Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'proruski zaokret'

Dačićeva izjava uznemirila veleposlanstva zapadnih zemalja u Beogradu

ivica dačić
Davor Javorović/PIXSELL
26.11.2013.
u 20:20

Veleposlanstva najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu vrlo su zabrinute zbog izjave premijera Ivice Dačića na otvaranju radova na "Južnom toku", kapitalnoj investiciji Rusije u Srbiji, da Zapad „približava Srbiju Rusiji“

Veleposlanstva najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu vrlo su zabrinute zbog izjave premijera Ivice Dačića na otvaranju radova na "Južnom toku", kapitalnoj investiciji Rusije u Srbiji, da Zapad „približava Srbiju Rusiji“, koju tumače kao mogući "proruski zaokret" prvog čovjeka srpske vlade, rečeno je beogradskom dnevniku Danas "dobro obaviješteni izvori iz vrha Vlade Srbije" prenoseći zabrinutost više veleposlanstva koje traže pojašnjenje.

Oni sada pažljivo analiziraju izjave Ivice Dačića, tvrde isti izvori, uz bojazan da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kojega načelno govoreći drže "ruskim čovjekom" dobiva saveznika u zagovaranju više nego bliskih odnosa Beograda i Moskve. Profesor Fakulteta političkih znanosti, Predrag Simić ističe kako je nakon ovakve izjave srpskog premijera očekivao da će zapadne zemlje reagirati na zaokret u odnosima Beograda i Moskve.

Pojašnjava da je Ivica Dačić time želio ojačati svoju poziciju misleći reći "ne bismo išli na Istok da Zapad ne pretjeruje sa svojim zahtjevima". Zbog toga se, drži Simić, u skoro vrijeme može očekivati i zaoštravanje odnosa Beograda i Zapada.

- Stvari su se zaoštrile kada je riječ o odnosima Rusije i Zapada, posebice sada zbog situacije u Ukrajini, gdje je donesena odluka kako ta zemlja želi zaustaviti proces europskih integracija. Zapad je vrlo zabrinut što se Rusija pokazala moćnom pobijedivši u Ukrajini, Siriji, Jermeniji, Moldaviji - analizira Simić.

Vanjskopolitička novinarka Seška Stanojlović kaže da je "na neki način riječ o samoobrani premijera Ivice Dačića", jer mnogi drže kako je on "ruski čovjek", a ujedno i signal Zapadu pred prvu međuvladinu konferenciju s EU, koja se očekuje do siječnja, kako ona ne bi bila odgađa.

- S druge strane, činjenica je i da u Vladi Srbije postoji unutrašnja podjela i to je sigurno razlog koji izaziva zabrinutost zapadnih zemalja, osobito imajući u vidu najnoviji slučaj s Ukrajinom, koja je odustala od procesa pristupanja EU - ocjenjuje Seška Stanojlović.

>> Ivica Dačić: Zapad nas je približio Rusiji

Komentara 8

NE
neboiznadzagreba
20:34 26.11.2013.

Bravo Dačiću , tako se vodi politika , a ne kao kod nas u Hrvatskoj-bace se na koljena prvom koji naiđe !

Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
22:51 26.11.2013.

Mene ne bi uopste potresala njihova "zabrinutost" jer osim te zabrinutosti nista drugo od EU nismo dobili. Srbija zadnjih godina vodi strateski veoma pazljivu i prostudiranu politiku i pozicionirace se prema svojim realnim interesima. Od evroamerickog "stapa i sargarepe" nas je samo glava bolela i manje teritorije nam ostajalo ! Ta prica je zavrsena , a oni u Briselu neka liju krokodilske suze.

Avatar airbizz
airbizz
22:10 26.11.2013.

proruski zaokret.nije li srbija ljetos dobila "zajam" od 500 milijuna dolara od rusije?!današnja politička struktura je toliko podložna novcu,da bi za te novce sabor vodio sjednicu govoreću unatraške.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije