Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đakić obećao Plenkoviću da će igre prebaciti u Makarsku

Najveća braniteljska udruga, Hvidra, danas odlučuje hoće li se igre ratnih vojnih invalida otkazati u Vukovaru zbog Penavina prosvjeda.
25. rujna 2018. u 06:35 23 komentara 3180 prikaza

Na Središnjem odboru (SO) HDZ-a održanom za vikend u Slavoniji Josip Đakić, predsjednik Hvidre, obećao je šefu HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću da će igre ratnih invalida (od 12. do 14. listopada) iz Vukovara zbog prosvjeda koji je najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ipak prebaciti u Makarsku.

Ivan Penava unatoč pritiscima Penava ne odustaje od prosvjeda: Ne impresioniraju me optužnice

Hvidra danas na prijedlog Đakića na svojim tijelima odlučuje hoće li se igre otkazati u Vukovaru, a Đakić ne očekuje probleme pri donošenju te odluke.

Tehnički izvedivo

– Igre smo nakon 20 godina vratili u Vukovar iz pijeteta prema gradu heroju, ali zbog prosvjeda koji je u subotu kada se održava najveći broj natjecanja ne možemo riskirati da ljudi odu prosvjedovati jer se natjecanja u tom slučaju neće moći održati. Uostalom, Penava mi nijednom riječju, kada sam s njim dogovarao da bude domaćin igara, nije rekao da će u našem terminu organizirati prosvjed. Zato ćemo danas na Predsjedništvu i Glavnom odboru Hvidre odlučivati hoćemo li igre ipak vratiti u Makarsku, tehnički je izvedivo otkazati smještaj i organizaciju u Vukovaru i igre za 1100 sudionika premjestiti u Dalmaciju – rekao nam je Đakić.

Pogledajte video - Grmoja Plenkoviću u Saboru: 'Ti ćeš mi reći da sjednem?!'

Plenković je, doznajemo, na SO-u rekao kako je nevjerojatna koincidencija da se prosvjed zbog nesankcioniranja ratnih zločina, a koji u vrhu HDZ-a doživljavaju kao politički napad na Vladu i premijera, u Vukovaru održava 13. listopada, baš usred Hvidrina termina igara ratnih invalida, čime je sugerirao da je prosvjed pomno planiran. Na to se, doznajemo, ustao Đakić i rekao da Hvidra nema veze s tim prosvjedom niti je on znao da će tada biti održan te je poručio da će igre biti premještene u Makarsku, gdje su se prije održavale.

Ivan Penava Milan Ivkošić Kakve bi posljedice Penava trebao snositi osim mogućih premijerovih kazni?

Oni članovi Središnjeg odbora koji su se javili za riječ (njih 10-15 od stotinjak članova), tvrde naši izvori iz HDZ-a, izjasnili su se protiv prosvjeda jer nije način rješavanja ratnih zločina u Vukovaru. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, članovima SO-a tumačio je, doznajemo, slučaj suspendiranog istražitelja zločina na Ovčari Kajkića (što u vrhu HDZ-a smatraju okidačem za prosvjed) obrazlažući da je prekršio zakon u prikupljanju dokaza i istragu doveo u opasnost od kompromitacije, ali i naveo da je prvi put oformljen istražiteljski tim za zločine na Ovčari.

Milorad Pupovac se oglasio o zahtjevima braniteljskih udruga slučaj pupovac Kako su pokušali okriviti jednog čovjeka za sve hrvatske probleme

Negativna ostavština

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, u raspravi je istaknuo da su mnogi branitelji nakon rata počinili suicide, ali i da branitelji, nažalost, umiru već u pedesetoj godini te da je to tema za braniteljske udruge jer treba raditi na spašavanju života veterana. Upozorio je i na to da je ostavština braniteljskog prosvjeda u Savskoj, za vrijeme SDP-ove Vlade, vrlo negativna te smatra da će se jednaka stvar dogoditi i s prosvjedom u Vukovaru koji je, drži, politički motiviran kako bi se destabiliziralo Plenkovićevu Vladu.

– Apsolutno sam za rješavanje ratnih zločina, ali to se ne radi prosvjedom jer se fokus neprocesuiranih ratnih zločina vadi iz okvira pravosuđa – iznio je Anušić.

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Deleted user:

    djakicu se fucka za prosvjede dobro je naplatio svoje usluge dodvornistvo i phlepnistvo mu nije strano..zna se...

  • lojtra2:

    Vjerujem da bi njima bilo OK i da se "igre" održe u Beogradu. Ionako su one nastavak igre koja se igra u saboru.

  • golub Vaso:

    đakić lice i naličje SUBNORa na daljinskom upravljaču