broj slučajeva korupcije s kojima se susreću građani ni korumpiranost nekog specifičnog sektora, već predstavlja percepciju o korumpiranosti javnih dužnosnika i službenika poslovnih ljudi, analitičara i savjetnika vlada i međunarodnih institucija. Pojedini sudski procesi ili skandali stoga imaju malo utjecaja na indeks".

"Vlasti moraju povećati otvorenost tijela javne vlasti"

Hrvatska je bila obuhvaćena u osam istraživanja, uz raspon ocjena od 32 do 54. U ovim istraživanjima svoja mišljenja o korumpiranosti svih razina rada tijela javne vlasti dali su stručnjaci, predstavnici institucija i poslovnih ljudi.

"Ako žele suzbiti korupciju na razinu koja neće ugrožavati poštenu tržišnu utakmicu i daljnji razvoj u svim segmentima društva, vlasti moraju uključiti antikorupcijske mjere u sve postupke donošenja odluka i povećati otvorenost i odgovornost tijela javne vlasti prema građanima, uz primjenu preglednih procedura u radu tijela javne vlasti. Potrebno je regulirati aktivnosti lobiranja, a javnu potrošnju i javno ugovaranje podvrgnuti snažnijoj kontroli", napisao je u priopćenju predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Nikola Kristić.

>>'Vlada troši milijune na aute, a za borbu protiv korupcije nema'

Komentara 23

HE
heraklit88
13:04 05.12.2012.

F**k you perception! Koji DEMAGOZI i BLEFERI. Najkorumpiranija zemlja na svijetu je Amerika, ista ona koja financira ove bezveznjake. U Americi se godišnje proda 1300 milijardi dolara droge i to sve zan policija, senatori, seratori itd... Osim toga američki seratorii tj. senatori imaju pravo na lobističke honorare koje se mjere u milijuna dolara. To je legalni način brutalne korupcije. Tko će o čemu, nego kurwa o poštenju!

BR
BratCroat
12:35 05.12.2012.

05.12.2012. u 12:26h vordag je napisao/la: Ne mogu vjerovat što sam upravo pročitao. Kaže ... ovo je PERCEPCIJA korumpiranosti, a ne stvarni slučajevi korupcije. Onda dalje veli da pojedini MEDIJSKI slučajevi NE utječu na rezultat ??!!! Pa dobro, šta je ovo, tko je tu lud ??!!! +++++++++++++++++++++++++ A kako u visoko korumpirani državi izbrojiti stvarne slučajeve, kad se oni ni ne prijavljuju niti nisu procesuirani? Znači ipak je percepcija odnosno narod taj koji ocenjuje svoju državu prema vlastitim iskustvima koliko je ona korumpirana.

TE
Tenkiša
13:03 05.12.2012.

Hrvatska po korupciji u društvu Kube i Omana!!!!! Posle ovakvog naslova suvisan je svaki komentar! Na kraju cemo se stidit reci da smo Hrvatica/Hrvat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije