Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dalaj Lama: Kini za velesilu manjka moralni autoritet

04. prosinca 2008. u 14:42 2 prikaza

- Kina je kapitalistička totalitarna zemlja. Kao što je već jednom promijenila ideologiju, moguće je i da će usvojiti demokraciju, - izjavio je Dalaj Lama na konferenciji za novinare s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom Gertom Poetteringom, održanoj nakon što se polusatnim govorom obratio europarlamentarcima na “mini-plenumu” u Bruxellesu.

- Kina zaslužuje postati velesila, kako po brojnosti pučanstva i njegovoj radišnosti, tako i po svojoj civilizaciji. No, manjka joj moralni autoritet jer krši ljudska prava i temeljne slobode. Da stekne odgovornost za djelovanje u svijetu, mora to promijeniti, – ustvrdio je Dalaj Lama.
Dodao je da će se “uskoro” sastati s predstavnicima Kineza u inozemstvu, kako bi im objasnio da je promidžba Pekinga protiv njegove nenasilne borbe za Tibet “puna neistina”.

Zbog predstojećeg susreta predsjedatelja EU francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja s Dalaj Lamom Peking je otkazao summit EU i Kine. Dalaj Lama je, međutim, ustvrdio da njegov sastanak sa Sarkozyjem neće biti politički jer da su takvi samo njegovi posjeti sjedištu EU i Bijeloj kući.

- Već sam se sastao sa Sarkozyjevom ženom, a sada se radujem susretu s njezinim suprugom – nasmijao je Dalaj Lama bruxelleske dopisnike. Poettering je istaknuo da s Kinezima treba razgovarati “čvrsto, te im uporno objašnjavati da je priznanje identiteta Tibetanaca i u njihovu interesu”. Dalaj Lama je u svojemu govoru istaknuo važnost “sretnoga života”, a ugrožava ga “prevelik naglasak na materijalno, koji dovodi do previše stresa, ambicije i lakomosti”. Unutarnje vrijednosti, smatra on, “ne dolaze samo iz vjerskoga nauka, nego su i biološka nužnost jer čovjek je društvena životinja”.

ZATVOR ZA ZLODUHE?
Otkrivena tajna 'Paklenog zdenca': Speleolozi se spustili u jamu koju od straha izbjegavaju mještani
Ljetopis na kotačima
Nezaboravno ljeto
Ljetopis na kotačima: Sve lampice svjetlile su crveno, ali riskirali su i naposljetku dobili nezaboravno iskustvo