Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Daj suglasnost, ne tražimo magistralu, već malo asfalta

U Bogovićevoj ulici, jedinoj u gradu nemoderniziranoj, vele da pojedinac neustupanjem uskog zelenila koči volju većine; on, pak, traži novu izmjeru
13. studenoga 2010. u 12:25 0 komentara 24 prikaza
Aslfat
Foto: Sergej Novosel/VLM

Što bude kad većina ne može provesti svoju volju i ne dobije ono što već svi u zajednici imaju, pokazuje slučaj stanara Bogovićeve ulice u Križevcima, koja je jedina u tom gradu još uvijek bez asfalta. Članovima 15-ak domaćinstava već je dozlogrdilo da godinama nemaju "poštenu" cestu.

Pitanje zelenila

Zato žele medijski upozoriti da problem nije, kažu, u gradskoj upravi, koja bi modernizirala cestu od jedva 250 metara, već u jednom susjedu.

- Svi stanari odrekli su se dijela zelene površine dobivši i sudska rješenja o izvlaštenju, a Grad Križevci se obvezuje teren koristiti za asfalt i kanalizaciju i ni u koje druge svrhe - kazuju Mario Ljutić i Željko Marenčić, kojima su se pridružili i Albin Tolnaj, Ljubomir Bahunek, Marija Pupovac... Svi oni listom su dali suglasnost Gradu i drže da bi već stigao asfalt, da susjed Dražen Radanović ne koči.

- On želi da živica, koja je uz cestu široku 3 metra, bude iza njegove ograde, i da dobije još 20 centimetara zelenila, i da je to jedini uvjet pod kojim bi dopustio asfalt - vele mještani, s kojima smo izašli na "uviđaj" na samu lokaciju.

- Ako mu damo da čempresi budu u dvorištu, imat ćemo 2,5 metra, a to više ne bu cesta - vele uglas, potvrđujući da je svima mali zeleni pojas već unutar dvorišta.

- Ako cestu suzimo na 2.5 metra ići ćemo autima uz rub i završiti u kanalu - prenose vozačka iskustva ulicom, ističući da su asfalta željni i zato jer već sad plaćaju komunalnu naknadu kao centar grada, ali ponajviše zbog činjenice što se, kažu, u 21. stoljeću osjećaju izolirano.

- U ljeto nam se diže prašina nakon vozila, zimi ni ralica ne može ovuda proći i počistiti jer bi se strgala. Svake godine nam iz grada dovoze kamione šodera, ali i oni su nam rekli da je to skuplje nego trajni asfalt - vele ogorčeno. Izvor problema vide i u pravnoj regulativi, po kojoj se Radakoviću ne može oduzeti njegova zemlja jer je riječ o lokalnoj, gradskoj cesti. Da je to, pak, županijska ili državna, bilo bi moguće izvlaštenje. No, mještani apeliraju na susjeda da bude solidaran i potpiše suglasnost, jer – "ne tražimo magistralu nego samo malo asfalta" - poručuju mu, uz napomenu da s njim nitko nije u sukobu.

Pravna nemoć

Zato smatraju da im susjed tjera inat, i čak ucjenjuje gradsku upravu ponudom za otkup, znajući da mu pravno ne mogu ništa. U cijeloj akciji, u kojoj većina misli da ju koči pojedinac, nemoćna je i lokalna vlast.

- Grad nema mogućnosti bez suglasnosti svih stanara riješiti taj problem. Održano je nekoliko sastanka, ali zadovoljavajuće rješenje nije pronađeno te zasad ne mogu započeti radovi u toj ulici - stav je Odjela za stambeno-komunalne djelatnosti.

 

To nije ni idejno rješenje, a kam

To nije ni idejno rješenje, a kamoli ozbiljan projekt

Dražen Radanović upozorava da projekt za asfalt još nije napravljen.

- Dali su da potpišemo običan papir, niti idejno rješenje, a ja time neću imati ni centimetar prostora do kuće. Na zadnjem sastanku u Gradu tražio sam da se napravi nova izmjera ulice no to nije učinjeno. Drugi je problem što je tamo stara plinska mreža, a i elektromrežu bi trebalo rekonstruirati, a oni bi asfaltom samo zatrpali te mreže, uveli skuplju komunalnu naknadu, pa bi bilo teško to ponovno raskapati - smatra on, dodajući da je zelenilo posađeno zbog prašine, te da je njegov zahtjev bio da baš po zelenilu, ide nogostup.

- Nije meni uopće do zelenila, mogu ja ustupiti tih 80 cm, ali neka provedu parcelaciju s GPS koordinatama, da se zna što je čije i gdje. Onda bih bio spreman potpisati. Ja sam zainteresiran za asfalt, ali nisam za mahnitost, već za ozbiljan projekt - veli Radanović, odbacujući optužbe da ikoga ucjenjuje.

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.