Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dajem krv otkad smo u Skoplju iz ruševina izvukli tisuću mrtvih

A. Herceg, ivanečki rekorder sa 146 davanja, krv je prvi put dao u vojsci 1963. godine, kad je Skoplje sa zemljom sravnio potres, a on je s kolegama vojnicima izvlačio tijela iz ruševina.
03. rujna 2010. u 16:55 3 komentara 25 prikaza
\'Var u0096 02. 09. 2010., Ivanec u0096 Herceg je dobitnik najviu009Aih dru009Eavnih priznanja PHOTO: ljiljana Risek\'
Foto: Ljiljana Risek / VLM

Antun Herceg, ivanečki rekorder u davanju krvi, ponovno je potvrdio svoju humanost. U akciji što ju je ivanečki Crveni križ organizirao s Aktivom dobrovoljnih davatelja Itasa, krv za humanitarne potrebe dao je 146. put.

U više od pola stoljeća, koliko je davalac krvi, Antun Herceg dao je ukupno gotovo 60 litara! Time je taj 73-godišnji umirovljenik ispunio obećanje da će krv davati tako dugo dok mu to bude dopuštalo zdravlje. Herceg je, inače, redoviti davalac krvi od mladenačkih dana, a prvi put ju je dao dok je služio vojni rok, u Makedoniji.

- U vojsci sam bio 1963. godine, i to u Skoplju, baš kada je taj grad pogodio katastrofalan potres. Mi, vojnici izvlačili smo tijela... Samo u jednom danu iz ruševina smo izvukli tisuću poginulih! To me duboko pogodilo. Kad sam vidio sav onaj užas, krv sam dao bez oklijevanja. Otad do danas nisam stao, dobrovoljno davanje krvi mi je postalo životno poslanje - kaže Antun Herceg.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • bigred1:

  antune,čestitke od srca. ja sam došao do 56 i morao stati zbog embolije.

 • branko007:

  čestitke, ja sam na 3 darivanja zasad al s obzirom na moje godine i zdravlje nadam se da ce brojka bit debelo dvoznamenkasta

 • vidimškoj:

  Velika čestitka na humanosti.