Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSKA PRAKSA U NJEMAČKOJ

Dala otkaz i otišla na bolovanje pa ostala bez plaće: Sud presudio protiv nje, ključna je bila jedna stvar

Foto: Pixabay
1/2
16.04.2024.
u 08:42

Iako je Radni sud u Lübecku stao na stranu zaposlenice, to nije prošlo na Radnom sudu Schleswig-Holsteina, koji je slučaj rješavao u drugostupanjskom postupku.

Svi oni koji se odluče na otkaz i onda na bolovanje tijekom otkaznog roka kako bi potencijalno izbjegli gledanje u svojeg šefa mogli bi opravdano ostati bez pune plaće. No poslodavac je taj koji mora dokazati da su sumnje u bolest zaposlenika opravdane i da nije u mogućnosti raditi. Upravo to proizlazi iz odluke Suda za rad u Schleswig-Holsteinu, piše Fenix-magazine.

Riječ je o slučaju u kojem je žena raskinula radni odnos i u otkaznom pismu zatražila da joj se na kućnu adresu pošalje potvrda o otkazu i radna dokumentacija. Nije se više pojavila na poslu od dana kad je dala otkaz te je kontinuirano sve do prestanka radnog odnosa dostavljala uvjerenja o nesposobnosti za rad. Međutim, poslodavac nije nastavio isplaćivati plaću.

Zahtjev za isplatu plaće je odbijen

Iako je Radni sud u Lübecku stao na stranu zaposlenice, to nije prošlo na Radnom sudu Schleswig-Holsteina, koji je slučaj rješavao u drugostupanjskom postupku. Taj sud odbio je ženin zahtjev za isplatu plaće, a ključni dokaz im je bilo to što je ona u točno određeno vrijeme otišla na bolovanje do isteka otkaznog roka.

Poslodavac mora dokazati da je radnik namjerno otišao na bolovanje da ne bi odradio otkazni rok, a radnik je taj koji će morati dokazati da se stvarno radi o bolesti.

No u ovom slučaju žena nije uspjela uvjeriti sud da je nesposobna za rad te sukladno tome nema pravo na isplatu plaće. Žalba na odluku suda nije dopuštena, no podnesena je žalba u smislu neprihvaćanja odluke suda.

VIDEO Astor je dobro živio i nije zaslužio da umre sam, iza rešetaka boksa

Komentara 2

EJ
ejStef
09:15 16.04.2024.

Pobjegla da ne mora napraviti primopredaju posla? Pa bi se vidjelo da nije ništa napravila što mi moglo povući i neke dodatne posljedice...

Avatar southman
southman
09:03 16.04.2024.

Kod nas uzmu bolovanje zbog bolesti i onda svaki dan rade na crno ! Ne znam nikoga tko radi toga nije dobio plaću !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije